Grypa żołądkowa w ciąży – jakie leki? Co jeść? Czy jelitówka jest groźna dla dziecka?

Grypa żołądkowa w ciąży jest szczególnie uciążliwa. Wymioty, biegunkę i bóle brzucha można jednak złagodzić. Leczenie jelitówki w ciąży oparte jest o nawadnianie i odpowiednią dietę żołądkową. Jak leczyć grypę jelitową w ciąży? Czy grypa żołądkowa w ciąży może zagrozić dziecku?

  • 0.0
  • 0
  • 0

Jelitówka w ciąży – jakie są objawy grypy żołądkowej?

Podstawowe objawy grypy jelitowej w ciąży są takie same, jak u innych osób. Pojawia się biegunka, której mogą towarzyszyć nudności, wymioty, ból brzucha i niewielka zwyżka temperatury (do 37 st. C). Dolegliwości te trwają od 2 do 7 dni. Podobne objawy mogą też wynikać z zatrucia pokarmowego, po spożyciu żywności skażonej bakteriami. Wtedy jednak można zauważyć przedłużanie się objawów, gorączkę i obecność krwi, ropy czy śluzu w kale.

W krajach uprzemysłowionych częściej spotykamy zakażenia wirusowe powodowane przez rotawirusy, wirus Norwalk i astrowirusy. Kojarzą się one z chorobami wieku dziecięcego (i słusznie), ale niektóre typy tych wirusów powodują też objawowe infekcje u dorosłych, w tym grypę żołądkową w ciąży.

Przeczytaj też: Konflikt serologiczny w ciąży – co to jest?

Co na grypę żołądkową w ciąży? Jakie leki na jelitówkę?

Leczenie grypy żołądkowej w ciąży opiera się na postępowaniu objawowym. W pierwszej kolejności trzeba dbać o odpowiednie nawodnienie ciężarnej. Jest ono istotne, albowiem wpływa na prawidłową funkcję nerek, które w ciąży muszą pracować „za dwie osoby”. Odwodnienie w ciąży jest bardzo niebezpieczne.

Objawami odwodnienia są:

  • ciągłe pragnienie,
  • suchość śluzówek (wrażenie przesuszonych ust),
  • suchość skóry,
  • oddawanie mniejszych niż zazwyczaj ilości moczu,
  • ciemniejszy kolor moczu,
  • zawroty głowy i zmęczenie.

W przebiegu grypy żołądkowej warto też wspomnieć o niebezpiecznej utracie elektrolitów, która także wiąże się z odwodnieniem. Organizm traci wtedy między innymi potas, którego niedobór może prowadzić do zaburzeń rytmu serca.

Podczas grypy jelitowej w ciąży należy jak najszybciej udać się do apteki po proszek do sporządzenia płynu nawadniającego lub stworzyć domowy płyn nawadniający. Wystarczy do litra przegotowanej ciepłej wody dodać 6 łyżeczek cukru i 1 płaską łyżeczkę soli. Dobrym pomysłem będzie też kleik ryżowy.

W dalszej kolejności do bezpiecznego leczenia biegunki w ciąży wywołanej grypą żołądkową należy dodanie preparatów z błonnikiem i pektynami, które wchłaniają wodę i zagęszczają stolec. Środki farmakologiczne, ze względów etycznych, nie są badane bezpośrednio na kobietach ciężarnych, jednak na podstawie wielu lat obserwacji stwierdzono, że do bezpieczniejszych leków na biegunkę w czasie ciąży należy loperamid (w aptece bez recepty).

Przeczytaj też: Bóle brzucha w ciąży – przyczyny

Grypa żołądkowa w ciąży – leczenie

Co dokładnie powinnaś robić, gdy „złapiesz” grypę żołądkową w ciąży?

  • Pij

Spożywaj jak największe ilości płynów – pamiętając, by przyjmować je małymi porcjami (innymi słowy – pij dużo, ale po kilka łyków). Dobrym i bezpiecznym środkiem nawadniającym, po który możesz sięgnąć, jest napój z elektrolitami, dostępny w aptece bez recepty. Taki płyn uzupełni między innymi poziom potasu w organizmi

  • Przyjmuj probiotyki

Infekcje układu pokarmowego sprawiają, że ilość tzw. dobrych bakterii zostaje znacznie zredukowana, co wydłuża czas rekonwalescencji i obniża odporność. Dlatego koniecznie zażywaj probiotyki według wskazówek podanych na opakowaniu. Nie martwić się o ich wpływ na dziecko, z pewnością mu nie zaszkodzą.

  • Jedz

Jeśli tylko możesz – jedz. Wskazane produkty to chudy rosół, banany, delikatne pieczywo (np. sucharki, tosty), gotowany ryż. Nie powinnaś natomiast sięgać po nabiał, pokarmy tłuste czy ostre.

Zobacz też: Czy w ciąży można pić kawę?

Grypa jelitowa – co na wymioty w ciąży?

