Danie obiadowe z warzywami
W zbilansowanej diecie dziecka nie może zabraknąć warzyw. Niestety zdarza się, że nie są one chętnie przez nie zjadane. Co zatem można zrobić, aby dziecko zjadło zdrowy obiad z warzywami? Warto łączyć je z różnymi innymi składnikami, np. ryżem czy makaronem tworząc kolorowe potrawy, a także próbować podawać je w nowych formach, np. pod postacią zupy, placuszków czy zapiekanek.
Zupa marchewkowa z groszkiem ptysiowym
4 porcje
Składniki
- 4 marchewki
- 1 duży ziemniak
- 1/2 małego pora
- 1/2 korzenia pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l wody
-
pieprz, sól, natka pietruszki
Dodatki
- garść groszku ptysiowego
-
1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie
Warzywa obierz i pokrój na małe kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrojone warzywa podsmaż na oliwie. Następnie dodaj ok. 0,5 l wody i duś całość na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj resztę wody, pieprz, sól i zblenduj. Zupę krem przelej do miski, a na wierzchu ułóż groszek ptysiowy, jogurt i natkę pietruszki.
Sprawdź, w którym dniu cyklu miesiączkowego jesteś
Kolorowe risotto z kurczakiem
4 porcje
Składniki
- 1 duża pierś kurczaka
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 2,5 szklanki domowego bulionu drobiowego
- 1/2 brokułu
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- parmezan
-
pieprz, sól, natka pietruszki
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż w nim drobno pokrojoną cebulę. Pierś z kurczaka pokrój na 2 cm kawałki, wrzuć do garnka z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż przez ok. 10 minut.
Następnie dodaj różyczki brokułu i podlej szklanką bulionu drobiowego. Gotuj, aż brokuły będą miękkie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę, resztę bulionu i ryż. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszaj.
Risotto podawaj z parmezanem i pietruszką.
Placki z marchewki i cukinii
4 porcje
Składniki
- 1 mała cukinia
- 2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki razowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz, sól
-
posiekany koperek
Przygotowanie
Umyj i obierz warzywa. Cukinię zetrzyj na tarce i umieść na sitku. Do cukinii dodaj sól i co pewien czas ją odciśnij, aby puściła sok. Następnie zetrzyj marchewkę, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Wszystkie potrzebne składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek. Powstałe ciasto nakładaj łyżką na patelnię. Placki smaż równomiernie z obu stron.
Placki z cukinii i marchewki podawaj z jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem.
Zapiekanka z makaronem w sosie pomidorowym
5-6 porcji
Składniki
- 1/2 opakowania makaronu penne
- 1 puszka pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 garście pomidorków koktajlowych
- 1 mała żółta papryka
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
-
pieprz, sól, oregano, bazylia
Przygotowanie
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek posiekaj na małe kawałki i podsmaż na oliwie. Na patelnię wlej pomidory z puszki i dodaj przyprawy. Duś przez kilka minut na niewielkim ogniu, aż odparuje woda. Powstały sos zblenduj.
Ułóż makaron w żaroodpornym naczyniu i przelej do niego sos. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i paprykę. Wymieszaj. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. Posyp bazylią i oregano.
Piecz przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zapiekanka jest już gotowa do zjedzenia.
Szybki obiad na słodko
Zdrowy obiad dla dzieci może być też w wersji na słodko. Ważne jest, aby zamiast zwykłego cukru użyć np. ksylitolu lub erytrytolu. Taki szybki obiad zjedzą nawet największe niejadki. Warto do niego dodać suszone lub świeże owoce, orzechy, a nawet odrobinę gorzkiej czekolady.
Kokosowe pancakes z syropem klonowym
Ok. 15 sztuk
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 2 jajka
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
-
1 łyżka oleju kokosowego
Dodatki
- syrop klonowy
-
sezonowe owoce
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski przez sitko i dodaj do niej wszystkie suche składniki. Wymieszaj. Następnie wymieszaj mleczko kokosowe i jajka. Połącz dokładnie suche i mokre składniki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Smaż niewielkie placki ok. 2 minuty z obu stron. Podawaj z syropem klonowym, wiórkami kokosowymi i owocami.
Kakaowe naleśniki z jogurtem i owocami
Ok. 10 sztuk
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
- opakowanie jogurtu naturalnego
- sezonowe owoce
-
1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie
Zmiksuj mleko ze wszystkimi mokrymi składnikami. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz resztę suchych składników i wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wlej cienką warstwę ciasta. Smaż naleśniki przez ok. 2 minuty z obu stron.
Sezonowe owoce wymieszaj z jogurtem i łyżką ksylitolu.
Ułóż jogurt na gotowe naleśniki i zawiń je w rulon. Naleśniki można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Omlety ze skyrem
2 porcje
Składniki
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta proszku do pieczenia
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
- skyr
- banan
-
pokruszona garść orzechów
Przygotowanie
Wymieszaj dokładnie mleko, jajka i wszystkie suche składniki.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wlej cienką warstwę ciasta i smaż pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie przerzuć omlet na drugą stronę i smaż ok. 2 minuty.
Gotowe omlety posmaruj skyrem, dodaj banana i pokruszone orzechy.
Zupa z ryżem i mleczkiem kokosowym
2 porcje
Składniki
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mleczka kokosowego
-
2 łyżki ksylitolu
Dodatki
- jogurt naturalny
- brzoskwinia
-
łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie
Suchy ryż przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.
Umieść ryż w garnku i zalej mlekiem. Gotuj ryż na małym ogniu, do momentu wchłonięcia mleka. Następnie dodaj mleczko kokosowe i ksylitol. Gdy ryż będzie miękki, zupa z ryżem jest gotowa do podania.
Przełóż ryżankę do miski, dodaj jogurt, świeżą brzoskwinię i wiórki.
Domowy obiad z dwóch dań
Czy da się zrobić szybki obiad z dwóch dań, pełen warzyw i witamin? Jak najbardziej. Oto przepis na smaczny obiad dwudaniowy do zrobienia w mniej niż 30 minut.
2 porcje
Pierwsze danie – szybka zupa paprykowa
Składniki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki soczewicy
-
pieprz, sól, oregano
Przygotowanie
Pokrojoną cebulę i paprykę podsmaż na patelni z oliwą. Następnie zalej je wodą i dodaj soczewicę. Do miękkich warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy będą miękkie, całość zblenduj.
Zupę przelej do misek i podawaj z łyżką śmietany lub jogurtem.
Drugie danie – szpinakowe kluski leniwe
Składniki
- 1 opakowanie półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 2-3 garście liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
-
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Dodatki
- pomidory
- łyżka śmietany
-
pestki dyni
Przygotowanie
Szpinak umyj i gotuj przez chwilę w wodzie. Następnie wylej wodę, a szpinak drobno posiekaj. Rozgnieć ser widelcem i dodaj do niego wszystkie składniki. Wymieszaj całość i zagnieć ciasto.
Uformuj z ciasta wałeczki i pokrój na 4 cm kawałki. Kluski wrzuć do wrzącej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
Kluski podawaj z pokrojonymi pomidorami, śmietaną i pestkami dyni.