Zupy warzywne dla dziecka – jakie i kiedy?

Zupki warzywne to ważny element rozszerzanej diety niemowlaka. Zanim jednak zdecydujemy się podawać je dziecku, należy dokładnie zapoznać się ze składnikami, które są odpowiednie dla określonego etapu rozwojowego. Inne danie zaserwujemy maluchowi w 6. miesiącu życia (np. zupa krem marchewkowa), inne zaś dwa miesiące później (np. zupa koperkowa z mięsem). Jak przygotować smaczną, zdrową i prostą zupę dla malucha? Jakich produktów unikać w przepisach, by mu nie zaszkodzić?

  • 5.0
  • 1
  • 0

Zupki dla niemowląt przed pierwszym rokiem życia?

Skład zupek warzywnych dla niemowlaka zmienia się z każdym kolejnym miesiącem życia dziecka. Pierwsze dania dla malucha to zupa marchewkowa składająca się z marchewki i ziemniaka oraz oliwy z oliwek, przygotowana na wodzie źródlanej. W następnej kolejności można dodać dynię, różyczki brokułu czy niewielki kawałek korzenia pietruszki.

Kiedy dziecko ukończy 6. miesiąc życia, do dań płynnych warto zacząć wprowadzać: chude mięso drobiowe, cielęcinę, mięso królika oraz kolejne warzywa – cukinię, kabaczek, buraka, czerwoną soczewicę.

W 7. miesiącu życia do zupek jarzynowych można dodawać żółtko jajka kurzego oraz świeże masło. Obecność niewielkiej ilości tłuszczu jest bardzo istotna, ponieważ stanowi on nośnik wielu witamin, niezbędnych dla optymalnego rozwoju.

Od 8. miesiąca przychodzi czas na zupy z dodatkiem selera, fasolki szparagowej, zielonego groszku, a także kaszkę manną – można ją zastąpić dodatkiem kaszy gryczanej białej niepalonej. Należy pamiętać, że dziecku nie należy podawać zup gotowanych na wywarach mięsnych z uwagi na potencjalne działanie alergizujące. W późniejszym okresie warto gotować je osobno i w postaci rozdrobnionej dodawać do posiłku malucha.

Czy Twoje dziecko prawidłowo przybiera na wadze? Sprawdź

Z jakich produktów przygotować zupy dla rocznego dziecka?

Do dań płynnych, które stopniowo wprowadzane są do menu malucha, należą kleiki ryżowe, papki przygotowane z jabłka, pierwsze zupy marchewkowe z ziemniakiem, dynią, brokułem. Po ukończeniu pierwszego roku życia obiadki są już wieloskładnikowe, dzięki czemu wzbogacają dietę w cenne witaminy potrzebne dla prawidłowego rozwoju.

Na przygotowanie zup dla rocznego dziecka można wykorzystać wszystkie produkty z poniższej listy, jeśli dziecko dobrze je toleruje.

  • Warzywa: marchewka, ziemniak, korzeń pietruszki, burak, zielony groszek, pomidor bez skórki, dynia, szpinak liściasty, ogórek bez skórki, kalafior, rzodkiewka, kabaczek, cukinia, korzeń selera, zielone szparagi, fasolka szparagowa.
  • Owoce: jabłko, wiśnie, czereśnie, jagody, maliny, śliwki, gruszki, kiwi, melon, banan.
  • Jajko kurze, jajka przepiórcze.
  • Ryż, kaszka manna, kasza gryczana biała niepalona.
  • Pieczywo pszenne, pieczywo ciemne w mniejszych ilościach.
  • Mąka pszenna, mąka ziemniaczana, tortowa, krupczatka, kaszka manna.
  • Przyprawy: bazylia, sól, czosnek, imbir, cynamon, natka pietruszki, koperek, oregano, bazylia.

