Mamazone

Przelicznik miar kuchennych – co ile waży?

3 marca 2023
(pierwsza publikacja: 14 listopada 2022)
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska

Dietetyk kliniczny i sportowy

Przeglądając niejeden przepis kulinarny można zauważyć, że brakuje w nich ujednoliconych miar kuchennych. Niektóre przepisy podają ilości poszczególnych produktów w gramach, inne natomiast na podstawie domowych miarek, np.: łyżeczka, szklanka, kubek, itp. Z pewnością dla wielu osób może być to kłopotliwe, tym bardziej jeżeli nie ma się do dyspozycji wagi kuchennej. Aby ułatwić sobie zadanie, warto w tym celu wykorzystać poniższy przelicznik miar kuchennych.

Przelicznik miar kuchennych – co ile waży?
Depositphotos

Podstawowy przelicznik jednostek miary

W przepisach miary kuchenne są najczęściej podawane w gramach (g) lub kilogramach (kg), rzadziej natomiast w dekagramach (dag). Do odmierzania płynów stosuję się jednostkę litra (l) i mililitra (ml). Co ciekawe, w niektórych krajach ilość płynów podaję się w decylitrach (dl).

  • 1 dag = 10 g
  • 10 dag = 100 g
  • 100 dag = 1000 g = 1 kg
  • 1000 ml = 10 dl = 1 l

Podstawowy przelicznik kuchenny

  • 1 łyżeczka = 5 g = 5 ml
  • 1 łyżka stołowa = 15 g = 15 ml
  • 1 szklanka = 250 g = 250 ml = ¼ l
  • 1 kostka masła = 200 g

Ile trwa urlop macierzyński i rodzicielski?

Ile gramów ma 1 szklanka mąki? Przelicznik kuchenny dla różnych rodzajów mąk

Mąka to podstawowy składnik większości wypieków. W zależności od jej rodzaju, nie zawsze jedna szklanka mąki będzie ważyć 250 gramów. Warto o tym pamiętać, ponieważ źle odmierzona ilość może zaważyć na efekcie końcowym naszego dania.

Mąka pszenna (typ 550)

  • 1 szklanka = 170 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Mąka pszenna razowa (typ 2000)

  • 1 szklanka = 150 g
  • 1 łyżka = 9 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Mąka ziemniaczana

  • 1 szklanka = 200 g
  • 1 łyżka = 12 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Mąka krupczatka

  • 1 szklanka = 210 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Mąka graham

  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka = 9 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Ile gramów ma 1 łyżka cukru? Przelicznik kuchenny dla cukru i słodzików

Kolejnym istotnym elementem wielu potraw i wypieków jest cukier. Obecnie zamiast cukru można wykorzystać jego zamienniki, takie jak np. ksylitol czy erytrytol. Stanowią one jego zdrowszą wersję i są o wiele mniej kaloryczne.

Innym wyborem jest również miód. Zawiera on korzystne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne, jednakże ma równie wysoką jak cukier kaloryczność.

Cukier kryształ

  • 1 szklanka = 240 g
  • 1 łyżka = 14 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Cukier puder

  • 1 szklanka = 170 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Miód

  • 1 szklanka = 360 g
  • 1 łyżka = 22 g
  • 1 łyżeczka = 7 g

Ksylitol

  • 1 szklanka = 250 g
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 7 g

Erytrytol

  • 1 szklanka = 260 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Stewia

  • 1 łyżka = 8 g
  • 1 łyżeczka = 2 g

Przelicznik kuchenny dla produktów sypkich

Ryż biały suchy

  • 1 szklanka = 225 g
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Kasza jęczmienna

  • 1 szklanka = 180 g
  • 1 łyżka = 11 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Kasza gryczana

  • 1 szklanka = 170 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Kasza manna

  • 1 szklanka = 190 g
  • 1 łyżka = 11 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Bułka tarta

  • 1 szklanka = 150 g
  • 1 łyżka = 9 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Wiórki kokosowe

