Każdy z nas wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To ono jest paliwem energetycznym dla naszego mózgu. Dobrze zbilansowane śniadanie jest ważne szczególnie dla małych dzieci, ponieważ ich mózg rozwija się w błyskawiczny tempie. Każdego dnia zdobywają nowe umiejętności. Sprawdź, co podać dziecku z rana, aby zapewnić mu odpowiednią dawkę energii i wspierać jego rozwój.
Śniadania dla rocznego dziecka – inspiracje
- Dlaczego roczne dziecko powinno jeść śniadania?
- Śniadania w formie płynnej a dziecko karmione metodą BLW
- Czy podczas śniadania roczniak powinien używać sztućców?
- Co powinien zawierać pierwszy posiłek dnia?
- Śniadania na zimno – inspiracje
- Kanapki z pastą pomidorową – przepis
- Śniadania na ciepło – inspiracje
- Jaglanka z owocami – przepis
- Muffinki na słono z warzywami
Dlaczego roczne dziecko powinno jeść śniadania?
Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia. Choć zdanie to powtarzane jest w kółko, nie jest to pusty frazes. Według badań, śniadanie powinno dostarczać aż 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Dla porównania drugie śniadanie dostarcza jedynie 10% energii zużywanej w ciągu dnia.
Po nocy w organizmie dziecka jest bardzo niski poziom glukozy, która jest źródłem energii. Śniadanie jest pierwszym posiłkiem, dlatego powinno uzupełnić te braki oraz dostarczyć wszystkich cennych składników. Jeśli zabraknie ich w naszym śniadaniu, praktycznie jest to nie do odrobienia innymi posiłkami.
Przeczytaj też: Czosnek w ciąży – czy można go jeść?
Śniadania w formie płynnej a dziecko karmione metodą BLW
Samodzielne jedzenie świetnie wpływa na rozwój dziecka. Bardzo pomocna przy tym jest metoda BLW. Baby-led weaning polega na odstawianiu dziecka od pokarmów mlecznych i wprowadzania do jego diety stałych posiłków. Jego założeniem jest pozwolenie dziecku samodzielnie poznawać pokarmy, ich konsystencje oraz wybierać, co i w jakiej ilości chce zjeść. BLW wspiera niezależność dziecka i wzmacnia jego pewność siebie.
Maluch własnymi rączkami dotyka jedzenia, ściska je, rozgniata, ale też sam kieruje je do buzi. To świetny trening integracji sensorycznej. Jeśli wprowadziłaś metodę BLW przy rozszerzaniu i teraz martwisz się, że nie możesz podać na śniadanie jogurtu łyżeczką, nic bardziej mylnego. BLW nie zabrania używania sztućców. Chodzi przede wszystkim o to, aby nie karmić dziecka na siłę i nie wpychać do buzi łyżeczki, powtarzając przy tym dobrze nam znany tekst: „leci samolocik”.
Sprawdź też: Jak odstawić dziecko od piersi? Sposoby
Czy podczas śniadania roczniak powinien używać sztućców?
Ok. 12 miesiąca życia dzieci wykazują zainteresowanie sztućcami. Na początku się nimi bawią, stukają o stół, rzucają, ale również próbują nabierać nimi pokarm i trafić do buzi. Najlepszy sposobem, żeby nauczyć małe dziecko, jak używać łyżki i widelca, jest wspólne jedzenie posiłków. Maluch najwięcej uczy się poprzez obserwację. Jeśli będzie widział, jak inni domownicy jedzą przy pomocy sztućców, sam również będzie próbował ich używać.
Podczas śniadania przyda się szczególnie łyżeczka, jeśli chcesz zaserwować dziecku kaszkę lub jogurt. Pozwól maluchowi na samodzielność. W tym wypadku jednak dobrze, żebyś miała trochę czasu na posiłek, ponieważ może się zrobić przy tym spory bałagan, co jest zupełnie naturalne. Jeśli trochę Ci się spieszy i nie chcesz się denerwować, możesz nakarmić malucha. Nawet przy metodzie BLW nie jest to zabronione. Ważne jednak, abyś nie wpychała mu jedzenia na siłę. Nie wkładaj łyżeczki zbyt głęboko. Najlepiej chwyć ją poziomo i przysuń ją do dziecka z boku, kładąc ją na środkowej części języka. Maluch musi wtedy aktywować mięśnie ust, aby chwycić łyżkę i językiem zdjąć z niej pokarm. Nie wycieraj też jedzenia z łyżeczki o górną wargę dziecka, ponieważ wtedy wykonujesz pracę za niego i pozbawiasz go możliwości ćwiczenia mięśni.
Czy Twoje dziecko prawidłowo przybiera na wadze? Sprawdź
Co powinien zawierać pierwszy posiłek dnia?
Zdrowe i pełnowartościowe śniadanie powinno być bogate w błonnik, węglowodany, białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. Tak skomponowany posiłek wpływa na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny dziecka. Energia dostarczona przez odpowiednio zbilansowane śniadanie sprzyja w nabywaniu nowych umiejętności oraz poznawaniu świata. Śniadanie powinno zawierać:
- Warzywa i owoce –w tym wypadku postaw na sezonowość. Zimą możesz również wybierać warzywa i owoce mrożone, ponieważ zachowują one wszystkie wartości odżywcze. Dzięki nim dostarczyć dziecku wiele cennych witamin i minerałów.