W przepisach zupki dla niemowlaka warto uwzględnić jogurt naturalny, kefir naturalny, chudy twaróg. Ważna jest oliwa z oliwek i masło. Jeżeli zależy nam na dodatku mięsa, wybierzmy to z indyka lub kurczaka, cielęcinę, królika bądź chudą wieprzowinę.

Pomarańczowy kolor skóry dziecka od marchwi

Przesadzenie z ilością marchwi czy soku z marchwi może skutkować u dziecka pojawieniem się żółtaczki karotenowej.

Żółtaczką karotenową nazywa się pomarańczowe zabarwienie skóry powstałe na skutek nadmiernego spożycia marchwi. Zdarza się czasem dzieciom, które spożywają duże ilości produktów z dużą zawartością karotenu (np. soków marchewkowych, dań gotowych i deserów opartych na marchewce). Charakterystyczne zabarwienie pochodzi od właśnie karotenu – pomarańczowego barwnika, który odkłada się w skórze.

Żółtaczka karotenowa nie jest chorobą wymagającą leczenia, nie ma też nic wspólnego z żółtaczką. W takim wypadku zaleca się ograniczenie karotenu w diecie do momentu ustąpienia objawów. Niestety jest to proces długotrwały – powrót do normalnego koloru skóry może potrwać nawet kilka miesięcy. Oprócz marchewki, z diety należy również wykluczyć (lub ograniczyć spożycie) inne warzywa, które są bogatym źródłem karotenu, m.in. pomidory, brokuły, szpinak.

Jakich składników unikać, przygotowując zupkę?

Potrawy dla najmłodszych muszą być smaczne, kolorowe i zachęcające malucha do ich zjadania. Przygotowane w domu zupki zazwyczaj okazują się smaczniejsze niż dania gotowe. Jednocześnie samodzielne przygotowanie obiadków dla dzieci pozwala na różnicowanie składników oraz dopasowanie do preferencji smakowych malucha.

Kubki smakowe małego dziecka nie są przyzwyczajone do smaku słonego, dlatego nie należy dosalać potraw. Nadmiar soli może obciążać nerki, zatrzymywać wodę w organizmie, a w przyszłości predysponować do wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Korzystniej jest dodawać naturalne przyprawy i zioła. Należy pamiętać, że w większości produktów sód występuje naturalnie, jest też w produktach, gdzie sól została dodana ze względów technologicznych, tym samym produkty te pokrywają zapotrzebowanie dziecka na ten pierwiastek.

Do zup dla małych dzieci nie powinno dodawać się również kostek rosołowych, przypraw typu maggi, gdyż oprócz soli zawierają glutaminian sodu, sztuczne aromaty. Z diety niemowlaka należy wykluczyć ostre przyprawy, jak pieprz, ostrą paprykę, ocet, gdyż mogą działać drażniąco na przewód pokarmowy. Podobnie ostrożność należy zachować, stosując gotowe mieszanki przyprawowe do kurczaka, ryb, zup czy grilla.

Młodszym dzieciom należy podawać posiłki bezpośrednio po przygotowaniu. Dla starszych posiłek może być przechowywany w lodówce, a nawet zamrażany, ale maksymalnie na 1–2 tygodni. Im więcej produktów zostanie wprowadzone do diety niemowlaka, tym chętniej dziecko będzie sięgało po nowe produkty w następnych latach życia.

Jaką pożywną zupę możemy zaproponować maluchowi?

Domowe obiady – przykładowe przepisy na smaczne i zdrowe zupy dla dzieci

Pierwsza zupka marchewkowa

  • marchew – 60 g
  • ziemniaki – 40 g
  • oliwa z oliwek – pół łyżeczki
  • kleik ryżowy – 2 łyżeczki
  • woda źródlana – pół szklanki

Warzywa umyte i obrane wkładamy do wrzątku i gotujemy około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy oliwę. Warzywa wyjmujemy, miksujemy z częścią wywaru, a następnie łączymy z kleikiem ryżowym. Ponownie zagotowujemy.