  • 1 szklanka = 95 g
  • 1 łyżka = 6 g
  • 1 łyżeczka = 2 g

Płatki owsiane

  • 1 szklanka = 110 g
  • 1 łyżka = 7 g
  • 1 łyżeczka = 2 g

Otręby pszenne

  • 1 szklanka = 105 g
  • 1 łyżka = 6 g
  • 1 łyżeczka = 2 g

Kakao gorzkie

  • 1 szklanka = 100 g
  • 1 łyżka = 6 g
  • 1 łyżeczka = 2 g

Mleko w proszku

  • 1 szklanka = 175 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Sól

  • 1 szklanka = 300 g
  • 1 łyżka = 18 g
  • 1 łyżeczka = 6 g

Żelatyna

  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Proszek do pieczenia

  • 1 łyżka = 5 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Przelicznik kuchenny dla produktów płynnych

Mleko/woda

  • 1 szklanka = 250 g
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Śmietana 18%

  • 1 szklanka = 230 g
  • 1 łyżka = 14 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Śmietana kremówka

  • 1 szklanka = 270 g
  • 1 łyżka = 16 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Jogurt naturalny

  • 1 szklanka = 310 g
  • 1 łyżka = 25 g
  • 1 łyżeczka = 20 g

Olej

  • 1 szklanka = 225 g
  • 1 łyżka = 13,5 g
  • 1 łyżeczka = 4,5 g

Przelicznik miar kuchennych pozostałych produktów

Migdały

  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Orzechy włoskie

  • 1 szklanka = 100 g
  • 1 łyżka = 6 g
  • 1 łyżeczka = 2 g

Rodzynki

  • 1 szklanka = 140 g
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 7 g

Fasola biała

  • 1 szklanka = 200 g
  • 1 łyżka = 20 g
  • 1 łyżeczka = 10 g

Dżem

  • 1 szklanka = 300 g
  • 1 łyżka = 18 g
  • 1 łyżeczka = 6 g

Masło orzechowe

  • 1 szklanka = 270 g
  • 1 łyżka = 16 g
  • 1 łyżeczka = 6 g

Przelicznik miar drożdży świeżych i drożdży suszonych

Drożdże świeże

  • 1 kostka = 100 g

Drożdże suszone

  • 1 łyżka = 7 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Wagę drożdży suszonych należy pomnożyć razy 2, aby otrzymać pożądaną ilość drożdży świeżych.

Przydatne akcesoria do odmierzania wagi

Aby ułatwić sobie przygotowywanie niektórych potraw, warto zaopatrzyć się w kilka przydatnych akcesoriów. Sprawdzą się one szczególnie w przypadku przepisów wieloskładnikowych. Są to:

  • dzbanek lub butelka z miarką w mililitrach,
  • miarki kuchenne łyżki/kubeczki,
  • elektryczna waga kuchenna.

Niektórzy w swojej kuchni korzystają z nowoczesnych robotów kuchennych, które posiadają już wbudowaną wagę. Dzięki temu odmierzanie ilości poszczególnych składników jest łatwiejsze i dokładniejsze.

Jak ułatwić sobie gotowanie?

Nie każdy z nas lubi gotować i nie każdy ma też na to czas. Warto jednak pamiętać, że nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin, aby ugotować pyszny posiłek. Z pewnością sporym ułatwieniem przy gotowaniu jest znajomość omówionych wyżej podstawowych miar kuchennych. Przydatny może się również okazać kalkulator kulinarny, który służy do przeliczenia wagi składników w dowolnych jednostkach.

Jeżeli brakuje nam pomysłów na posiłki i w ostatniej chwili zjadamy to, co jest pod ręką, warto wtedy np. raz w tygodniu sporządzić przykładowy jadłospis na kilka dni. Ponadto daną potrawę można ugotować w większej ilości, a następnie przełożyć do mniejszych pojemników i zamrozić. Warto również regularnie uzupełniać zapasy, a także stworzyć listę uniwersalnych produktów spożywczych, z których w każdej chwili można przyrządzić szybki posiłek.

Opublikowano: 14 listopada 2022
Aktualizacja: 3 marca 2023

Więcej na ten temat