Parówki — samo zło, czy dopuszczalny posiłek dla dzieci?
Parówki od lat są tematem kontrowersyjnym wśród rodziców, dietetyków i pediatrów. Wynika to z wątpliwej jakości wielu parówek, obecności w nich mięsa oddzielonego mechanicznie, a także wysokiej zawartości tłuszczu i konserwantów. Wiele dzieci zjada parówki niemal codziennie na śniadanie lub kolację a czasami również na obiad. Takie postępowanie niestety może rzeczywiście niekorzystnie wpłynąć na zdrowie dziecka. Zwłaszcza jeżeli są to pierwsze z brzegu, najtańsze parówki. Najczęściej zawierają glutaminian sodu, fosforany, mięso oddzielone mechanicznie, sól i całą tablicę Mendelejewa konserwantów. Regularne spożywanie tego typu produktów spożywczych przez małe dzieci może doprowadzić do zaburzeń układu odpornościowego, pokarmowego, a także prowadzić do otyłości . Z tego powodu tak ważny jest umiar, a także mądre wybieranie produktów, które spożywają nasze dzieci. Warto kierować się tutaj zdrowym umiarem, a także rozsądkiem. Nawyki żywieniowe kształtujemy od pierwszych lat życia. Im bardziej urozmaicona będzie dieta naszych dzieci, im więcej warzyw i owoców będziemy im podawać, tym lepiej wpłynie to na ich rozwój i zdrowie. Oczywiście nie należy popadać w skrajności i załamywać ręce, jeżeli dziecko chce zjeść parówkę. Rolą rodzica jest znalezienie takiej parówki, która dziecku nie zaszkodzi.
Zobacz też: Pneumokoki – czym są? Szczepienie na pneumokoki?
Mięso oddzielone mechanicznie — co to oznacza?
Na wielu opakowaniach produktów spożywczych możemy znaleźć termin „mięso oddzielone mechanicznie”. Najczęściej spotkamy się z nim w przypadku różnego rodzaju wędlin, wyrobów garmażeryjnych i właśnie parówek. Pozostaje więc pytanie, czy podawanie dziecku mięsa oddzielonego mechanicznie jest zdrowe i czy podawanie go dziecku jest bezpieczne? Zacznijmy od tego, czym jest popularny MOM. Mięso oddzielone mechanicznie jest to bardzo niskiej jakości produkt, który stosowany jest przez producentów żywności w celu zminimalizowania kosztów produkcji żywności, a także zagospodarowania resztek. Nie brzmi to zbyt optymistycznie. MOM powstaje w czasie procesu podziału tuszy na poszczególny kawałki. Zostają wtedy tak zwane korpusy, na których znajdują się resztki mięsa. Są to zwyczajne odpady — skrawki mięsa, kości, ścięgien i kostek. Aby pozyskać z nich wspomniane mięso oddzielone mechanicznie, trafiają one do specjalnych maszyn, za pomocą których miękkie tkanki zostają oddzielone i można użyć ich do produkcji żywności. Powstała w ten sposób emulsja mięsno-tłuszczowa jest pozbawiona wszelkich wartości odżywczych. Co gorsze, psuje się bardzo szybko, dlatego, zanim trafi na sklepowe półki, produkty z MOM zostają naszpikowane konserwantami.
Czytaj również: Przekąski dla niemowlaka – co podawać niemowlakowi, a czego unikać?
Czy mięso oddzielone mechanicznie jest zdrowe?
Znając proces powstawania MOM ciężko o stwierdzenie, że jest to produkt zdrowy. Teoretycznie nie powinien on nam zaszkodzić, skoro został dopuszczony do produkcji żywności. Problem jednak w tym, że jest on zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, a dodatkowo naszpikowany ogromną ilością konserwantów, które już mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu, zwłaszcza jeżeli są powszechnie przyjmowane. U małych dzieci mogą powodować chociażby reakcje alergiczne .
Podajesz dziecku parówki? Wybieraj mądrze
Czy wobec tego, kiedy podajemy swoim dzieciom parówki, narażamy jego zdrowie? Nie, pod warunkiem, że podajemy je mądrze i z umiarem. Wybierając parówki dla dziecka, musimy dokładnie analizować ich skład. Na rynku dostępnych jest bowiem coraz więcej produktów dobrej jakości. Możemy znaleźć parówki bez MOM, z wysoką zawartością mięsa z kurczaka, indyka czy nawet cielęciny. Są też dostępne parówki bez konserwantów, które nie zawierają glutaminianu sodu i mają obniżoną zawartość tłuszczu. Jeżeli więc parówki są jednym z ulubionych dań naszego dziecka, wybierajmy mądrze. Jeżeli raz w tygodniu podamy mu dobrej jakości parówki, to jego zdrowie nie powinno na tym ucierpieć. Najważniejsze, aby dbać o zbilansowaną, różnorodną dietę. Aby danie złożone z parówek nie było całkowicie pozbawione wartości odżywczych, warto dodać do tego kilka pomidorków koktajlowych i kanapkę z pełnoziarnistym chlebem i białym serkiem. Tak złożony posiłek będzie dla dziecka smaczny, ale i odżywczy.
Czytaj również: Jakich produktów nie powinien jeść przedszkolak?