Zupa krem z warzyw – po 6. miesiącu życia

  • 100 g marchewki
  • 150 g ziemniaków
  • 150 g liści szpinaku
  • 50 g pora
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 700 ml wody

Warzywa obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Dodaj do wrzącej wody i gotuj aż będą miękkie. Zblenduj, dodaj oliwy z oliwek i ponownie zagotuj.

Idealna zupa jarzynowa z mięsem i soczewicą – po 6. miesiącu życia

  • marchewka – 40 g
  • ziemniak – 30 g
  • brokuł – 30 g
  • cukinia –30 g
  • mięso z kurczaka bez skóry – 20 g
  • oliwa z oliwek – pół łyżeczki
  • kaszka manna – 5 g
  • soczewica czerwona – 10 g
  • woda źródlana

Umyte i obrane warzywa kroimy na talarki, wkładamy do wrzątku, wsypujemy soczewicę i gotujemy około 10 minut. Dodajemy brokuły, cukinię i gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kaszę manną, następnie dolewamy odrobinę wody, dodajemy oliwę lub olej. Osobno gotujemy mięso około 20 minut. Ugotowane warzywa miksujemy z mięsem i częścią wywaru, ponownie zagotowujemy.

Zupa brokułowa – po 6. miesiącu życia

  • 1-2 różyczki brokułów
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pietruszki
  • 1/2 ziemniaka
  • 30 g cielęciny
  • 1 łyżeczka masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Obierz i umyj warzywa, następnie włóż do gotującej się wody i gotuj do miękkości. Mięso umyj, pokrój na małe kawałki i gotuj w osobnym garnku. Ugotowaną cielęcinę połącz z warzywami i zmiksuj. Dodaj masło (lub oliwę) i ponownie zagotuj.

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami – po 10. miesiącu życia

  • 1 marchewka – 50 g
  • pietruszka korzeń – 20 g
  • biała część pora – 15 g
  • dojrzały pomidor bez skórki – 100 g
  • oliwa z oliwek – 5 g
  • czosnek – 1/5 ząbka
  • listek bazylii
  • kluseczki: 1 żółtko jaka kurzego,
  • mąka pszenna – 5 g,
  • woda

Umyte i obrane warzywa wraz z czosnkiem gotujemy w wodzie. Gdy będą ugotowane, wyjmujemy por, a pozostałe miksujemy. Przygotowane ciasto na kluseczki wlewamy do wrzącej zupy. Dodajemy listek bazylii.

Opublikowano: ; aktualizacja: 07.02.2023

Oceń:
5.0

Małgorzata Andrzejczak

Dietetyk

Wraz z Agnieszką Ludwiszewską prowadzi poradnię dietetyczną tuDietetyk. Jej celem jest niesienie pomocy osobom z problemami żywieniowymi. Oferta poradni skierowana jest do wszystkich osób, które poszukują fachowych porad żywieniowych w zakresie odchudzania i chorób dietozależnych. Plany żywienia, które przygotowuje, są zgodne z zasadami prawidłowego odżywiania i zapewniają sukces w drodze po zdrowie i wymarzoną sylwetkę. Duży nacisk kładzie na edukację żywieniową pacjentów, co pomaga w utrzymaniu osiągniętych rezultatów oraz zmiany stylu życia. Oferuje poradnictwo  żywieniowe w każdym zakresie. 

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

VBAC, czyli poród naturalny po „cesarce”. Jak się do niego przygotować?

 

Pozycje do porodu – rodzaje

 

Dieta na płodność – zasady jadłospisu diety płodności

 

800 plus – od kiedy, dla kogo, czy trzeba składać wniosek?

 

Przelicznik miar kuchennych – co ile waży?

 

Żelazo w ciąży – w czym jest? Jaka dieta zapobiegnie anemii?

 

7. miesiąc ciąży – które tygodnie, objawy, rozwój dziecka, badania, jak zmienia się ciało

 

Plecaki Vans do szkoły – przegląd najlepszych modeli