Dziecko przy świątecznym stole

Boże Narodzenie to czas biesiadowania przy bogato zastawionym stole. Potrawy wigilijne są jednak przeważnie ciężkostrawne i nie wszystkie mogą być jedzone przez małe dzieci. Jakich potraw świątecznych nie podawać maluchowi? Co może jeść dziecko przy świątecznym stole?

  • 0.0
  • 0
  • 0
REKLAMA

Świąteczne menu dla dziecka

Święta mogą być doskonałym czasem, żeby pokazać dziecku tradycje związane z potrawami i bożonarodzeniowym stołem. Jednak nie każde danie, które trafia na świąteczny stół, nadaje się do zjedzenia przez małe dzieci. W przypadku niemowląt, które nie ukończyły 1. roku życia, należy trzymać się wytycznych wynikających ze schematu żywienia niemowląt i dobierać potrawy przyrządzone tak, aby do niego pasowały.

U starszych dzieci bardzo ważne jest, co jedzą na co dzień i jak reagują na te potrawy. Większość dzieci ok. 3. roku życia je już dużo „dorosłych” potraw, co nie oznacza, że może jeść wszystko ze świątecznego stołu bez ograniczeń.

Bożonarodzeniowe potrawy są często ciężkostrawne, dlatego nie można przesadzić z ich ilością i różnorodnością. Układ pokarmowy małych dzieci może sobie z nimi nie poradzić.

Których ze świątecznych produktów lepiej nie podawać dziecku?

Smażone ryby

Dzieciom do ukończenia 2. roku życia odradza się podawanie ryb i mięs smażonych. Proces smażenia utrudnia bowiem trawienie. Dużo lepsze będą te pieczone lub gotowane. Zatem tradycyjny smażony karp nie powinien znaleźć się na talerzu dziecka.
ryba

Nie należy jednak obawiać się samych ryb, o ile zostaną odpowiednio wybrane. Schemat żywienia niemowląt podpowiada, że ryby można podawać dzieciom od 7. do 8. miesiąca życia.

Które gatunki ryb wybrać? Z pewnością szerokim łukiem trzeba omijać ryby hodowlane jak popularny łosoś norweski (czy właśnie karp), a także tania panga i tilapia. W ich organizmach kumulują się toksyny, a jakość karmy dla tych ryb często pozostawia wiele do życzenia.

Na wigilijnym stole często gości śledź. Tę rybę można podawać dziecku, ale tylko wtedy, gdy nie była wcześniej moczona w zalewie octowej lub solance. Dzieciom można przygotować ryby: w galarecie, po grecku (bez smażenia i panierki!) lub jako mielone pulpeciki.

Niestety w rybach ryzykowne są ości. Trzeba pamiętać o dokładnym filetowaniu i uczuleniu dziecka, aby jadło małymi kęsami.

Miód, mak, orzechy

Makowiec, pierniki czy kutia to typowe świąteczne słodkości. Nie są jednak wskazane dla dzieci do 3. roku życia. Miód jest bardzo częstym alergenem. Nawet jeśli sprawdziliśmy już, że dziecko nie ma uczulenia na miód, nadal jest to bardzo intensywny słodzik.

Dzieci uwielbiają słodki smak, natomiast rolą rodzica jest takie komponowanie menu dziecka, aby było ono zwolennikiem nie tylko słodkiego dania, ale chciało jeść także inne potrawy. Podawanie słodkości zbyt wcześnie grozi problemami z urozmaiconym jedzeniem.
kutia

Mak i orzechy są ciężkostrawne, a przy tym często alergizują. Zatem lepiej, aby nie jadły ich dzieci młodsze niż roczne.

Z wprowadzeniem orzechów najlepiej jest poczekać do czasu, aż dziecko nauczy się dobrze gryźć i przeżuwać. W przeciwnym wypadku istnieje duże ryzyko, że zakrztusi się twardym kawałkiem.

Zamiast makowca i kutii z bakaliami lepiej przygotować najmłodszym ciasta biszkoptowe, a starszym dzieciom – sernik z owocami.

Świąteczne dania z kapustą i grzybami

Kapusta kiszona (naturalnie, a nie kwaszona octem!) w niewielkich ilościach może pojawić się w diecie niespełna rocznego dziecka. Co jednak z daniami na bazie kiszonej kapusty – takimi jak bigos i pierogi? Lepiej nie podawać ich dzieciom, szczególnie z bigosem poczekajmy do około 3. roku życia, bo to danie ciężkostrawne. Oprócz kapusty pojawiają się w nim grzyby czy suszone śliwki, a w wersji niepostnej – mięso. Takie połączenie może być zbyt uciążliwe dla układu pokarmowego dziecka. Mały pierożek z kapustą z wody nie powinien zaszkodzić dzieciom powyżej roku. Jednak farsz nie może zawierać leśnych grzybów ani zbyt wyrazistych przypraw.
kapusta z grzybami

Grzyby to jedne z najbardziej ciężkostrawnych produktów spożywczych, dlatego z ich wprowadzaniem lepiej zaczekać do ukończenia co najmniej 3. roku życia przez dziecko. Dla maluchów dobrym rozwiązaniem będą gotowane pierogi z farszem z chudego mięsa. Pamiętajmy, że nie wolno ich odsmażać!

Barszcz, sałatka jarzynowa, kompot z suszu na rodzinnym stole

Nie ma przeciwwskazań, aby nawet niespełna roczne dzieci zjadły trochę barszczu. Musi być on jednak przygotowany w odpowiedni sposób.

Po pierwsze tradycyjnymi metodami – na domowym zakwasie, nie z koncentratu, kartonu czy (co gorsza!) z torebki. Powinien być czysty, podany bez zabielania i uszek z grzybami. Nie wolno dodawać do niego octu, a zamiast cukru lepiej zastosować sok jabłkowy.
barszcz

Sałatka jarzynowa dla maluchów nie stanowi żadnego problemu, o ile nie ma w niej pora czy cebuli oraz majonezu. Rocznym dzieciom można wymieszać sałatkę z jogurtem naturalnym, a młodszym – skropić oliwą.

Kompot ugotowany z suszonych owoców mogą pić nawet maluchy, ale nie wolno go dosładzać, ważne, by zawierał jak najmniej cukru. Dla młodszych dzieci wskazane jest rozcieńczanie tego napoju wodą, aby smak nie był zbyt intensywny.

Bibliografia

 
  1. https://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/schemat-zywienia-niemowlat-tabela#
  2. https://ncez.pl/dzieci-i-mlodziez/dzieci-0-3/zywienie-dzieci-w-wieku-1-3-lat
  3. https://nowiny24.pl/jakie-potrawy-moze-jesc-dziecko-podczas-wigilii-i-przez-cale-swieta/ar/6105975
Opublikowano: ; aktualizacja: 05.12.2024

Oceń:
0.0

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Wymaz z gardła i nosa

 

Świńska grypa: uchroń dziecko przed zarażeniem

 

Wszystkie adresy Świętego Mikołaja

 

Sprytne sposoby na podawanie leków dziecku

 

Terapia ręki dla dzieci – co to jest i na czym polega? Ćwiczenia

 

Przewlekły katar u dziecka – czym leczyć?

 

Motoryka mała – charakterystyka, przykłady ćwiczeń, zaburzenia

 

Atopowe zapalenie skóry – objawy i pielęgnacja

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA