Mamazone

Czy w ciąży można jeść grzyby?

2 lutego 2022
(pierwsza publikacja: 19 lipca 2013)
Mamazone
Mamazone
Mamazone

Czy w ciąży można jeść grzyby?

Tak. Dowodem na to może być chociażby obecność pieczarek w jednej z potraw zalecanego jadłospisu dla kobiet w ciąży, przygotowanego przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie (jadłospis jest częścią opublikowanego 1 października 2013 r. "Poradnika żywienia kobiet w ciąży"). Wiadomo jednak, że grzyby są dość ciężko strawne, zwłaszcza jeśli są smażone, dlatego ciężarna, która w pierwszych tygodniach cierpi z powodu mdłości , czy pod koniec ciąży narzeka na wzdęcia i zgagę, powinna raczej wykluczyć je ze swojego menu. Grzyby posiadają niewiele wartości odżywczych, więc nie będzie to wielka strata. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku dzieci. Maluchom nie wolno podawać grzybów. Do jakiego wieku? Tu zdania wśród specjalistów są podzielone. Niektórzy mówią, że pierwszy raz dziecko może posmakować pieczarek, kiedy skończy trzy lata. Inni mówią o czterech latach, a niektórzy każą czekać do 10. urodzin.

Przeczytaj też: Kwas foliowy przed poczęciem i w ciąży

Uwaga! Pamiętaj, że przed zjedzeniem grzyba musisz być pewna, co to za gatunek i mieć zaufanie do źródła z którego pochodzi.

Sprawdź dietę na ciążowe dolegliwości

Opublikowano: 19 lipca 2013
Aktualizacja: 2 lutego 2022

Więcej na ten temat