Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez pisanek. Są obowiązkowe w koszyczku ze święconką, stanowią piękną dekorację stołu, te jajka to także jedna z głównych świątecznych potraw. Dlatego też robienie wydmuszek to obowiązkowy punkt przygotowań do Wielkanocy – to właśnie z nich najlepiej tworzyć piękne, artystyczne pisanki. I choć obecnie istnieje wiele alternatyw, pozwalających zastąpić wydmuszki innymi jajkami – ze styropianu, drewna, plastiku – to jednak do stworzenia najbardziej tradycyjnych pisanek wielkanocnych najlepiej sprawdzą się wydmuszki zrobione z kurzych lub przepiórczych jajek. Cały proces robienia wydmuszek, choć może nie należy do najprostszych, z pewnością przyniesie całej rodzinie wiele frajdy, a i w dzieciach zaszczepi zamiłowanie do czerpania z tradycyjnych metod tworzenia dekoracji. Jak zrobić wydmuszkę z jajka?
Wydmuszki z jajek – jak zrobić? Sposoby zdobienia wydmuszek
Pisanki – z wydmuszek czy całych jajek?
Odpowiedź wcale nie jest oczywista! Nie ma bowiem żadnych przeciwwskazań do tego, by robić pisanki także z całych jajek, ugotowanych na twardo, szczególnie jeśli mają być one przeznaczone do późniejszego spożycia, w ciągu kilku dni. Należy jednak pamiętać, by do zdobienia wykorzystywać wyłącznie naturalne produkty, np. łupiny cebuli, buraki, czerwoną kapustę, mając na uwadze, że podczas gotowania jaja mogą popękać, a wówczas barwnik dostanie się do środka. Pisanki robione z całych jaj można umieścić w koszyczku ze święconką, będą także piękną dekoracją stołu. Niestety – nie dają tylu możliwości, co pisanki z wydmuszek, ponieważ muszą dać się łatwo obrać. Odpada więc fikuśne dekorowanie.
Sprawdź też: Wielkanocne zabawy
I właśnie tu z pomocą przychodzą pisanki z wydmuszek, które można już zdobić jak się chce i czym się chce. Jedyne, o czym należy pamiętać, to delikatność. Wydmuszki to opróżnione skorupki jaj, które są wyjątkowo delikatne. Już w procesie ich tworzenia łatwo o pękanie skorupek, a co dopiero przy zdobieniu! Warto się jednak nieco namęczyć, bo pięknie przyozdobiona wydmuszka może być dekoracją na kilka lat, a nawet pamiątką! Jeśli będzie dobrze opróżniona, a potem przechowywana z ostrożnością – nie będzie się miało co w niej zepsuć.
Jak zrobić wydmuszkę?
Żeby zrobić wydmuszkę, potrzebne jest przede wszystkim jajko – jak najczystsze, bez skaz, o równej, gładkiej skorupce. Skorupki jaj różnią się od siebie kolorem. Warto wiedzieć, że do malowania farbami czy barwnikami najlepiej sprawdzą się jak najjaśniejsze jaja, z kolei do bardziej finezyjnych zdobień czy też pod ciemne barwniki można wykorzystać te o ciemniejszych skorupkach.
Przed przystąpieniem do pracy jajko należy porządnie umyć, ponieważ na skorupce jajka mogą znajdować się groźne dla zdrowia bakterie. Nawet jeśli wydmuszkę robi się z pomocą strzykawki, lepiej zadbać o czystość, szczególnie jeśli w zabawie biorą udział dzieci. Będzie to dla nich cenna lekcja.
Co jeszcze jest potrzebne, aby zrobić wydmuszkę? Igła, miseczka, klej, opcjonalnie strzykawka.
Są dwa sposoby na zrobienie wydmuszki: tradycyjny, dmuchany oraz z pomocą strzykawki, dla tych osób, które boją się uszkodzić skorupkę jaja lub też nie chcą dotykać jej ustami.
Tradycyjna wydmuszka
Na obu biegunach jaja należy zrobić dwie dziurki. Można to wykonać z pomocą igły (wówczas wykonuj igłą ruch obrotowy do wydrążenia dziurki) lub też z pomocą bardzo ostrej końcówki nożyka. Jedna, mniejsza dziurka, posłuży do dmuchania, a druga, nieco większa, umożliwi wypływanie zawartości jaja. Aby ułatwić sobie to zadanie, należy roztrzepać żółtko we wnętrzu jajka z pomocą patyczka do grilla lub innego cienkiego, długiego narzędzia, wprowadzonego przez większą dziurkę. Następnie przez mniejszą dziurkę należy wydmuchać zawartość jaja, tak, by wyszła przez większy otwór, przystawiając usta do skorupki – dlatego tak ważne jest jej wcześniejsze umycie. Warto to robić do miseczki – wszak jajka można wykorzystać później na jajecznicę.
Nie trzeba wydmuchiwać całego jajka od razu – można to robić po trochu. Ważne, by nie przykładać się do tego siłowo, bo łatwo o uszkodzenie wydmuszki.
