Jako rodzic robisz wszystko, co możesz, aby u Twojej pociechy nie pojawiła się żadna infekcja. Być może w celu wzmocnienia odporności wypróbowałaś już różne domowe metody. A czy znasz syrop z cebuli? Jeśli nie to sprawdź jak go zrobić i dowiedz się, kiedy można podawać go dzieciom.
Syrop z cebuli dla dziecka – od kiedy można podawać?
Cebula – jakie są jej właściwości prozdrowotne?
Jednym z domowych sposobów, który od lat stosuje się w leczeniu infekcji, jest podawanie syropu z cebuli. Dlaczego właśnie to, a nie inne warzywo jest jego podstawowym składnikiem?
Cebula to produkt niskoenergetyczny (zawiera około 42 kcal w 100 g), który składa się przede wszystkim z wody. Jednak poza nią w cebuli występuje wiele cennych składników, które warto podawać dzieciom. Są to:
- wybrane witaminy z grupy B;
- witamina C;
- składniki mineralne (m.in. potas);
- błonnik pokarmowy;
- flawonoidy (jednym z nich jest kwercetyna o silnych właściwościach antyoksydacyjnych);
- cysteina (aminokwas, który bierze udział w detoksyfikacji organizmu i wspomaga usuwanie z niego metali ciężkich);
- fruktooligosacharydy (związki o działaniu prebiotycznym, które korzystnie działają na mikroflorę jelit).
Składniki zawarte w cebuli wzmacniają funkcjonowanie układu immunologicznego, mają właściwości przeciwzapalne i wpływają pozytywnie na mikroflorę jelit. Niektóre z nich wykazują również działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Dlatego cebula, obok czosnku, jest produktem, który cieszy się dużą popularnością w okresie wzmożonych zachorowań. Aby skorzystać z jej właściwości prozdrowotnych, możesz zrobić z niej domowy syrop. Nie wiesz jak go przygotować i kiedy podawać dzieciom? Poniżej znajdziesz odpowiedni na te ważne pytania.
Czytaj również: Sok z czarnego bzu dla dzieci – właściwości, działanie, dawkowanie, przepis
Czy syrop cebulowy to dobry sposób na przeziębienie u dziecka?
Syrop z cebuli cieszy się dużą popularnością w naszym kraju – w jednym z badań aż 31% respondentów zadeklarowało, że wybiera właśnie taki domowy sposób na walkę z przeziębieniem (popularniejsze okazało się jedynie mleko z miodem). Jak zrobić syrop z cebuli i kiedy możesz podawać go swojemu dziecku?
Syrop z cebuli – prosty przepis
Syrop z cebuli jest prosty w przygotowaniu, co również ma wpływ na jego dużą popularność. Do jego zrobienia potrzebujesz cebuli, soku z cytryny oraz miodu. Gdy masz już wszystkie niezbędne składniki, przejdź do kolejnych kroków.
- Obierz, a następnie pokrój średnie cebule w cienkie plasterki (lub kosteczkę w zależności od tego, co wolisz).
- Pokrojoną cebulę wymieszaj z mieszanką przygotowaną z soku z cytryny i miodu. Następnie odstaw ją na kilka godzin (najlepiej na całą noc), ponieważ musi puścić sok.
- Po upływie tego czasu przecedź sok – syrop jest już gotowy. Jeśli zrobiłaś go więcej, przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiku.
Możesz znaleźć wiele przepisów na zrobienie domowego syropu (np. takich, gdzie cebulę trzeba zasypać cukrem). Niektórzy proponują również, aby dodać do syropu kilka ząbków czosnku. Jednak taka mieszanka charakteryzuje się dość ostrym smakiem. Dlatego zastanów się, czy Twoje dziecko będzie chciało ją wypić.
Przeczytaj też: Czosnek w ciąży – czy można go jeść?
Dawkowanie – jak stosować syrop z cebuli?
Jakie jest zalecane dawkowanie? Zwykle zaleca się, aby podawać jedną łyżeczkę syropu 2-3 razy dziennie. Zanim jednak zaczniesz go stosować, upewnij się, że u Twojego dziecka nie pojawiają się przeciwwskazania do jego podawania.
Syrop z cebuli dla dziecka – od kiedy możesz go stosować?
