Podstawowy przelicznik jednostek miary
W przepisach miary kuchenne są najczęściej podawane w gramach (g) lub kilogramach (kg), rzadziej natomiast w dekagramach (dag). Do odmierzania płynów stosuję się jednostkę litra (l) i mililitra (ml). Co ciekawe, w niektórych krajach ilość płynów podaję się w decylitrach (dl).
- 1 dag = 10 g
- 10 dag = 100 g
- 100 dag = 1000 g = 1 kg
- 1000 ml = 10 dl = 1 l
Podstawowy przelicznik kuchenny
- 1 łyżeczka = 5 g = 5 ml
- 1 łyżka stołowa = 15 g = 15 ml
- 1 szklanka = 250 g = 250 ml = ¼ l
- 1 kostka masła = 200 g
Ile trwa urlop macierzyński i rodzicielski?
Ile gramów ma 1 szklanka mąki? Przelicznik kuchenny dla różnych rodzajów mąk
Mąka to podstawowy składnik większości wypieków. W zależności od jej rodzaju, nie zawsze jedna szklanka mąki będzie ważyć 250 gramów. Warto o tym pamiętać, ponieważ źle odmierzona ilość może zaważyć na efekcie końcowym naszego dania.
Mąka pszenna (typ 550)
- 1 szklanka = 170 g
- 1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 3 g
Mąka pszenna razowa (typ 2000)
- 1 szklanka = 150 g
- 1 łyżka = 9 g
- 1 łyżeczka = 3 g
Mąka ziemniaczana
- 1 szklanka = 200 g
- 1 łyżka = 12 g
- 1 łyżeczka = 4 g
Mąka krupczatka
- 1 szklanka = 210 g
- 1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 3 g
Mąka graham
- 1 szklanka = 160 g
- 1 łyżka = 9 g
- 1 łyżeczka = 3 g
Ile gramów ma 1 łyżka cukru? Przelicznik kuchenny dla cukru i słodzików
Kolejnym istotnym elementem wielu potraw i wypieków jest cukier. Obecnie zamiast cukru można wykorzystać jego zamienniki, takie jak np. ksylitol czy erytrytol. Stanowią one jego zdrowszą wersję i są o wiele mniej kaloryczne.
Innym wyborem jest również miód. Zawiera on korzystne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne, jednakże ma równie wysoką jak cukier kaloryczność.
Cukier kryształ
- 1 szklanka = 240 g
- 1 łyżka = 14 g
- 1 łyżeczka = 5 g
Cukier puder
- 1 szklanka = 170 g
- 1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 3 g
Miód
- 1 szklanka = 360 g
- 1 łyżka = 22 g
- 1 łyżeczka = 7 g
Ksylitol
- 1 szklanka = 250 g
- 1 łyżka = 15 g
- 1 łyżeczka = 7 g
Erytrytol
- 1 szklanka = 260 g
- 1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 5 g
Stewia
- 1 łyżka = 8 g
- 1 łyżeczka = 2 g
Przelicznik kuchenny dla produktów sypkich
Ryż biały suchy
- 1 szklanka = 225 g
- 1 łyżka = 15 g
- 1 łyżeczka = 5 g
Kasza jęczmienna
- 1 szklanka = 180 g
- 1 łyżka = 11 g
- 1 łyżeczka = 4 g
Kasza gryczana
- 1 szklanka = 170 g
- 1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 4 g
Kasza manna
- 1 szklanka = 190 g
- 1 łyżka = 11 g
- 1 łyżeczka = 4 g
Bułka tarta
- 1 szklanka = 150 g
- 1 łyżka = 9 g
- 1 łyżeczka = 3 g
Wiórki kokosowe
- 1 szklanka = 95 g
- 1 łyżka = 6 g
- 1 łyżeczka = 2 g
- 1 szklanka = 110 g
- 1 łyżka = 7 g
- 1 łyżeczka = 2 g
Otręby pszenne
- 1 szklanka = 105 g
- 1 łyżka = 6 g
- 1 łyżeczka = 2 g