Wydmuszka robiona strzykawką
W skorupce jaja należy zrobić igłą małą dziurkę. Następnie należy wprowadzić przez nią cienki patyczek – wykałaczkę, patyczek do szaszłyków lub długą igłę, by rozbić strukturę żółtka i białka. Następnie należy przystawić do dziurki strzykawkę – nie musi być umieszczona w środku jaja, może równie dobrze zasłaniać światło dziurki. Można wykorzystać także igłę z dużym otworem, którą wprowadzi się do środka i która bez problemu wciągnie zawartość jajka. Po opróżnieniu skorupki, wydmuszkę należy wypłukać, tłocząc do niej wodę i tak samo wyciągając ją strzykawką.
Niezależnie od tego, jaką metodą wydmuchuje się jajka, wydmuszki należy porządnie umyć pod strumieniem bieżącej wody, aby do końca wypłukać ich zawartość. Dobrym sposobem jest również wygotowanie wydmuchanych skorupek, dzięki czemu będzie się miało pewność, że w środku nic nie zostanie. Należy je jednak pozostawić do całkowitego wyschnięcia, aby w środku nie zalegała reszta wody.
Co zrobić, by wydmuszki nie pękały?
W miejscach nakłutych warto nanieść na skorupkę kropelkę kleju (najlepiej kleju na gorąco), która zamknie otwory i zapobiegnie ewentualnemu pęknięciu w tym miejscu. Warto ją wyrównać palcem, by powierzchnia jajka pozostała idealnie gładka, co ułatwi precyzyjne zdobienie i pozwoli osiągnąć ładny, estetyczny efekt.
Podczas zdobienia warto umieścić wydmuszkę na podstawce pod jajko. Aby zasłaniała jak najmniejszą powierzchnię jajka, warto zrobić ją samodzielnie z cienkiego paska sztywnego papieru, sklejając obydwa jego końce i dopasowując jej wielkość do tego, by jedynie utrzymała wydmuchaną skorupkę, a nie utrudniała jej zdobienia.
Jajko jest jednym z najważniejszych symboli Wielkanocy, mówiącym o odrodzeniu i zwycięstwie życia nad śmiercią. Zdobione czy nie, musi się znaleźć na świątecznym stole. Robienie pisanek może być wspaniałą tradycją, w którą wciągnie się cała rodzina. Technik na zdobienie pisanek jest mnóstwo – od malowania, przez wydrapywanie aż do naklejania różnych dekoracji i z pewnością warto dać się ponieść fantazji. Pięknie ozdobione pisanki, zrobione na wydmuszkach, mogą stać się trwałą dekoracją na wiele, wiele lat.
Czym malować jajka na Wielkanoc, żeby można je było zjeść?
Jeśli chcesz mieć pewność, że przygotowane przez ciebie czy dzieci kolorowe jajka można bez obaw zjeść, wykorzystaj do ich barwienia naturalne składniki. Podpowiadamy, w jaki sposób można uzyskać jajka o konkretnych kolorach.
- Różowy – najpierw przygotuj odpowiedni wywar: zalej wodą (wystarczy pół litra) pół kilograma utartych buraków, dodaj 3 łyżki soli i 3 łyżki octu spirytusowego. Wszystko doprowadź do wrzenia. Potem włóż do tego ugotowane wcześniej jajka.
- Czerwony – gotuj jajka w wodzie z łuskami czerwonej cebuli, 3 łyżkami soli i 3 łyżkami octu.
- Niebieski – poszatkuj główkę czerwoną kapusty, zalej ją wrzątkiem i dodaj 5 łyżek octu. Zagotuj i pozostaw na noc. Na drugi dzień przecedź płyn i ugotuj w nim jajka.
- Żółty – ugotuj jajka w esencji z herbaty.
- Szaroniebieski – zmiksuj szklankę czarnych jagód ze szklanką wody, przecedź i ugotuj w tym jajka.
- Jasnopomarańczowy – przygotuj płyn z 2 szklanek wody zagotowanej z trzema pokrojonymi na małe kawałki czerwonymi paprykami. Później ugotuj w tym jajka.
- Pomarańczowy – ugotuj jajka w soku z marchwi.
- Zielony – przygotuj sok z 0,5 kg szpinaku (najlepiej mrożonego). Po rozmrożeniu szpinaku wyciśnij z niego sok i ugotuj w nim jajka.
W każdym przypadku obowiązuje ta sama zasada – im dłużej jajka się moczą, tym intensywniejszy kolor przybierają. Po osuszeniu możesz posmarować je olejem. Wtedy będą ładnie błyszczały.
Roksana Krysa
dziennikarka
Magister filologii polskiej ze specjalizacją z komunikacji społecznej i krytyki literackiej. Jest copywriterem z wieloletnim doświadczeniem, ze szczególnym zamiłowaniem do tematyki parentingowej, którą realizuje w oparciu o samodzielnie zdobywaną wiedzę i własne doświadczenia. Szczególnie bliskie są jej założenia pedagogiczne Korczaka, Montessorii i Freineta oraz idea rodzicielstwa bliskości.
Komentarze i opinie (0)