Wymioty w ciąży dotyczą ponad połowy kobiet we wczesnym okresie ciąży z powodu zmian hormonalnych, jednak równie dokuczliwe są te, stanowiące objaw grypy jelitowej. W obu przypadkach bezpieczne dla dziecka leczenie wymiotów opiera się na:

  • częstym spożywaniem niewielkich posiłków w temperaturze około 40 stopni Celsjusza;
  • zastosowaniu diety żołądkowej – lekkostrawnej;
  • wprowadzeniu do diety imbiru (imbir w ciąży pomaga także na objawy choroby lokomocyjnej);
  • zażywaniu preparatów witaminowych (B6 i B1).

Na uciążliwe wymioty w ciąży lekarz może wypisać na receptę takie środki, jak metoklopramid, ondansetron, leki zmniejszające kwaśność w żołądku – mają one najczęściej kategorię bezpieczeństwa B (warto zapoznać się klasyfikacją FDA leków stosowanych u kobiet w ciąży). Ostrożność należy zachować w przypadku stosowania preparatów dostępnych bez recepty, np. dimenhydrynatu, który jest przeciwwskazany w III trymestrze.

Przeczytaj też: Jak leczyć przeziębienie w ciąży?

Dieta żołądkowa – co jeść przy grypie żołądkowej w ciąży?

Dieta żołądkowa to inaczej dieta lekkostrawna, która przez dobranie odpowiednich składników żywieniowych zmniejsza podrażnienie błony śluzowej żołądka i przyśpiesza zdrowienie. Należy bezwzględnie unikać papierosów i alkoholu, choćby ze względu na ciążę, ale również kawy, kwaśnych soków i napojów gazowanych. Popularny w Polsce rosół (buliony na mięsie) również stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego, stąd powinno się go zastąpić bulionem warzywnym.

Dieta przy grypie żołądkowej zakłada także wprowadzenie w miejsce smażonych, pieczonych i wędzonych mięs chude mięsa gotowane lub duszone (kurczak, indyk, cielęcina, chude ryby). Dobrze dodać do tego przegotowane warzywa (marynowane są przeciwwskazane), makaron, kaszę czy ryż. Ciężkie, razowe pieczywo należy zastąpić pszennym. Do picia poleca się słabą herbatę, kawę zbożową, wodę niegazowaną i mleko.

Generalnie zwiększenie ilości białka zwierzęcego w diecie, w postaci sera, jogurtów, jaj (gotowanych na miękko) i niskotłuszczowych mięs, dobrze wpływa na zmniejszenie kwasowości soku żołądkowego. Na przekąskę można sięgnąć po jagody, jeżyny, brzoskwinie, winogrona, kisiele, budynie, galaretki i pieczone lub gotowane jabłka.

Przeczytaj też: Ból gardła w ciąży – jak sobie z nim radzić?

Grypa żołądkowa u ciężarnej – kiedy do lekarza?

Grypa żołądkowa w ciąży zasadniczo nie jest szczególnie groźna – dotyczy układu pokarmowego i to właśnie do niego sprowadzają się wszystkie objawy. Oczywiście niektóre źródła podają, że infekcja może zwiększyć ryzyko poronienia, porodu przedwczesnego czy np. pęknięcia błon płodowych, należy jednak mieć na uwadze, że w przypadku prawidłowo przebiegającej ciąży wciąż jest to ryzyko bardzo niskie.

Grypa jelitowa w ciąży ma najczęściej przebieg ostry (trwa krótko) i łagodny. Za pomocą zmiany diety i suplementów dostępnych bez recepty można wyleczyć jelitówkę niemal nie wychodząc z domu. Pamiętajmy, że przed przyjęciem jakiegokolwiek specyfiku z apteki trzeba zapoznać się z dołączoną do niego ulotką.

Zdarza się, że mimo wszystko stan ciężarnej się pogarsza, pojawia się gorączka, nasila odwodnienie, albo wymioty nie ustępują. Pozostaje wtedy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, by mógł zweryfikować naszą wstępną diagnozę i zalecić zmodyfikowane leczenie, w tym np. antybiotyk.

Opublikowano: ; aktualizacja: 14.04.2022

Oceń:
0.0

Magdalena Szumska

Lekarz

Ginekolog w jednym z poznańskich szpitali. Absolwentka UM Poznaniu. Interesuje się ginekologią i położnictwem oraz onkologią. Hobbystycznie uprawia kajakarstwo i zajmuje się fotografią.   

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Ile waży i mierzy dziecko w brzuchu mamy?

 

Matylda – imię, imieniny, znaczenie, pochodzenie

 

Diagnoza w szkole – co to jest, czy jest konieczna?

 

15. tydzień ciąży - miesiąc, badania, rozwój dziecka, brzuch

 

Jak pielęgnować atopową skórę dziecka?

 

Czosnek w ciąży – czy można jeść czosnek w ciąży?

 

Mama na urlopie macierzyńskim – jak przetrwać

 

Gdzie na sanki? Najlepsze miejsca w Polsce do jazdy na sankach