Kakao gorzkie
- 1 szklanka = 100 g
- 1 łyżka = 6 g
- 1 łyżeczka = 2 g
Mleko w proszku
- 1 szklanka = 175 g
- 1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 5 g
Sól
- 1 szklanka = 300 g
- 1 łyżka = 18 g
- 1 łyżeczka = 6 g
Żelatyna
- 1 szklanka = 160 g
- 1 łyżka = 10 g
- 1 łyżeczka = 3 g
Proszek do pieczenia
- 1 łyżka = 5 g
- 1 łyżeczka = 4 g
Przelicznik kuchenny dla produktów płynnych
Mleko/woda
- 1 szklanka = 250 g
- 1 łyżka = 15 g
- 1 łyżeczka = 5 g
Śmietana 18%
- 1 szklanka = 230 g
- 1 łyżka = 14 g
- 1 łyżeczka = 5 g
Śmietana kremówka
- 1 szklanka = 270 g
- 1 łyżka = 16 g
- 1 łyżeczka = 5 g
Jogurt naturalny
- 1 szklanka = 310 g
- 1 łyżka = 25 g
- 1 łyżeczka = 20 g
Olej
- 1 szklanka = 225 g
- 1 łyżka = 13,5 g
- 1 łyżeczka = 4,5 g
Przelicznik miar kuchennych pozostałych produktów
Migdały
- 1 szklanka = 160 g
- 1 łyżka = 15 g
- 1 łyżeczka = 5 g
Orzechy włoskie
- 1 szklanka = 100 g
- 1 łyżka = 6 g
- 1 łyżeczka = 2 g
Rodzynki
- 1 szklanka = 140 g
- 1 łyżka = 15 g
- 1 łyżeczka = 7 g
Fasola biała
- 1 szklanka = 200 g
- 1 łyżka = 20 g
- 1 łyżeczka = 10 g
Dżem
- 1 szklanka = 300 g
- 1 łyżka = 18 g
- 1 łyżeczka = 6 g
Masło orzechowe
- 1 szklanka = 270 g
- 1 łyżka = 16 g
- 1 łyżeczka = 6 g
Przelicznik miar drożdży świeżych i drożdży suszonych
Drożdże świeże
- 1 kostka = 100 g
Drożdże suszone
- 1 łyżka = 7 g
- 1 łyżeczka = 4 g
Wagę drożdży suszonych należy pomnożyć razy 2, aby otrzymać pożądaną ilość drożdży świeżych.
Przydatne akcesoria do odmierzania wagi
Aby ułatwić sobie przygotowywanie niektórych potraw, warto zaopatrzyć się w kilka przydatnych akcesoriów. Sprawdzą się one szczególnie w przypadku przepisów wieloskładnikowych. Są to:
- dzbanek lub butelka z miarką w mililitrach,
- miarki kuchenne łyżki/kubeczki,
- elektryczna waga kuchenna.
Niektórzy w swojej kuchni korzystają z nowoczesnych robotów kuchennych, które posiadają już wbudowaną wagę. Dzięki temu odmierzanie ilości poszczególnych składników jest łatwiejsze i dokładniejsze.
Jak ułatwić sobie gotowanie?
Nie każdy z nas lubi gotować i nie każdy ma też na to czas. Warto jednak pamiętać, że nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin, aby ugotować pyszny posiłek. Z pewnością sporym ułatwieniem przy gotowaniu jest znajomość omówionych wyżej podstawowych miar kuchennych. Przydatny może się również okazać kalkulator kulinarny, który służy do przeliczenia wagi składników w dowolnych jednostkach.
Jeżeli brakuje nam pomysłów na posiłki i w ostatniej chwili zjadamy to, co jest pod ręką, warto wtedy np. raz w tygodniu sporządzić przykładowy jadłospis na kilka dni. Ponadto daną potrawę można ugotować w większej ilości, a następnie przełożyć do mniejszych pojemników i zamrozić. Warto również regularnie uzupełniać zapasy, a także stworzyć listę uniwersalnych produktów spożywczych, z których w każdej chwili można przyrządzić szybki posiłek.