Czy puszyste racuszki to dobry pomysł na posiłek dla dziecka? Tak, o ile zadbasz o odpowiednie składniki i sposób przygotowania. Placki z dodatkiem owoców, orzechów czy nasion chia, bez dużej ilości tłuszczu i cukru, będą dobrą alternatywą dla słodkich płatków śniadaniowych czy słodyczy.
Racuchy dla dzieci – najlepsze przepisy na racuchy dla najmłodszych
Czy dzieci mogą jeść racuchy?
Pyszne racuchy dla dzieci to prosty sposób na „przemycenie” owoców, orzechów, nasion chia czy fermentowanych napojów mlecznych do jadłospisu maluszka. Jednak czy zdrowy? W końcu racuszki przygotowuje się z reguły na mące pszennej, smaży na tłuszczu i podaje z cukrem pudrem.
Tak naprawdę nie jest to jedyny sposób na przygotowanie racuchów dla dzieci. Nikt nie powiedział, że trzeba dodać do nich mąkę pszenną, cukier puder i smażyć na głębokim oleju. Możesz zrobić racuchy w zdrowszej wersji, aby podać dziecku zdrowy i pyszny podwieczorek lub drugie śniadanie.
Jakie składniki będą Ci potrzebne do zrobienia racuchów? Poniżej kilka wskazówek i przepisów.
Jak zrobić racuszki dla dzieci?
Tradycyjne racuchy robi się z mąki pszennej, mleka, jajek, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Jeśli chcesz, aby posiłek miał wyższą wartość odżywczą, zamień mąkę pszenną na orkiszową. Jest lepszym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego i witamin (m.in. witamin z grupy B). Jednak pamiętaj, że orkisz zawiera gluten, dlatego jest nieodpowiedni dla dzieci na diecie bezglutenowej. Jeśli Twoja pociecha nie może jeść produktów z glutenem, dodaj mąkę bezglutenową zamiast mąki pszennej czy orkiszowej. W sprzedaży dostępne są mieszanki mąk pozbawionych glutenu.
Kolejna sporna kwestia to cukier. Nie musisz go dodawać. Placuszki z bananem lub innymi słodszymi owocami są wystarczająco słodkie. Jeśli Twoja pociecha twierdzi inaczej, możesz dodać zamiennik cukru (np. ksylitol).
Co z mlekiem? Do tradycyjnych racuchów dodaje się mleko krowie. Jednak, jeśli Twoje dziecko nie może go spożywać, zamień je na mleko roślinne. Wybierz takie, które nie ma dodatku cukru i jest wzbogacone w wapń oraz witaminy.
Pozostaje jeszcze kwestia smażenia. Możesz przygotować placuszki bez tłuszczu, ale potrzebna Ci będzie do tego odpowiednia patelnia. Jeśli jej nie masz, kontroluj ilość oleju używanego do smażenia. Wlej łyżkę oleju na patelnię, a następnie rozprowadź go za pomocą pędzelka silikonowego. Po zdjęciu placuszków z patelni odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Proste przepisy na pyszne racuszki
Jak zrobić pyszne, puszyste i zdrowe placuszki? Oto kilka pomysłów na racuchy z jabłkami i inne placki dla Twojej pociechy.
Racuchy z jabłkami
Racuchy dla dzieci z jabłkami to doskonała propozycja na zdrowy podwieczorek lub drugie śniadanie. Do ich zrobienia potrzebne Ci będą:
- 1 małe jabłko,
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 szklanka mleka krowiego (ewentualnie wody lub mleka roślinnego),
- 1 jajko,
- cynamon (do smaku),
- olej do smażenia (np. rzepakowy lub kokosowy).
Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj mleko i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki. Konsystencja przygotowanego ciasta powinna być jednolita.
Gdy ciasto jest już gotowe, przejdź do przygotowania jabłek. Umyj i obierz owoce, a potem zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Dodaj jabłka i szczyptę cynamonu do ciasta. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Nakładaj po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż placki z obu stron do momentu, aż nabiorą złocistego koloru.
Racuchy z jabłkami i bananem
Do tej pory podawałaś dziecku wyłącznie tradycyjne racuchy z jabłkami? Może czas na małą zmianę? Puszyste placki to dobry sposób na to, aby dołączyć do jadłospisu również inne owoce. Poniżej znajdziesz przepis na racuchy z jabłkami i bananami.
Składniki:
- 2 jajka,
- 140 gramów mąki orkiszowej,
- mały kubeczek jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 średnie jabłka,
- 1 duży banan,
- olej do smażenia (np. rzepakowy lub kokosowy).
Jajka z jogurtem wymieszaj na gładką masę za pomocą trzepaczki rózgowej. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Następnie przygotuj owoce. Jabłka umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Banana pokrój na cienkie półplasterki. Pokrojone owoce dodaj do ciasta i wymieszaj wszystkie składniki. Tak przygotowane ciasto nakładaj na rozgrzaną patelnię z olejem. Jeden racuch to mniej więcej 2 łyżki ciasta z owocami.
Gotowe placuszki możesz podać z niewielką ilością miodu, orzechami lub nasionami chia.
Racuchy z jabłkami z dodatkiem serka naturalnego i amarantusa
Co powiesz na racuchy z jabłkami w zupełnie nowej odsłonie?
Składniki:
- 2 małe opakowania białego serka naturalnego,
- 2 jajka,
- 1 jabłko,
- 3 łyżki amarantusa ekspandowanego,
- 5 łyżek mąki orkiszowej,
- cynamon (do smaku),
- olej do smażenia (np. rzepakowy, kokosowy).
Oddziel białka od żółtek, a potem ubij białka na sztywną pianę. Zmiksuj ze sobą pozostałe składniki (poza jabłkami). Następnie wymieszaj je delikatnie z białkami i obranymi jabłkami pokrojonymi w kostkę.
Tak przygotowane racuszki nakładaj na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor.
Bibliografia
- Czarniecka-Skubina E., Andrejko D., Rosa P. Orkisz i jego produkty jako przykład nowych, prozdrowotnych trendów w gastronomii i turystce w warunkach globalizacji, Turystyka i Rekreacja 2012(9).
- Piecyk M., Kulka D., Worobiej E. Charakterystyka i wartość odżywcza ziarna orkiszu i produktów orkiszowych, Bromat. Chem. Tokyskol, 2009(3), 247-251.
Komentarze i opinie (0)