Mamazone

Insulinooporność – przyczyny, jak się objawia, jak leczyć? Insulinooporność u dzieci i kobiet w ciąży

7 marca 2024
(pierwsza publikacja: 6 marca 2024)
Natalia Michalak
Natalia Michalak
Natalia Michalak

diagnosta laboratoryjny

Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, to składowa tzw. zespołu metabolicznego. Może on prowadzić do rozwoju wielu różnych schorzeń, w tym między innymi cukrzycy typu 2. Jakie są przyczyny insulinooporności? Jak się ona objawia? Jakie zagrożenie niesie insulinooporność u kobiet w ciąży lub dzieci? Czy zmiana stylu życia wystarczy, by ją wyeliminować? Poznaj odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące insulinooporności!

Insulinooporność – przyczyny, jak się objawia, jak leczyć? Insulinooporność u dzieci i kobiet w ciąży
Depositphotos

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność (IO lub z ang. insulin resistance – IR) to stan, kiedy obserwujemy w naszym organizmie upośledzoną odpowiedź biologiczną poszczególnych tkanek na działanie insuliny.

Pomimo jej obecności we krwi, poszczególne komórki tkanek obwodowych nie otwierają kanałów, którymi glukoza wnika do ich wnętrza. W efekcie trzustka otrzymuje sygnał, by produkować większe ilości insuliny, co prowadzi do hiperinsulinemii. Z czasem jednak i ta kompensacja staje się niewystarczająca, czego efektem jest zaburzona gospodarka węglowodanowa i rozwój takich schorzeń, jak chociażby cukrzyca typu 2.

A czym w ogóle jest insulina? Insulina to hormon produkowany przez komórki beta wysp trzustkowych, którego główną rolą jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu glukozy w krwioobiegu. Wraz z glukagonem reguluje ona transport glukozy do wszystkich komórek organizmu, inicjuje odkładanie glikogenu w mięśniach szkieletowych i wątrobie, a także pobudza lipogenezę i syntezę białek. Zarówno niedobór, jak i nadmiar insuliny mogą doprowadzić do zaburzenia metabolizmu glukozy i rozwoju poważnych schorzeń, jak chociażby cukrzycy.

Jakie są przyczyny insulinooporności?

Skąd bierze się insulinooporność? Do głównych czynników ryzyka jej rozwoju należą:

  • czynniki genetyczne – w tym przypadku trzustka syntetyzuje insulinę o nieprawidłowej budowie, co uniemożliwia jej właściwe połączenie się z receptorami insulinowymi na powierzchni tkanek;
  • zbyt wysokie stężenie w organizmie hormonów hamujących działanie insuliny – kortyzolu, glukagonu, hormonów tarczycy, hormonu wzrostu, parathormonu czy androgenów;
  • nadmiar tkanki tłuszczowej u osób z nadwagą i otyłością – w tym przypadku obserwuje się zwiększone uwalnianie do krwi wolnych kwasów tłuszczowych, które są wykorzystywane przez organizm jako alternatywne źródło energii. W efekcie w krwioobiegu zwiększa się stężenie glukozy, a trzustka otrzymuje sygnał, że należy zwiększyć produkcję insuliny;
  • przyjmowanie niektórych leków – diuretyków, antykoncepcji hormonalnej, glikokortykosteroidów;
  • płeć – ze względu na korelację między insulinoopornością a otyłością brzuszną występuje ona częściej u mężczyzn;
  • wiek – z wiekiem ryzyko wzrasta;
  • nieprawidłowa dieta – obfitująca w węglowodany proste i tłuszcze;
  • brak aktywności fizycznej;
  • ciąża;
  • alkohol i palenie tytoniu.

Objawy insulinooporności

W początkowych etapach insulinooporność często ma charakter utajony i nie daje żadnych wyraźnych objawów. Odpowiedzialne jest za to zwiększenie produkcji insuliny przez trzustkę, które przez pewien czas pozwala na utrzymanie w krwioobiegu prawidłowej glikemii, pomimo zmniejszonej wrażliwości tkanek na jej działanie.

