Najmłodsi często bywają wybredni i zdarza się, że przygotowanie dla nich pożywnego posiłku może stanowić dla rodziców wyzwanie. Wiadomo, że mało kto lubi spędzać przy gotowaniu długie godziny, tym bardziej gdy obok nas krzątają się dzieci. Obiad, który jest smaczny i zdrowy, nie musi być skomplikowany oraz czasochłonny. Dzisiaj pokażemy 10 prostych pomysłów na szybki obiad dla dzieci, jak i dla całej rodziny.
Szybkie obiady dla dzieci – 10 pomysłów
Danie obiadowe z warzywami
W zbilansowanej diecie dziecka nie może zabraknąć warzyw. Niestety zdarza się, że nie są one chętnie przez nie zjadane. Co zatem można zrobić, aby dziecko zjadło zdrowy obiad z warzywami? Warto łączyć je z różnymi innymi składnikami, np. ryżem czy makaronem tworząc kolorowe potrawy, a także próbować podawać je w nowych formach, np. pod postacią zupy, placuszków czy zapiekanek.
Zupa marchewkowa z groszkiem ptysiowym
4 porcje
Składniki
- 4 marchewki
- 1 duży ziemniak
- 1/2 małego pora
- 1/2 korzenia pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l wody
-
pieprz, sól, natka pietruszki
Dodatki
- garść groszku ptysiowego
-
1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie
Warzywa obierz i pokrój na małe kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrojone warzywa podsmaż na oliwie. Następnie dodaj ok. 0,5 l wody i duś całość na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj resztę wody, pieprz, sól i zblenduj. Zupę krem przelej do miski, a na wierzchu ułóż groszek ptysiowy, jogurt i natkę pietruszki.
Sprawdź, w którym dniu cyklu miesiączkowego jesteś
Kolorowe risotto z kurczakiem
4 porcje
Składniki
- 1 duża pierś kurczaka
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 2,5 szklanki domowego bulionu drobiowego
- 1/2 brokułu
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- parmezan
-
pieprz, sól, natka pietruszki
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż w nim drobno pokrojoną cebulę. Pierś z kurczaka pokrój na 2 cm kawałki, wrzuć do garnka z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż przez ok. 10 minut.
Następnie dodaj różyczki brokułu i podlej szklanką bulionu drobiowego. Gotuj, aż brokuły będą miękkie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę, resztę bulionu i ryż. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszaj.
Risotto podawaj z parmezanem i pietruszką.
Placki z marchewki i cukinii
4 porcje
Składniki
- 1 mała cukinia
- 2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki razowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz, sól
-
posiekany koperek
Przygotowanie
Umyj i obierz warzywa. Cukinię zetrzyj na tarce i umieść na sitku. Do cukinii dodaj sól i co pewien czas ją odciśnij, aby puściła sok. Następnie zetrzyj marchewkę, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Wszystkie potrzebne składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek. Powstałe ciasto nakładaj łyżką na patelnię. Placki smaż równomiernie z obu stron.
Placki z cukinii i marchewki podawaj z jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem.
Zapiekanka z makaronem w sosie pomidorowym
5-6 porcji
Składniki
- 1/2 opakowania makaronu penne
- 1 puszka pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 garście pomidorków koktajlowych
- 1 mała żółta papryka
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
-
pieprz, sól, oregano, bazylia
Przygotowanie
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek posiekaj na małe kawałki i podsmaż na oliwie. Na patelnię wlej pomidory z puszki i dodaj przyprawy. Duś przez kilka minut na niewielkim ogniu, aż odparuje woda. Powstały sos zblenduj.
Ułóż makaron w żaroodpornym naczyniu i przelej do niego sos. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i paprykę. Wymieszaj. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. Posyp bazylią i oregano.
Piecz przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zapiekanka jest już gotowa do zjedzenia.
Szybki obiad na słodko
Zdrowy obiad dla dzieci może być też w wersji na słodko. Ważne jest, aby zamiast zwykłego cukru użyć np. ksylitolu lub erytrytolu. Taki szybki obiad zjedzą nawet największe niejadki. Warto do niego dodać suszone lub świeże owoce, orzechy, a nawet odrobinę gorzkiej czekolady.
