Winogrona w ciąży – czy wolno je jeść?

Odżywianie w ciąży jest bardzo istotne nie tylko dla samej kobiety i jej samopoczucia, ale również dla dziecka. Pokarmy spożywane przez matkę mają bezpośredni wpływ na płód. Dlatego tak ważne jest racjonalne żywienie. Nawet zdrowe owoce spożywane w zbyt dużych ilościach mogą wyrządzić szkody. Należą do nich np. winogrona. Sprawdź, kiedy bezpiecznie można je jeść, a kiedy lepiej wyeliminować je ze swojej diety.

  • 0.0
  • 0
  • 0
REKLAMA

Dieta kobiety w ciąży

Kobieta, która planuje ciążę, nawet pół roku wcześniej powinna zacząć się zdrowo odżywiać (jeśli do tej pory tego nie robiła) i zadbać o sprawność fizyczną. Ma to wpływ nie tylko na przebieg ciąży i samopoczucie ciężarnej, ale również na rozwój płodu. Dieta w tym czasie powinna składać się z 5 dobrze zbilansowanych posiłków, które dostarczą odpowiednich ilości składników odżywczych.

Warto przyjrzeć się bliżej wartościom odżywczym i właściwościom poszczególnych produktów spożywczych, ponieważ nawet pozornie zdrowe jedzenie (np. ryby lub owoce) może być w ciąży niewskazane.

Dieta kobiety w ciąży powinna być bogata w: błonnik, białko, odpowiednią dawkę witamin i soli mineralnych. Dlatego m.in. wskazane jest spożywanie owoców w ilości ok. 300 g dziennie przez I trymestr i 400 g dziennie – w II trymestrze.

Owoce – źródło cennych witamin i minerałów

Kobiety w czasie ciąży powinny pamiętać o tym, aby codziennie dostarczyć w jedzeniu odpowiednią dawkę makro- i mikroelementów, które regulują pracę organizmu i poprawiają jego funkcjonowanie. Wiele z nich występuje w łatwo dostępnych i lubianych przez nas owocach.

  • Błonnik – reguluje przemianę materii i pracę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom w ciąży. Spore ilości błonnika znajdują się w jabłkach, które są najchętniej spożywane przez kobiety w tym okresie.
  • Witaminy z grupy B – wspomagają odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego, dzięki czemu koją nerwy i ułatwiają zasypianie. Witaminy te występują m.in. w jabłkach, winogronach i bananach. Banany mają również wpływ na dobre samopoczucie, ponieważ ich zjedzenie powoduje wydzielanie w organizmie serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
  • Flawonoidy – wykazują silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Są świetnym sposobem na przeziębienie w ciąży, kiedy nie można przyjmować leków. Dobrym źródłem flawonoidów są maliny i winogrona.
  • Witamina C – zwiększa odporność organizmu, wspiera pracę układu krążenia i układu nerwowego. W witaminę C bogate są: owoce cytrusowe, jeżyny, ananasy, truskawki, jabłka, kiwi czy pomelo.

Sprawdź też: Płatki drożdżowe – właściwości i zastosowanie

  • Kwas foliowy – chroni przed poronieniem, dba o prawidłowe ukrwienie łożyska. Wspomaga również prawidłowy rozwój kręgosłupa u dziecka, dzięki czemu zapobiega wadom cewy nerwowej. Spore ilości kwasu foliowego znajdziemy w pomarańczach, bananach, grejpfrutach i limonkach oraz kiwi. Źródłem kwasu foliowego są również truskawki.
  • Magnez – zapobiega skurczom łydek i drżeniu rąk. W czasie ciąży są to dość często występujące objawy, ponieważ w organizmie nie ma odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Magnez zmniejsza również ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej oraz ryzyko przedwczesnego porodu. Dlatego warto spożywać banany, a także arbuza, który przy okazji świetnie nawodni organizm.
  • Potas – kontroluje ciśnienie krwi, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jego niedobór powoduje skurcze mięśni. Źródłem potasu są: banany, arbuzy, awokado, a także figi i suszone morele.

Jakie owoce jeść w ciąży?

Ciężarne najchętniej spożywają: jabłka, banany, brzoskwinie, kiwi, truskawki, winogrona i cytrusy (na te ostatnie należy jednak uważać i jeść je z umiarem). Do diety warto włączyć również arbuzy, maliny i awokado. Duży wpływ na wybór owoców spożywanych w czasie ciąży ma ich sezonowość. Należy pamiętać, że dobrym źródłem składników mineralnych są nie tylko świeże owoce, ale również suszone, które łatwo znaleźć w sklepach przez cały rok.

Jakich owoców unikać w ciąży?

Jest kilka owoców, których spożywanie lepiej ograniczyć w czasie ciąży. Chociaż są zdrowe i zawierają cenne minerały, mogą czasami szkodzić dziecku. Należą do nich truskawki i cytrusy, takie jak pomarańcze, mandarynki, grejpfruty. Owoce te wykazują silne właściwości alergizujące, co może mieć wpływ na dziecko w łonie matki. Nie są one zabronione w ciąży, ale warto zmniejszyć ich spożycie. W przypadku cytrusów można zjeść dziennie np. jedną pomarańczę albo 2-3 mandarynki. Truskawek można zjeść ok. 15 na dzień.

Dużo kontrowersji w diecie kobiet ciężarnych budzą winogrona. Znajdują się one w czołówce najbardziej lubianych owoców, spożywanych przez kobiety w czasie ciąży. Mimo że mają wiele właściwości prozdrowotnych dla matki, jak i dla dziecka, mogą być czasami szkodliwe.

