Gotowe produkty dla dzieci powstają pod czujnym okiem całego sztabu fachowców i specjalistów. Oznacza to, że:
- Owoce i warzywa używane do produkcji słoiczków dla niemowląt są objęte rygorystycznymi normami jakości (kontroli podlega również sposób uprawy).
- Proces produkcji musi przebiegać w odpowiednich warunkach.
- Skład produktów jest obwarowany przepisami prawnymi, które regulują np. zawartość sodu czy obecność sztucznych składników.
Jakie są najważniejsze cechy gotowych produktów dla niemowląt?
Po pierwsze: brak sztucznych dodatków do żywności
Najważniejsza zasada dotyczy braku jakichkolwiek substancji konserwujących, sztucznych barwników i aromatów - gotowe produkty dla dzieci muszą powstawać na bazie składników naturalnych, i to składników najwyższej jakości.
Po drugie: wyselekcjonowane składniki
Koncerny produkujące gotową żywność dla najmłodszych muszą starannie wybierać dostawców - owoce, warzywa i mięso wchodzące w skład gotowych produktów muszą pochodzić ze ściśle kontrolowanych upraw i hodowli. - Nasze owoce są wolne od pestycydów i innych szkodliwych substancji. Żeby móc uzyskać taką pewność, dokładnie badamy podłoże, korę oraz liście owocowych drzew - zapewnia Izabela Siewiera, starszy kierownik produktu z firmy NUTRICIA, producenta gotowych produktów dla dzieci (mi.in. marki BoboVita). To jednak nie wszystko - kontroli podlega także gleba pod uprawy, a do przetworzenia trafiają tylko dojrzałe i nieuszkodzone warzywa i owoce.
Po trzecie: kontrola procesu produkcji
Rygorystyczne normy muszą również zostać zachowane w trakcie procesu produkcji. Izabela Siewiera tłumaczy: - W zakładach produkcyjnych NUTRICIA wprowadziliśmy m.in. system bezpieczeństwa żywności HACCP (system identyfikujący, oceniający i kontrolujący zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa żywności) zobowiązujący nas do wykorzystania najlepszych metodologii zapewniających wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów.
Przeczytaj też: Jakie desery dla niemowląt i małych dzieci?
Po czwarte: ściśle określone normy spożycia cukru i soli
Dziecko szybko przyzwyczaja się zarówno do słodkiego, jak i słonego smaku, dlatego po jakimś czasie może mieć kłopoty z zaakceptowaniem naturalnego smaku owoców i warzyw. Stąd też warto zwracać uwagę na skład produktów już w momencie rozszerzania diety niemowlęcia.
Produkty dla niemowląt nie powinny zawierać soli (trzeba pamiętać o tym, aby soli nie dodawać także w trakcie przygotowywania posiłków w domu!), a całkowita zawartość sodu w produktach powinna być ograniczana i odpowiadać zaleceniom dietetyków i pediatrów.
Oparte na owocach desery nie powinny być dosładzane - słodki smak powinien zostać uzyskany poprzez odpowiednią kompozycję owoców. Jeśli zaś w produktach dla dzieci cukier jest jednym ze składników, np. w deserach z twarożkiem, jego ilość musi odpowiadać rygorystycznym wymogom prawnym i zaleceniom związanym z dietą najmłodszych.
Po piąte: informacja o składzie i wartości odżywczej
Wszystkie informacje o zawartości składników i wartości odżywczej muszą być zawarte na etykiecie. Np. jeśli produkt zawiera dodatek cukru, zostanie on wymieniony w składzie produktu. Jeśli jednak są w nim cukry naturalne pochodzące z owoców (dotyczy to głównie soków i deserów owocowych), w takim wypadku zostaną one wymienione tylko w tabeli wartości odżywczych. Zapoznanie się ze składem produktu ułatwia skomponowanie zbilansowanej diety oraz urozmaiconego menu!
Po szóste: dostosowanie do potrzeb dziecka
Dostosowanie składu słoiczków do poszczególnych etapów rozwoju dziecka gwarantuje, że na każdym etapie życia maluch otrzymuje to, czego jego organizm najbardziej potrzebuje. Składniki, na bazie których przygotowano gotowy posiłek i ich konsystencja są dostosowane do rozwoju układu pokarmowego dziecka oraz do potrzeb wzbogacania menu o nowe produkty i nowe smaki.
Pierwsze gotowe posiłki (w chwili rozszerzania diety niemowlaka) muszą dostarczać dziecku składników, które zaspokoją specyficzne potrzeby żywieniowe jego organizmu. Co istotne, powinny mieć również gładką konsystencję, aby ułatwić maluchowi przejście od mleka mamy lub mleka modyfikowanego do produktów, które wymagają od niego nie tylko ssania, ale również żucia i gryzienia. Wraz z rozwojem dziecka do jego diety wprowadza się gotowe produkty o konsystencji wspierającej naukę żucia i gryzienia, odpowiednio dostosowane do zmieniających się potrzeb organizmu malucha. Produkty dla starszych dzieci mają nie tylko bardziej zróżnicowaną konsystencję, ale również bardziej wyraziste smaki.
Jakie są zalety posiłków przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci?
- Prawidłowe zbilansowanie diety - kompozycja składników odżywczych obecna w różnych rodzajach produktów daje gwarancję, że menu dziecka zapewnia mu wszystko, czego jego organizm najbardziej potrzebuje.
- Urozmaicenie diety - duży wybór gotowych produktów gwarantuje nie tylko prawidłowe zbilansowanie diety, ale również odpowiednie urozmaicenie menu. Różnorodność diety jest ważna nie tylko dla dorosłych - rodzice powinni zadbać o to, aby ich dziecko poznawało nowe smaki (nie powinno się dopuszczać do sytuacji, w której maluchy są karmione cały czas tymi samymi posiłkami).
- Wykształcenie dobrych nawyków żywieniowych - pamiętaj, że nawyki żywieniowe, które przekazujesz maluchowi będą dla niego podstawą dla kształtowania własnych przyzwyczajeń w przyszłości i dlatego tak ważne jest karmienie dziecka produktami odpowiedniej jakości i zachęcanie do spożywania posiłków bez dodatku soli (której wysokie spożycie przyczynia się m.in. do rozwoju nadciśnienia tętniczego) i cukru (sprzyja powstawaniu próchnicy zębów, nadwagi, cukrzycy i innych chorób).