Objawy insulinooporności są mało specyficzne i często zbliżone do tych, które obserwowane są u pacjentów z cukrzycą (jedne i drugie wynikają z zaburzonej gospodarki węglowodanowej).

Są to między innymi:

  • uczucie przewlekłego zmęczenia i wzmożona senność w ciągu dnia, zwłaszcza po posiłku,
  • trudności ze snem w nocy,
  • zwiększona podatność na infekcje,
  • bóle głowy,
  • zaburzenia koncentracji,
  • „wilczy” głód po posiłku,
  • zwiększony apetyt na słodycze,
  • poliuria,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • problemy z płodnością,
  • intensywne pocenie się,
  • wzrost wagi i problemy z utratą dodatkowych kilogramów pomimo zmiany nawyków żywieniowych i diety.

Jednym z nielicznych, charakterystycznych objawów w przypadku insulinooporności, jest tzw. brzuch insulinowy. Mamy z nim do czynienia w sytuacji, kiedy to insulinooporność rozwinęła się przed problemami z nadmiernymi kilogramami. Otyłość brzuszna i związana z nią tzw. tkanka tłuszczowa trzewna zwiększają syntezę cytokin prozapalnych, co skutkuje rozwojem przewlekłego stanu zapalnego. Jest ona również uznawana za czynnik sprzyjający rozwojowi zespołu metabolicznego.

Powikłania i konsekwencje insulinooporności

Insulinooporność dość mocno obciąża samą trzustkę, co z czasem wywołuje u pacjenta nieprawidłową tolerancję glukozy, a w efekcie rozwój cukrzycy typu 2. Ponadto, jak już wspomnieliśmy, insulinooporność nie jest odrębną jednostką chorobową, ale wchodzi w skład tzw. zespołu metabolicznego.

Wraz z nią u pacjenta występować więc mogą:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • rogowacenie ciemne (zaciemnienie skóry w okolicy szyi, dłoni oraz pach),
  • dyslipidemia aterogenna (hipertriglicerydemia i podwyższone stężenie cholesterolu LDL),
  • dna moczanowa (zwiększone stężenie kwasu moczowego),
  • otyłość brzuszna,
  • obturacyjny bezdech senny,
  • choroba zwyrodnieniowa stawów,
  • zespół policystycznych jajników (PCOS),
  • niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby.

Insulinooporność u kobiet w ciąży

Dlaczego ciąża jest wymieniana jako jeden z czynników ryzyka rozwoju insulinooporności? Ma to związek z ogromnymi zmianami hormonalnymi, jakie zachodzą w organizmie kobiety. W tym szczególnym okresie wzrasta między innymi synteza estrogenów, kortyzolu oraz laktogenu łożyskowego, które wykazują działanie antagonistyczne do insuliny.

W II i III trymestrze ciąży u przyszłej mamy rozwija się więc fizjologiczna insulinooporność – niezbędna do tego, by glukoza w odpowiedniej ilości mogła być transportowana przez łożysko do organizmu płodu.

Jeżeli jednak w jej wyniku dochodzi w organizmie kobiety do hiperglikemii i rozwoju cukrzycy ciążowej, staje się ona zagrożeniem zarówno dla niej, jak i dla rozwijającego się płodu. Mówimy wtedy o tzw. insulinooporności patologicznej, która może zwiększać ryzyko powikłań ciążowych i okołoporodowych (m.in. stanu przedrzucawkowego, makrosomii płodu czy porodu przedwczesnego). Konieczna jest wtedy przede wszystkim konsultacja z diabetologiem, który zadba o odpowiednią modyfikację diety i wdroży odpowiednie leczenie.

Co sprzyja rozwojowi patologicznej insulinooporności u ciężarnej? To przede wszystkim:

Insulinooporność u dzieci

Choć insulinooporność kojarzona jest głównie z pacjentami w średnim i starszym wieku, ostatnimi czasy coraz częściej diagnozowana jest ona wśród dzieci i młodzieży. W przypadku najmłodszych pacjentów jej objawy są tak naprawdę tożsame z tymi, które obserwujemy u osób dorosłych.

Jakie objawy mogą więc świadczyć o insulinooporności u dzieci?

