Twoje dziecko jest na diecie bezmlecznej albo bezjajecznej? A może na obu jednocześnie? Nie wiesz, czym zastąpić wykluczone produkty? Straciłaś wiarę, że da się normalnie jeść w tej sytuacji? Głowa do góry. Nawet dla alergika można wyczarować w kuchni fajne dania. OK, może nie będzie to tak łatwe jak bułka z masłem, ale przecież w „normalnej sytuacji” też nie ograniczałabyś się tylko do niej;)
Dieta bezmleczna i bezjajeczna
Dieta bez białka mleka krowiego
Jak zapewne już wiesz, w przypadku tej diety wykluczone jest mleko i wszystkie produkty, które na bazie mleka powstają: masło, jogurty, śmietana i sery. Zaleca się także, by zrezygnować z wołowiny i cielęciny oraz produktów zawierających żelatynę. Niestety, mleko pojawia się także w produktach, które się z nim nie kojarzą. Na przykład czai się niemal we wszystkich słodyczach: ciastkach, wafelkach, batonach, czekoladach, drożdżówkach, toffi itd. Dlatego koniecznie musisz czytać etykiety i bezwzględnie eliminować wszystkie produkty, które zawierają nie tylko mleko, ale też serwatkę lub kazeinę. Potencjalnym zagrożeniem są również wędliny i pieczywo. Żeby mieć pewność, że te, które chcesz podać dziecku nie zawierają mleka lub jego pochodnych, musisz skontaktować się z producentem.
Zobacz też: Dieta wegańska w ciąży
Kiedy już wykreślisz ze swojej listy zakupowej wszystkie niewskazane produkty, zapewne zostaną na niej głównie owoce i warzywa... I to jest droga, którą warto teraz iść, bo właściwie wszystkie mleczne produkty mają swoje roślinne odpowiedniki. Oto one:
Zamienniki mleka
Zamiast mleka krowiego z powodzeniem można stosować mleka roślinne. Można je kupić w wielu sklepach i wtedy dobrze jest wybierać te wzbogacane wapniem (mają na opakowaniach oznaczenia: "+Ca", "+Calcium"), można je też zrobić samemu - w sieci znajdziesz proste przepisy. Musisz jednak mieć świadomość tego, że mleka roślinne mają inny smak i inną postać niż mleko krowie.
- Sojowe - jest uniwersalne: można je pić na surowo, można używać go do gotowania. Ponieważ soja jest jedną z najbardziej modyfikowanych roślin, najlepiej wybierać mleko organiczne.
- Ryżowe - zdecydowanie rzadsze od sojowego, słodkie. Nadaje się do płatków śniadaniowych, gotowania i pieczenia ciast. Wokół tego mleka powstało jednak wiele kontrowersji. Naukowcy ostrzegają, że może zawierać duże ilości rakotwórczego arsenu. Można więc spotkać się z zaleceniem, by nie podawać go maluchom do lat pięciu albo by nie podawać go dzieciom w ogóle.
- Owsiane - słodkie, kremowe. W łatwy sposób można je zrobić samemu z płatków owsianych.
- Migdałowe - delikatne, kremowe. Dostępne w wielu sklepach, ale również bardzo łatwe do zrobienia.
- Kokosowe - ma delikatny smak, idealnie nadaje się do płatków, koktajli oraz gorących napojów.
- Z orzechów laskowych - sprawdza się w napojach, nie nadaje się do gotowania i pieczenia.
- Z orzechów nerkowca - nadaje się do gotowania, robienia deserów i kremów.
Czytaj też: Poradnik mamy alergika
Zamienniki śmietany
Na rynku jest sporo śmietan roślinnych - sojowa, orkiszowa, migdałowa, kokosowa, owsiana. Sama możesz zrobić śmietanę z pestek słonecznika, pestek dyni czy nerkowców. Jeśli jednak nie tyle potrzebujesz konkretnie śmietany, co po prostu czegoś do zagęszczenia potraw, poznaj inne sposoby na osiągnięcie tego efektu:
- Zupę możesz zagęścić, dodając do niej kaszkę mannę, kaszkę kukurydzianą, czerwoną soczewicę albo wkrajając trochę więcej ziemniaków. Podobny efekt uzyskasz, miksując część warzyw.
- Zupę lub sos można też zagęścić 1-2 żółtkami, albo łyżką lub dwiema zmielonego siemienia lnianego wcześniej zmieszanego z odrobiną płynu.
- Skutecznym i bardzo zdrowym zagęszczaczem jest kasza jaglana, jak również zmiksowana cukinia lub dynia.