Winogrona – właściwości i składniki odżywcze

Winogrona są jedną z roślin najdłużej uprawianych przez człowieka. Rosną w klimacie umiarkowanym, dlatego są u nas bardzo rozpowszechnione. Na ich popularność wpływa również słodki smak. Winogrona występują w kilku odmianach o różnych barwach: jasnozielonej, różowej, czerwonej aż po czarną. Najsłodsze są najjaśniejsze owoce. Czarne winogrona mają nieco kwaśny posmak.

Winogrona to cenne źródło flawonoidów, które zapobiegają chorobom serca, a w ciąży zapewniają odpowiednie ukrwienie łożyska. Zawierają również witaminy B oraz błonnik. Dostarczają organizmowi dawkę żelaza (szczególnie winogrona zielone), które zapobiega anemii oraz jodu, który reguluje pracę tarczycy i wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Wyjątkowym składnikiem winogron jest resweratrol. Znajduje się on głównie w pestkach, szypułce winogron, jak i w skórce (również w rodzynkach).

Winogrona zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, takie jak glukoza i fruktoza, dlatego należy spożywać je z umiarem.

Resweratrol – składnik o niezwykłych właściwościach

Za prozdrowotne właściwości winogron w dużej mierze odpowiada resweratrolpolifenol z grupy flawonoidów, który występuje w tych owocach w wysokim stężeniu. Najmniej zawierają go jasne winogrona (także pestki winogron), a najwięcej – czarna odmiana. Warto spożywać produkty z tym składnikiem, ponieważ wykazuje on wiele właściwości pozytywnie wpływających na organizm człowieka.

  • Hamuje procesy zapalne.
  • Minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, takich jak choroba wieńcowa, miażdżyca czy zawał serca.
  • Może ograniczać rozwój zwyrodnienia plamki ocznej.
  • Wykazuje właściwości antynowotworowe i zwiększa efektywność chemioterapii.
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy.
  • Hamuje namnażanie wirusów.

Spożywany w zbyt dużych ilościach resweratrol może wywoływać jednak skutki uboczne, dlatego ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Warto również skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę lub dietetykiem, aby omówić żywienie w ciąży.

Czy winogrona mogą szkodzić w ciąży?

Owoce winorośli zawierają spore ilości węglowodanów (wysoką zawartość cukrów prostych), które bardzo łatwo wchłaniają się do krwi. Spożywanie winogron podnosi poziom cukru w organizmie, co wpływa na szybszy przyrost masy ciała. Nie powinny ich jeść kobiety, które borykają się z cukrzycą ciążową. Winogrona w zbyt dużej ilości mogą wywoływać nudności i biegunkę. Jednak ich nadmierne spożycie ma nie tylko wpływ na ciężarną, ale również na dziecko i może powodować u niego skłonność do otyłości oraz choroby trzustki.

Winogrona spożywane przez ciężarną w III trymestrze zwiększają ryzyko zwężenia przewodu tętniczego u płodu. Dlatego w tym okresie lepiej ich unikać. Jeśli jesteś właśnie między 7. a 9. miesiącem ciąży, a winogrona do tej pory pojawiały się w Twoim codziennym jadłospisie, nie musisz się jednak martwić. Wystarczy je odstawić, a wówczas wszystkie parametry powinny wrócić do normy.

Kiedy lepiej nie spożywać winogron?

Jedzenie winogron powinny ograniczyć lub nawet całkowicie wyeliminować ze swojej diety osoby z alergią, walczące z otyłością lub chore na cukrzycę. Przeciwwskazaniem do spożywania winogron są również przewlekłe choroby żołądkowo-jelitowe .

Bibliografia

 
  1. A. Kopeć, E. Piątkowska, T. Leszczyńska, R. Bieżanowska-Kopeć, "Prozdrowotne właściwości resweratrolu" [w:] ŻYWNOŚC. Nauka, Technologia, Jakość, 5 (78), 2011, s. 5-15
  2. A.M. Kamelska, R. Pietrzak-Fiećko, K. Bryl, J.J. Nowakowski, "Próba oceny zachowań żywieniowych oraz spożycia wybranych owoców grupy kobiet ciężarnych i karmiących", Bromatologia i chemia toksykologiczna, XLIV, 3, 2011, s. 1009-1014
  3. A. Szczepaniak, D. Górecka, E. Flaczyk, "Preferencje i częstotliwość spożycia owoców wśród dziewcząt oraz kobiet w ciąży" [w:] Technologia Alimentaria 3 (1) 2004, s. 175-185
  4. dr T. Slosorz, "Rola prawidłowego żywienia w okresie ciąży" [w:] "Nowe trendy w dietetyce" pod red. naukową prof. dra hab. K. L. Krzystyniaka i dr J. Klonowskiej, Warszawa 2019, s. 99-105
Opublikowano: ; aktualizacja: 25.10.2024

Oceń:
0.0

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Badanie GBS w ciąży – co oznacza wynik dodatni i ujemny?

 

Ból pleców w ciąży – w I, II i III trymestrze. Co oznacza i jak go złagodzić?

 

Cytomegalia w ciąży – przyczyny, objawy, leczenie, zagrożenie dla mamy i dziecka

 

Ból pochwy w ciąży – przyczyny kłucia i bólu w pochwie w czasie ciąży

 

Zioła w ciąży – które są bezpieczne, a które przeciwwskazane?

 

Sutki w ciąży – jak wyglądają piersi i brodawki w ciąży?

 

Kolor moczu w ciąży – jak wygląda prawidłowy, kiedy świadczy o chorobie?

 

Wzdęcia w ciąży – jaka dieta pomoże pozbyć się wzdęć?

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA