Kasza to jeden z pierwszych produktów podawanych dzieciom na początku rozszerzania diety. Kasze są niezwykle wartościowe. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a do tego są bardzo pożywne. Warto więc wzbogacać dietę dziecka o różne gatunki kasz, dobierając ich formę podania do wieku i możliwości dziecka. Podpowiadamy jakie kasze można podawać dziecku na początku rozszerzania diety, a także czy są kasze, których lepiej unikać.
Kasza dla niemowlaka – jakie kasze może jeść niemowlę?
- Od kiedy można podawać kaszkę niemowlakowi?
- Jaka kasza dla niemowlaka na początku rozszerzania diety
- Kaszka jaglana, kasza gryczana, czy kasza manna – jaka kaszka najlepsza dla dziecka?
- W jakiej formie podawać dzieciom kasze?
- Właściwości zdrowotne kaszy — dlaczego warto wzbogacić dietę dziecka o kaszę?
Od kiedy można podawać kaszkę niemowlakowi?
Sklepowe półki z produktami dla niemowląt uginają się pod ciężarem przeróżnych kaszek proponowanych przez producentów żywności dla dzieci. Znajdziemy wśród nich kaszki wieloskładnikowe, kaszki z dodatkiem mleka modyfikowanego, a także te bez niego. Kasza dla niemowlaka może być nawet pierwszym produktem, jaki dostanie on w ramach rozszerzania diety. Trzeba jedynie zdecydować, czy na pierwszy rzut wybrać glutenowe czy bezglutenowe kaszki.
Według aktualnych zaleceń gluten wprowadzamy do diety malucha równocześnie z wszystkimi innymi produktami. Nie ma potrzeby przeprowadzania specjalnej ekspozycji na gluten, tak jak to zalecano jeszcze kilka lat temu. Jednak jeżeli istnieją podejrzenia, że dziecko może cierpieć na nietolerancję glutenu lub celiakię warto przed rozpoczęciem rozszerzania diety przedyskutować tę kwestię z pediatrą. Dawniej niemowlaki przyjmowały pierwsze posiłki w formie kleików ryżowych czy kukurydzianych. Obecnie poleca się od razu zacząć od bardziej wartościowych kasz takich jak kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza jaglana czy komosa ryżowa. Kaszki zaczynamy podawać dzieciom od samego początku rozszerzania diety, a więc u dzieci karmionych piersią po 6 miesiącu życia, natomiast u dzieci które spożywają mleko modyfikowane – po 4 miesiącu życia.
Jaka kasza dla niemowlaka na początku rozszerzania diety
Na początku rozszerzania diety, jak już wspomniano, warto wybrać kaszki z wartościowych i odżywczych zbóż. Dzięki temu nawet niewielka porcja spożytej przez malucha kaszy dostarczy mu odpowiednią dawkę składników odżywczych. Możemy skorzystać z gotowych kaszek dostępnych w sklepach z produktami dla dzieci, a także większości supermarketów. Dzieci karmione piersią mogą jeść kaszki bezmleczne przygotowywane na wodzie, natomiast jeżeli kasza ma zastępować jeden z mlecznych posiłków u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym, lepiej wybrać kaszki mleczne. Na początek rozszerzania diety lepiej wybierać kaszki bez dodatków, na późniejszym etapie możemy wprowadzić kaszki wieloskładnikowe, wzbogacone o owoce czy inne dodatki. Zawsze wybieramy kaszki o oznaczeniu odpowiednim dla wieku dziecka. Kaszę dla niemowlaka możemy też przygotować samodzielnie, gotując zwykłe kasze – suchą kaszę gryczaną, kaszę jaglaną czy kaszę manną i łącząc ją z mlekiem modyfikowanym czy z dodatkiem świeżych owoców. Do takiej kaszki można dodać też w niewielkiej ilości mleko krowie lub mleko roślinne.
Kaszka jaglana, kasza gryczana, czy kasza manna – jaka kaszka najlepsza dla dziecka?
Każda z kasz ma nieco inne właściwości i składniki odżywcze. Często dzieci jako pierwszą poznają kaszę mannę. To bardzo delikatna i neutralna w smaku kasza, którą większość dzieci chętnie je. Jej niewątpliwą zaletą jest wysoka kaloryczność, dzięki czemu nawet niewielka porcja kaszy manny na mleku dostarczy dziecku odpowiednią dawkę energii. Kaszki jaglane czy kaszki gryczane mają nieco bardziej charakterystyczny smak i najczęściej dzieci poznają je nieco później. Nie ma jednak przeciwwskazań, aby już od początku rozszerzania diety dziecka zaznajamiać je ze smakiem kaszy jaglanej czy kaszy jęczmiennej. Najlepiej próbować i małymi krokami wprowadzać różne rodzaje kasz i testować, który smak najbardziej przypadnie dziecku do gustu.
W jakiej formie podawać dzieciom kasze?
Kasze możemy jeść na wiele sposobów w różnej formie. Planując więc wprowadzanie ich do diety niemowląt i małych dzieci, musimy znaleźć optymalną formę, która będzie dopasowana do wieku i możliwości dziecka, a także będzie dla niego smaczna i atrakcyjna.
Niemowlaki z reguły jedzą kaszki w formie półpłynnej, zwłaszcza kiedy korzystamy z gotowych kasz na mleku modyfikowanym, czy też przygotowywanych na wodzie. Mamy wtedy możliwość dopasowania konsystencji kaszy do preferencji i możliwości dziecka. Podczas pierwszego podania kaszki niemowlakowi musimy pamiętać o zasadach, jakie stosujemy przy wprowadzaniu każdego nowego produktu do diety dziecka. Najlepiej podawać dziecku kaszki małą łyżeczką, z której powinno ono samo pobierać potrawę. Zadbajmy więc o to, aby łyżeczka nie była zbyt głęboka.
Pamiętajmy też o tym, że taka nowa konsystencja pokarmu może początkowo być dla niego problematyczna. Nie zaleca się podawania zbyt gęstej kaszki, ponieważ może być ona przyczyną zaparć i bólu brzuszka, z kolei zbyt rzadka nie zapewni odpowiedniej kaloryczności posiłku. Jeżeli rozszerzanie diety dziecku oparte jest o metodę BLW, możemy próbować podawać kaszę w postaci kulek, które maluch będzie mógł chwycić w rączki. Rozszerzając dietę dziecka, pamiętajmy o zasadzie, że jeden posiłek stały zastępuje jeden posiłek mleczny. Jeżeli więc podajemy dziecku kaszkę, powinna ona być wprowadzona zamiast jednego karmienia piersią lub jednej butelki mleka modyfikowanego. Kaszki podajemy dziecku raz, maksymalnie dwa razy dziennie — może to być na śniadanie oraz kolację.
Właściwości zdrowotne kaszy — dlaczego warto wzbogacić dietę dziecka o kaszę?
Jak już wspominano, kasze to doskonałe źródła witamin i minerałów. Każda z kasz charakteryzuje się nieco innymi walorami smakowymi, a także innymi właściwościami odżywczymi. Wartość kasz zależna jest od rodzaju zboża, z jakiego kasza pochodzi, a także ze sposobu obróbki. Kasze są bogatym źródłem witaminy z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Ponadto kasze zawierają dużą ilość składników mineralnych takich jak potas obniżający ciśnienie, żelazo, które zapobiega niedokrwistości, magnezu niezbędnego do prawidłowego działania układu nerwowego oraz pracy mięśni, a także wapnia, cynku, miedzi, krzemu i manganu.
Komentarze i opinie (1)
opublikowany 06.12.2022