Prozdrowotne właściwości cebuli znane są w medycynie ludowej od lat. W związku z tym wydawać by się mogło, że syrop z niej zrobiony możesz podawać zawsze. Nie jest to do końca prawda.
Przede wszystkim pamiętaj o tym, żeby nie podawać syropu z dodatkiem miodu najmłodszym dzieciom. Miód działa bakteriobójczo i ma wiele innych cennych właściwości. Niestety mogą pojawić się w nim przetrwalniki bakterii, które wywołują botulizm dziecięcy. Z tego względu syrop z miodem nie powinien być podawany dzieciom przed ukończeniem 12. miesiąca życia.
Nie powinnaś stosować go również, jeśli Twoja pociecha zmaga się z cukrzycą, ponieważ zawiera sporo cukrów prostych. Po wypiciu takiego syropu stężenie glukozy we krwi gwałtownie wzrośnie. Warto mieć to na uwadze również w przypadku zdrowych dzieci. Lepiej podawać syrop do posiłku. Ma to również inną zaletę – łącząc go z innymi produktami sprawisz, że smak cebuli będzie mniej wyczuwalny. Jest on dość charakterystyczny, więc nie wszystkie maluchy za nim przepadają (z resztą podobnie, jak osoby dorosłe).
Jakie wady i zalety ma taki domowy syrop?
Syrop z cebuli cieszy się dużą popularnością, co nie oznacza, że jest pozbawiony wad. Jedną z największych (szczególnie w przypadku dzieci) jest specyficzny ostry smak. Cebula nie należy do ulubionych produktów dzieci. Dlatego, aby ją podać, będziesz musiała się trochę namęczyć i dodać sporo miodu i/lub cukru. Tu pojawia się kolejna wada takiej domowej mieszanki.
Zaleca się, aby nie przyzwyczajać dzieci do słodkiego smaku. Dlatego syrop powinien być podawany z umiarem. Poza tym musisz mieć na uwadze, że nadmierne spożycie cukrów prostych jest niezalecane w profilaktyce i leczeniu otyłości oraz cukrzycy. Zastanów się, czy nie lepszym sposobem będzie podanie cebuli w innej formie, bez dodatku cukru.
Niewątpliwie takie domowe „lekarstwo” ma również sporo zalet. Na co pomaga syrop z cebuli? Pomaga wzmocnić odporność organizmu, co jest ważne zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce infekcji. Ponadto działa wykrztuśnie, więc jego podawanie jest pomocne, gdy u dziecka pojawi się męczący kaszel. Ze względu na działanie przeciwzapalne może przynieść ulgę również jeśli u maleństwa pojawił się ból gardła.
Syrop z cebuli – przeciwwskazania i skutki uboczne
Podawanie syropu z cebuli niesie za sobą wiele korzyści. Jednak zanim sięgniesz po takie domowe sposoby pamiętaj, aby nie podawać miodu najmłodszym dzieciom. Poza tym miej na uwadze, że pomimo właściwości prozdrowotnych, syrop zawiera cukry proste. Dlatego należy stosować go z rozwagą. Nie jest to jedyny sposób na walkę z przeziębieniem.
Przeciwwskazaniem do stosowania syropu z cebuli jest uczulenie na którykolwiek składnik preparatu. Uważać na niego muszą też dzieci, które cierpią na problemy żołądkowe – długotrwałe stosowanie tego syropu może je pogłębić.
By poprawić zdrowie, poszukaj również innych metod na wzmocnienie odporności dziecka – wprowadź do jego jadłospisu produkty bogate w składniki o działaniu immunomodulującym (np. witaminę C i E, cynk, kwasy omega-3), zadbaj o odpowiednią ilość ruchu i snu.
Bibliografia
- Corzo-Martínez M. i wsp., Biological properties of onions and garlic. Trends in Food Science & Technology, 2007, 18.12: 609-625.
- Kwakman P., Zaat S., Antibacterial components of honey. IUBMB Life, 2012, 64.1: 48-55.
- Lanzotti V., The analysis of onion and garlic. Journal of Chromatography A, 2006, 1112.1-2: 3-22.
- Zegan M. i wsp., Suplementy diety i żywność stosowana w celu wspomagania odporności–badania pilotażowe. Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4): 910-914.
Komentarze i opinie (2)
opublikowany 29.10.2024
opublikowany 29.10.2024