Czytaj też: Przepisy na wielkanocne śniadanie
Zamienniki masła
Teoretycznie zamiennikiem masła powinny być margaryny roślinne - niestety część z nich zawiera mleko. W sklepach wegańskich i wegetariańskich można trafić na margarynę Alsan, która jest w 100 proc. roślinna, smakuje jak masło i można jej używać do smażenia i pieczenia. Jak zapewnia producent, tłuszcze i oleje, które są stosowane w jej produkcji, nie są chemicznie utwardzane. W przypadku, gdy alergia na białko mleka krowiego nie jest bardzo silna, możesz spróbować podać dziecku masło klarowane (dobrze skonsultować to wcześniej z lekarzem). Można je kupić w niektórych większych sklepach lub zrobić w domu. Do pieczenia i smarowania pieczywa można używać zamiast masła oleju roślinnego lub oliwy. Dobrym rozwiązaniem będzie też posmarowanie chleba pastą przyrządzoną np. ze zmielonego słonecznika czy awokado, albo warzyw lub kasz.
Zamienniki sera
W sklepach z żywnością wegetariańską i wegańską dostaniesz bezlaktozowe odpowiedniki żółtego sera. Jeśli chodzi o ser biały, to w roli twarożku na śniadanie, może wystąpić zmielone naturalne tofu (trzeba je dobrze doprawić, bo bez dodatków nie ma smaku). Z łuskanych migdałów i płatków drożdżowych (nie myl z drożdżami), doprawionych solą i ulubionymi przyprawami możesz ukręcić bezmleczny parmezan. Migdały i tofu sprawdzają się też przy produkcji bezmlecznych serników - poszperaj w sieci, a znajdziesz kilka ciekawych przepisów.
Czytaj dalej na następnej stronie: Jak gotować dla dziecka, które ma alergię na jajka i mleko?
Pieczywo i wędliny
Żeby mieć pewność, że chleb czy wędlina będą bezpieczne dla małego alergika, najlepiej przygotować je w domu. Wbrew pozorom do ich zrobienia nie trzeba mieć koniecznie specjalistycznego pieca czy wędzarni. Jedną z chyba najprostszych opcji jest upieczenie schabu czy polędwiczek (mięso wieprzowe). Warto poeksperymentować, by znaleźć wersję, która będzie najbardziej odpowiadała twojemu dziecku. Może np. schab nadziewany śliwkami i morelami?
Jak uzupełniać wapń?
Wapń jest odpowiedzialny nie tylko za prawidłową mineralizację kości i zębów, ale także za prawidłową pracę mięśni. Kojarzony jest głównie z mlekiem i jego przetworami, jednak na szczęście znajduje się też w innych produktach.
Jego źródłem są:
- warzywa - jarmuż, kapusta pak-choi, zielona pietruszka, brokuły, szczypiorek, fasolka szparagowa;
- rośliny strączkowe - soja, ciecierzyca, biała fasola;
- zboża - amarantus, quinoa (komosa ryżowa), teff (trawa abisyńska);
- suszone i surowe owoce - suszone figi, suszone morele, rodzynki, jeżyny, czarne porzeczki, pomarańcze;
- orzechy, pestki, ziarna - migdały, mak, słonecznik, sezam niełuskany, orzechy laskowe;
- ryby - sardynki, szprotki;
- melasa z karobu (proszek z chleba świętojańskiego);
- wody mineralne.
Czy istnieje możliwość zaplanowania płci dziecka?
Dieta bezjajeczna
Podobnie jak przy diecie bezmlecznej w przypadku diety bezjajecznej należy wykluczyć z menu gotowe ciasta, ciastka i batoniki. Odpadają też oczywiście takie produkty jak: bezy, majonezy, makarony jajeczne, pyzy, pierogi, kotlety, pasztety czy tradycyjne naleśniki. Bez tego wszystkiego można się stosunkowo łatwo obyć. Ale przecież jajka poza głównymi rolami, grają w potrawach także role pomocnicze - wiążą, spulchniają, zmiękczają, utwardzają. Tutaj już zastąpić je trudniej, ale nie jest to niemożliwe.
- Siemię lniane - 1 łyżka mielonego siemienia namoczonego w 3 łyżkach letniej wody = 1 jajko. Dobrze skleja. Uwaga, ma dość intensywny smak.
- Mąka z ciecierzycy - jej 2-3 łyżki odpowiadają jednemu jajku. Dobrze skleja ciasto.
- Mąka ziemniaczana - skleja i utwardza, ale trzeba być z nią ostrożnym, bo zbyt duża jej ilość może utwardzić ciasto bardziej, niż byś chciała.
- Mąka kukurydziana, sojowa, owsiana - wystarczy pełna łyżka którejś z nich i 1-2 łyżki wody, by zastąpić 1 jajko w wypiekach.
- Puree z banana, puree z dyni - 1/4 szklanki dowolnie wybranego puree odpowiada jednemu jajku. Dobrze nawilżają ciasto, ale stosuj je z rozwagą, by ciasto nie było zbyt mokre.
- Płatki owsiane - zaparzone wrzątkiem świetnie sklejają kotlety.
- Kasza jaglana - ugotowana jest doskonałą, zdrową bazą do kotletów. Dobrze skleja.
- Jaja przepiórcze - niektórzy alergicy, którzy nie mogą jeść jaj kurzych, tolerują jaja przepiórcze. Mniej więcej 3-4 jaja przepiórcze odpowiadają jednemu kurzemu.
Komentarze i opinie (1)
opublikowany 16.08.2022