  • Ciągłe osłabienie i zmęczenie,
  • problemy z koncentracją,
  • rozdrażnienie,
  • wzmożona senność po posiłkach,
  • ciągły apetyt na słodycze,
  • nadmierny przyrost masy ciała,
  • bóle głowy,
  • bóle stawów,
  • rogowacenie ciemne.

Pojawiająca się w tak młodym wieku insulinooporność prowadzi do zwiększonego ryzyka zachorowania w przyszłości na:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • cukrzycę typu 2,
  • PCOS,
  • dyslipidemię aterogenną,
  • miażdżycę i inne choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • zespół bezdechu sennego.

Jak diagnozuje się insulinooporność?

Diagnostyka insulinoopornośc opiera się w dużej mierze na zgłaszanych objawach oraz badaniach laboratoryjnych. Wykorzystywane są między innymi takie metody diagnostyczne, jak:

  • metoda HOMA – na podstawie stężenia glukozy i insuliny we krwi na czczo oblicza się wskaźnik HOMA-IR. Jeżeli wynosi on więcej niż 2,5, świadczy to o insulinooporności;
  • metoda klamry metabolicznej – uznawana obecnie za metodę referencyjną – polega na jednoczesnym podawaniu pacjentowi kroplówek z glukozą i zmienną ilością insuliny oraz monitorowanie ich stężeń w krwioobiegu.
  • oznaczenie stężenia glukozy we krwi na czczo,
  • doustny test tolerancji glukozy,
  • oznaczenie peptydu C – jego zwiększony poziom jest równoznaczny z podwyższonym poziomem insuliny u pacjentów z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.

Leczenie insulinooporności – jak wygląda?

Jeżeli chodzi o leczenie, insulinooporność w dużej mierze można wyeliminować za pomocą metod niefarmakologicznych. Pomocne w zwiększaniu wrażliwości tkanek na działanie insuliny są zwłaszcza:

  • odpowiednia zmiana diety – bazująca na produktach o niskim indeksie glikemicznym, np. dieta śródziemnomorska;
  • regularna aktywność fizyczna – minimum 150 minut tygodniowo, o umiarkowanej intensywności. Zaleca się, by aktywność fizyczna miała miejsce po posiłku;
  • normalizacja masy ciała i redukcja tkanki tłuszczowej;
  • rezygnacja z takich używek, jak papierosy czy alkohol;
  • unikanie leków o działaniu diabetogennym, np. sterydów.

W terapii insulinooporności istotne jest też regularne monitorowanie naszej gospodarki węglowodanowej, by jak najwcześniej wykryć jakiekolwiek nieprawidłowości.

Jeżeli chodzi o leczenie farmakologiczne, podstawowym preparatem jest w tym przypadku metformina, która może przyczynić się do redukcji masy ciała. Stosowana jest ona jednak głównie u osób starszych, ze znaczną otyłością i u kobiet z przebytą cukrzycą ciążową. Istnieją również badania wskazujące korzystny wpływ suplementacji maślanem sodu na wrażliwość tkanek na insulinę.

Bibliografia

Więcej o tym, jak dbamy o jakość naszych treści znajdziesz w Polityce Redakcyjnej Mamazone.pl.

  1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych z cukrzycą 2021, Diabetologia Praktyczna 2021, tom 7; nr 1.
  2. Małecki M., Otyłość – insulinooporność – cukrzyca typu 2, Kardiologia Polska 2006; 64: 10 (supl. 6): 561–566.
  3. Gutch M, Kumar S, Razi SM, Gupta KK, Gupta A., Assessment of insulin sensitivity/resistance. Indian J Endocrinol Metab. 2015 Jan-Feb;19(1):160-4.
  4. Witek J., Witka P., Pańkowska E., Insulinooporność u dzieci, Endokrynologia dziecięca, cukrzyca i metabolizm. 2011, tom. 17 Wydanie 4,.206-213.
  5. Zielińska-Maciulewska A., Krętowski A., Szelachowska M., Insulinooporność i adaptacja komórek beta trzustki podczas ciąży, Varia Medica 2018;2(6):462-470.
Opublikowano: 6 marca 2024
Aktualizacja: 7 marca 2024

Więcej na ten temat