- Kasze i płatki zbożowe – są cennym źródłem węglowodanów i błonnika. Postaw jednak na naturalne produkty. Nie kupuj specjalnych kaszek dla dzieci, ponieważ często zawierają one cukier lub inne słodziki. Zrezygnuj również z gotowych płatków zbożowych, które w składzie mają niezbyt zdrowe rzeczy, szczególnie dla rocznego dziecka. Wybierz zwykłe płatki orkiszowe, owsiane czy jaglane.
- Jajka – tu również warto zadbać o naturalny produkt. Najlepiej kupować jajka wiejskie, pochodzące od kur, które są karmione ziarnami i mogą swobodnie chodzić po trawie. Coraz więcej marketów ma również w swojej ofercie jajka ekologiczne. Są one oznaczone cyfrą „0”. Ewentualnie wykorzystaj jajka z oznaczeniem „1”. Pochodzą one od kur z wolnego wybiegu. Często również na opakowaniu jest informacja, że kury karmione są paszą bez gmo. Jajka podawaj dziecku ok. 2-3 razy w tygodniu.
- Nabiał – źródło wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu kości i mocnych zębów. Wybierając produkty mleczne, patrz jednak na skład. Niestety większość serków, szczególnie tych dla dzieci, zawiera dużo cukru. Najlepiej kupuj jogurty naturalne lub serki typu Bieluch. W domu możesz je dosłodzić miodem lub dodać owoce (np. banana).
- Orzechy i nasiona – bogate w zdrowe tłuszcze. Pamiętaj, żeby orzechów nie podawać w całości, ponieważ ich kształt może zablokować drogi oddechowe dziecka, jeśli maluch od razu je połknie. Możesz je przekroić wzdłuż lub pokruszyć i dodać np. do owsianki.
- Wędliny – wybierz chude i naturalne, bez zbędnych dodatków. Szukaj ich w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Możesz również sama zrobić taką wędlinę. Kup np. filet z piersi indyka i upiecz go w ziołach. Gdy będzie zimny, pokrój go w cienkie plasterki i kładź na kanapki.
Sprawdź, w którym dniu cyklu miesiączkowego jesteś
Śniadania na zimno – inspiracje
Przykładowe dania, które możesz podać rocznemu dziecku na śniadanie, gdy się spieszysz i nie masz czasu na zrobienie czegoś na ciepło, to:
- Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Posmaruj nim chleb (np. żytni, orkiszowy lub pełnoziarnisty) i podaj w formie kanapki. Możesz również przygotować ogórka zielonego i marchewkę pokrojone w słupki i podać z twarożkiem, aby dziecko maczało sobie w nim warzywa.
- Kanapki z domowym dżemem bez cukru
- Kanapeczki z domowym pasztetem (mięsnym lub roślinnym)
- Kanapki z pastą warzywną
- Jogurt naturalny z dodatkiem owoców (dodaj owoce wg upodobań dziecka, np. truskawki, kiwi, mango, borówki, banany)
Kanapki z pastą pomidorową – przepis
2 pomidory
Cebula
Ząbek czosnku
2 listki bazylii
Pieprz
Łyżka oliwy z oliwek
Pomidory i cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Dorzuć posiekaną bazylię i polej wszystko oliwą z oliwek. Wymieszaj razem i rozgnieć widelcem. Dla smaku dopraw pieprzem. Gotową pastą posmaruj kanapeczki.
Śniadania na ciepło – inspiracje
Jeśli rano masz nieco więcej czasu, warto podać dziecku, jak i pozostałym domownikom, śniadanie na ciepło. Organizm nie potrzebuje tyle energii do ogrzania go i szybciej je trawi, dzięki czemu więcej energii pozostaje dla dziecka do działania. Na śniadanie świetnie sprawdzą się:
- Placuszki bananowe
- Jaglanka z owocami
- Owsianka z dowolnymi owocami i orzechami
- Jajka na twardo i warzywa (np. ogórek, pomidor, szparagi)
- Jajecznica na wodzie lub na maśle z dodatkiem wędliny i ze szczypiorkiem
- Racuszki z jabłkiem
- Omlety
- Muffinki na słono (z warzywami) lub na słodko (z dżemem lub z kawałkami owoców)
Wszystkie dania możesz dowolnie modyfikować, w zależności od preferencji Twoich lub dziecka. Do jaglanki i owsianki można np. dodawać ulubione owoce, nasiona słonecznika, pokruszone orzechy i migdały.
Jaglanka z owocami – przepis
Płatki jaglane
Mleko
Ulubione owoce
Do garnka wsyp ¼ szklanki płatków jaglanych. Zalej je ½ szklanki mleka (lub wody). Mieszaj i gotuj do czasu, aż płatki wchłoną mleko (krowie lub roślinne). Nałóż na miseczkę i dodaj owoce, np. kawałki banana, borówki. Możesz również posypać jaglankę kakao (naturalnym, a nie rozpuszczalnym).
Muffinki na słono z warzywami
Szklanka mąki pszennej
Jajko
Szklanka mleka
Pół kostki masła (ok. 100 g)
Łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Dowolne warzywa, np. groszek, marchewka, fasolka szparagowa, cukinia,
Ugotuj warzywa i pokrój je w kostkę. Masło rozpuść w garnku i ostudzić. Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą, mieszając. Dodaj warzywa do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotuj blachę na muffinki i wyłóż ją papierowymi foremkami. Do każdej nałóż masę na ¾ wysokości. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz babeczki 20 minut, aż się zarumienią. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością warzyw, ponieważ są ciężkie.
Komentarze i opinie (0)