Ciąża to wyjątkowy okres, podczas którego należy zwracać uwagę na jakość pożywienia. Ma ono bowiem dostarczyć dziecku i kobiecie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jednakże będąc w ciąży, można zaobserwować zwiększony apetyt na niektóre pokarmy np. słodycze lub inne słodkie desery. Szczególnie chętnie wybieranym w tym czasie produktem są lody. Jakie są polecane lody w ciąży? Na co zwracać uwagę przy ich zakupie? Kiedy nie wolno jeść lodów, będąc w ciąży? Czy jedzenie lodów jest zdrowe?
Lody w ciąży – czy można je jeść?
Jakie lody można jeść w ciąży?
Klasyczne lody to produkty, które zawierają spore ilości cukru i kalorii. Z tego względu powinny być spożywane w niewielkich ilościach, zwłaszcza w czasie ciąży. Jednakże obecnie dostępne są również takie, które zamiast cukru zawierają jego równie słodkie, lecz o wiele zdrowsze zamienniki, m.in. ksylitol, stewię, czy erytrytol.
Wobec tego przed ich zakupem warto zapoznać się z etykietą danego produktu. Jeżeli na jednym z pierwszych miejsc listy składników jest zamieszczony cukier – nie warto po nie sięgać.
Głównym składnikiem większości lodów jest mleko. W tym przypadku istotny jest jego rodzaj. Będąc w ciąży, należy wybierać te lody, które są na bazie mleka pasteryzowanego. Ten proces konserwacji produktów mlecznych powoduje niszczenie większości bakterii chorobotwórczych, takich jak np. Listeria monocytogenes lub Salmonella.
W ciąży warto jeść lody, które mają prosty skład, są na bazie zdrowych składników i pochodzą ze sprawdzonych źródeł.
Czy w ciąży można jeść sorbety owocowe?
Sorbety, a inaczej lody wodne, o ile zawierają niewielkie ilości cukru, są odpowiednie dla kobiet w ciąży. Co ciekawe, są to lody wegańskie, ponieważ w swoim składzie nie zawierają jajek i mleka. Ponadto mogą one być zalecane osobom z alergiami na te składniki. Sorbety to lody łatwostrawne, które są dobrym źródłem witaminy C, składników mineralnych i błonnika.
Tego typu lody można również samodzielnie przygotować w domu. Wystarczy zblendować kawałki owoców, przelać do foremek i zamrozić. Do sorbetów można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Sprawdzą się tutaj m.in. truskawki, maliny, arbuzy, borówki czy mango.
Czy w ciąży można jeść lody koktajlowe?
Popularnym lodowym deserem są tzw. lody koktajlowe, które można dostać w kilku różnych smakach, np. tiramisu, truskawka-biszkopt czy krówka-karmel. Jednakże, przeglądając ich skład, można wywnioskować, iż nie są one dobrym wyborem.
Lody te zawierają spore ilości cukru, syrop glukozowy czy utwardzony olej palmowy. Do niektórych z nich dodawany jest także spirytus. Na podstawie listy składników można wywnioskować, iż lody te nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży.
Czy w ciąży można jeść lody śmietankowe?
Lody te cieszą się dużą popularnością i zazwyczaj mogą być spożywane przez kobiety w ciąży. W swoim składzie zawierają mleko i śmietankę, które są źródłem wapnia. Należy jednak podkreślić, że lody śmietankowe mogą też mieć spore ilości cukru i tłuszczu.
Kupując tego typu lody, należy upewnić się, czy są wyprodukowane z mleka pasteryzowanego i jeżeli to możliwe warto dowiedzieć się, czy są odpowiednio przechowywane.
Kiedy NIE jeść lodów w ciąży?
W większości przypadków jedzenie lodów w ciąży jest bezpieczne dla zdrowia, choć zaleca się spożywać je w umiarkowanych ilościach. Zdarza się jednak, że ze względu na niektóre schorzenia lub zaburzenia powinno się je ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z diety. Mowa tutaj m.in. o cukrzycy ciążowej , kiedy należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj spożywanych pokarmów.
Istotną kwestią jest wykluczenie z jadłospisu cukrów prostych, które mogą zaburzać glikemię. Większość lodów, nawet gdy są na bazie owoców, zawiera go w sporych ilościach.
Podobnie jest w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych, np. na jajka, mleko bądź inne składniki lodów. Zjedzenie ich może wywoływać reakcje alergiczne, np. ze strony układu pokarmowego, co może mieć niebezpieczny wpływ na zdrowie matki i rozwijającego się płodu.
Należy również unikać spożywania lodów pochodzących z niesprawdzonych źródeł, gdyż niesie to ze sobą ryzyko zatruć pokarmowych.
Na co uważać kupując lody będąc w ciąży?
W przypadku ciąży ważne jest, aby nie spożywać lodów z niesprawdzonego źródła. Przykładowo, kupując lody w budkach, które oferują lody włoskie lub popularne ostatnio lody naturalne i rzemieślnicze, nigdy nie ma się pewności, czy maszyny do ich produkcji są odpowiednio czyszczone i czy same lody mają odpowiednią temperaturę.
Należy przy tym pamiętać, aby nigdy nie spożywać lodów, które zostały już raz rozmrożone, ponieważ sprzyja to rozwojowi bakterii oraz utracie składników odżywczych.
Ponadto warto zwracać uwagę na skład lodów. W trakcie ciąży poleca się wybierać te, które mają prosty skład i są bez dodatku cukru. Co więcej, nie należy spożywać lodów z niepasteryzowanego mleka oraz tych na bazie surowych jajek, np. lody tiramisu lub z dodatkiem alkoholu.
Domowe lody dla kobiet w ciąży – jakich składników używać?
Najzdrowsze lody to takie, które są wykonane samodzielnie. Do przygotowania lodów domowych można użyć takich składników jak:
- jogurt,
- orzechy,
- nasiona chia,
- soki owocowe,
- wiórki kokosowe,
- gorzka czekolada,
- masło orzechowe,
- mleko roślinne lub krowie,
- owoce świeże lub mrożone,
- zdrowe słodziki (np. erytrytol).
Wybierając składniki do domowych lodów, warto kierować się ich jakością. Produkty te powinny być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Tylko wtedy mamy pewność, że zawierają korzystne dla zdrowia matki i dziecka witaminy oraz składniki mineralne.
Bibliografia
- Jarosz M. i wsp.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020;
- Żywienie kobiet w okresie ciąży – teoria i praktyka, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa, 2021.
Agata Soroczyńska
Dietetyczka
Dietetyk kliniczny i sportowy, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Interesuje się dietą roślinną, dietą w sporcie, suplementacją oraz psychodietetyką. Istotne jest dla niej całościowe podejście do pacjenta. Wierzy, że do osiągnięcia celów nie zawsze wymagany jest jadłospis. Od kilku lat zajmuje się edukacją żywieniową. Autorka wielu artykułów, wykładów oraz webinarów, podczas których poruszała tematy związane z profilaktyką zdrowotną, dietoterapią, zdrowym odżywianiem oraz dietetyką sportową. Pasjonatka fitnessu, książek historycznych i fantasy oraz górskich wędrówek.
Komentarze i opinie (0)