Kokosowe pancakes z syropem klonowym
Ok. 15 sztuk
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 2 jajka
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
-
1 łyżka oleju kokosowego
Dodatki
- syrop klonowy
-
sezonowe owoce
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski przez sitko i dodaj do niej wszystkie suche składniki. Wymieszaj. Następnie wymieszaj mleczko kokosowe i jajka. Połącz dokładnie suche i mokre składniki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Smaż niewielkie placki ok. 2 minuty z obu stron. Podawaj z syropem klonowym, wiórkami kokosowymi i owocami.
Kakaowe naleśniki z jogurtem i owocami
Ok. 10 sztuk
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
- opakowanie jogurtu naturalnego
- sezonowe owoce
-
1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie
Zmiksuj mleko ze wszystkimi mokrymi składnikami. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz resztę suchych składników i wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wlej cienką warstwę ciasta. Smaż naleśniki przez ok. 2 minuty z obu stron.
Sezonowe owoce wymieszaj z jogurtem i łyżką ksylitolu.
Ułóż jogurt na gotowe naleśniki i zawiń je w rulon. Naleśniki można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Omlety ze skyrem
2 porcje
Składniki
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta proszku do pieczenia
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
- skyr
- banan
-
pokruszona garść orzechów
Przygotowanie
Wymieszaj dokładnie mleko, jajka i wszystkie suche składniki.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wlej cienką warstwę ciasta i smaż pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie przerzuć omlet na drugą stronę i smaż ok. 2 minuty.
Gotowe omlety posmaruj skyrem, dodaj banana i pokruszone orzechy.
Zupa z ryżem i mleczkiem kokosowym
2 porcje
Składniki
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mleczka kokosowego
-
2 łyżki ksylitolu
Dodatki
- jogurt naturalny
- brzoskwinia
-
łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie
Suchy ryż przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.
Umieść ryż w garnku i zalej mlekiem. Gotuj ryż na małym ogniu, do momentu wchłonięcia mleka. Następnie dodaj mleczko kokosowe i ksylitol. Gdy ryż będzie miękki, zupa z ryżem jest gotowa do podania.
Przełóż ryżankę do miski, dodaj jogurt, świeżą brzoskwinię i wiórki.
Domowy obiad z dwóch dań
Czy da się zrobić szybki obiad z dwóch dań, pełen warzyw i witamin? Jak najbardziej. Oto przepis na smaczny obiad dwudaniowy do zrobienia w mniej niż 30 minut.
2 porcje
Pierwsze danie – szybka zupa paprykowa
Składniki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki soczewicy
-
pieprz, sól, oregano
Przygotowanie
Pokrojoną cebulę i paprykę podsmaż na patelni z oliwą. Następnie zalej je wodą i dodaj soczewicę. Do miękkich warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy będą miękkie, całość zblenduj.
Zupę przelej do misek i podawaj z łyżką śmietany lub jogurtem.
Drugie danie – szpinakowe kluski leniwe
Składniki
- 1 opakowanie półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 2-3 garście liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
-
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Dodatki
- pomidory
- łyżka śmietany
-
pestki dyni
Przygotowanie
Szpinak umyj i gotuj przez chwilę w wodzie. Następnie wylej wodę, a szpinak drobno posiekaj. Rozgnieć ser widelcem i dodaj do niego wszystkie składniki. Wymieszaj całość i zagnieć ciasto.
Uformuj z ciasta wałeczki i pokrój na 4 cm kawałki. Kluski wrzuć do wrzącej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
Kluski podawaj z pokrojonymi pomidorami, śmietaną i pestkami dyni.
Agata Soroczyńska
Dietetyczka
Dietetyk kliniczny i sportowy, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Interesuje się dietą roślinną, dietą w sporcie, suplementacją oraz psychodietetyką. Istotne jest dla niej całościowe podejście do pacjenta. Wierzy, że do osiągnięcia celów nie zawsze wymagany jest jadłospis. Od kilku lat zajmuje się edukacją żywieniową. Autorka wielu artykułów, wykładów oraz webinarów, podczas których poruszała tematy związane z profilaktyką zdrowotną, dietoterapią, zdrowym odżywianiem oraz dietetyką sportową. Pasjonatka fitnessu, książek historycznych i fantasy oraz górskich wędrówek.
Komentarze i opinie (0)