Nikogo nie trzeba przekonywać, że domowe przetwory z owoców poza tym, że mają wyjątkowy smak, są również źródłem cennych właściwości prozdrowotnych. Nie inaczej jest, jeśli chodzi o owoce pigwy, które są doskonałym naturalnym lekiem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Co warto o nich wiedzieć? Jak zrobić pyszny syrop z pigwy, który zasmakuje dzieciom, a przy okazji pozytywnie wpłynie na ich zdrowie?
Syrop z pigwy – jak go przygotować dla dzieci?
Owoce pigwy – wygląd i smak
Pigwa to owoc nieco podobny do gruszki, żółty i jędrny. Pigwa pospolita jest rośliną pochodzącą z Azji, wieloletnią, w formie rozkrzewionego drzewa, które może osiągać nawet kilka metrów. Ze względu na przyjemny, reprezentacyjny wygląd, a przede wszystkim na owoce, które posiadają mnóstwo cennych wartości, „polska cytryna”, jak inaczej nazywa się pigwę, jest rośliną chętnie hodowaną w przydomowych ogródkach.
Zobacz też: Szczaw w ciąży – czy można go jeść?
Pigwę pospolitą łatwo można pomylić z pigwowcem. Różnią się między sobą formą krzewu – pigwa pospolita ma bardziej drzewiastą formę, w przeciwieństwie do krzaczastego pigwowca. Jeśli zaś chodzi o owoce – te pochodzące z pigwowca są okrąglejsze i bardziej przypominają małe, żółte jabłuszka. Ponadto, owoce pigwy są nieco delikatniejsze w smaku od pigwowca, natomiast obydwa mają niemal takie same właściwości. Różnica leży także w wymaganiach roślin, jeśli chodzi o ich uprawę.
Owoce pigwy są kwaśne, z lekką nutą goryczy, orzeźwiające, dlatego doskonale nadają się do przełamywania słodyczy zarówno napojów, jak i potraw.
Najczęstszą formą spożywania pigwy jest syrop, ponieważ trudno przekonać się do cierpkiego smaku samych owoców, a do tego są one również dość twarde, dlatego najlepiej spożywać je po obróbce. Syrop z pigwy dodany do napojów, potraw i deserów doskonale przełamuje ich słodycz, tworząc pyszne połączenia, a przy tym będąc źródłem wielu ważnych dla zdrowia składników.
Sprawdź również: Czy w ciąży można jeść winogrona?
Owoce i syrop z pigwy – jakie mają właściwości?
Zarówno owoce pigwy, jak i syrop z nich, są doskonałym, a przede wszystkim w pełni naturalnym lekiem na odporność, polecanym zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Pigwa ma doskonały skład – zawiera mnóstwo witamin i minerałów, niezbędnych dla zdrowia, a przy tym ma niski indeks glikemiczny. Co wartościowego kryją w sobie owoce pigwy?
- Są źródłem witaminy C w ilości większej niż cytryna (15 mg na 100 g), która wspiera wydajność systemu odpornościowego.
- Zawierają witaminy z grupy B, chroniące przed infekcjami i mające działanie krwiotwórcze.
- Posiadają spore ilości polifenoli, które działają przeciwutleniająco, chroniąc organizm przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych oraz niektórymi chorobami cywilizacyjnymi, np. nowotworami.
- Owoce pigwy zawierają również wapń, który wspiera prawidłową budowę kości, potas odpowiedzialny za wspomaganie pracy układu nerwowego, żelazo, miedź i magnez – jedne z najważniejszych dla organizmu pierwiastków, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie niemal wszystkich układów, a także fosfor, utrzymujący m.in. równowagę kwasowo-zasadową.
- Pigwa wpiera również organizm w usuwaniu toksyn i metali ciężkich dzięki dużej ilości pektyn.
Syrop z pigwy doskonale działa na przeziębienie, objawy grypy, przy suchym kaszlu i ogólnie w chwilach obniżonej odporności. Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia organizm i buduje jego naturalną barierę ochronną, chroniąc przed infekcjami oraz łagodząc ich skutki. Ponadto, pomaga również w przypadku zgagi, niestrawności i nieżytu jelit.
To też może Cię zainteresować: Pieczywo dietetyczne w ciąży
Jak przygotować pyszny syrop z pigwy?
Drodzy rodzice! Przygotowanie syropu z pigwy dla dziecka jest banalnie proste i zdecydowanie warto poświęcić temu kilka chwil, by otrzymać prawdziwy skarb dla zdrowia. Co trzeba zrobić?
- Dokładnie myjemy owoce pigwy, najlepiej w gorącej wodzie.
- Kroimy je na cztery części. Następnie wydrążamy pestki i gniazda nasienne, i znowu kroimy kawałki na małą kostkę.
- Następnie odmierzamy odpowiednią ilość cukru w stosunku 1:1 (na 1 szklankę pigwy 1 szklankę cukru). Z pokrojonych owoców układamy warstwy w słoiku, podsypując je cukrem (warstwa owoców, warstwa cukru).
- Taką mieszankę odstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce i od czasu do czasu potrząsamy słoikiem, by składniki mogły się wymieszać i cukier dobrze przeszedł przez owoce. Po dwóch dniach syrop wraz z owocami jest gotowy do spożycia. Syrop z pigwy można odcedzić do nowych słoiczków lub butelek, jeśli chcemy uzyskać klarowny sok.
- Można wykorzystać także cały przetwór i popijać pigwę wraz z jej owocami, a nawet zostawić go na lata. W tym celu syrop z owocami przelewamy do szczelnych słoiczków lub butelek i poddajemy pasteryzacji. Wtedy syrop z pigwy można przechowywać przez długi czas.
Zobacz też: Pneumokoki – czym są? Szczepienie na pneumokoki?
To najprostszy przepis na sok i syrop z pigwy dla dzieci. Sok i syrop z pigwy można dodawać do herbaty, a także wykorzystywać do naleśników czy jako polewę do lodów. Słowem – w każdym deserze można przemycić odrobinę zdrowia! Jeśli nie chce się robić syropu z cukrem – można wykorzystać ksylitol, co będzie nieco zdrowszą wersją dla dzieci, a także odpowiednią alternatywą dla diabetyków. Zamiast cukru można wykorzystać także miód oraz inne naturalne słodzidła lub też mieszać syrop z pigwy z innymi owocami.
Z pigwy można zrobić również nalewkę, która doskonale rozgrzeje i wzmocni organizm. Do tego, poza owocami i cukrem, przyda się również wódka i spirytus. Jest to więc przepis wyłącznie dla dorosłych. Nalewkę można spożywać solo lub dodawać do herbaty zamiast cytryny w zimowe wieczory.
Sprawdź też: Płatki drożdżowe nieaktywne – czy są zdrowe?
Jak wykorzystać pestki pigwy?
Pigwa to wyjątkowo cenna roślina. Poza tym, że można wykorzystać jej owoce, także nasiona nie muszą iść na zmarnowanie. Z nich także można zrobić nalewkę, ale również... naturalny aromat migdałowy, idealny do domowych wypieków. Pigwa zawiera bowiem amigdalinę, która ma charakterystyczny, migdałowy zapach. Wystarczy zalać jej nasiona alkoholem i odstawić na około 2 miesiące.
Syrop z pigwy jest wyjątkowo zdrowy, a przy tym bardzo smaczny. Wystarczą dwa składniki, by go przygotować, a korzyści, jakie płyną z jego regularnego spożywania, z pewnością będą zadowalające.
Roksana Krysa
dziennikarka
Magister filologii polskiej ze specjalizacją z komunikacji społecznej i krytyki literackiej. Jest copywriterem z wieloletnim doświadczeniem, ze szczególnym zamiłowaniem do tematyki parentingowej, którą realizuje w oparciu o samodzielnie zdobywaną wiedzę i własne doświadczenia. Szczególnie bliskie są jej założenia pedagogiczne Korczaka, Montessorii i Freineta oraz idea rodzicielstwa bliskości.
Komentarze i opinie (0)