Mamazone

Kwas DHA w ciąży

3 lutego 2022
(pierwsza publikacja: 16 grudnia 2021)
Mamazone
Mamazone
Mamazone

DHA to wielonienasycony kwas tłuszczowy należący do kwasów omega-3. Jest obecny w wielu tkankach i organach ludzkiego ciała. Jego najwyższe stężenie znajduje się w oczach, korze mózgowej, śledzionie, czerwonych krwinkach czy sercu. Odpowiednia podaż DHA w diecie przyszłej mamy jest korzystna nie tylko dla jej organizmu, ale również dla prawidłowego rozwoju płodu.

Kwas DHA w ciąży
Fotolia

Funkcje DHA

Spożywanie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój oczu oraz mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią. DHA przyczynia się takżedo utrzymania prawidłowego widzenia oraz prawidłowego funkcjonowania mózgu. Kwas ten jest jednym z ważniejszych budulców tkanki mózgowej i siatkówki oka. To główny składnik centralnego układu nerwowego, o czym świadczy fakt, że nasza kora mózgowa w około 60% zbudowana jest właśnie z DHA. Dlatego tak ważne jest spożywanie tego kwasu zwłaszcza przez kobiety w ciąży. Ma to bowiem wpływ nie tylko na organizm ciężarnej, ale przede wszystkim na rozwój płodu. Układ nerwowy maleństwa zaczyna rozwijać się bardzo wcześnie. Już w 5 tygodniu ciąży formują się zawiązki mózgu i rdzenia kręgowego. Dlatego tak ważne jest dbanie o odpowiednią podaż DHA od początku ciąży.

Przeczytaj też: Kwas foliowy przed poczęciem i w ciąży

Źródła DHA

Popularnym źródłem DHA są tłuste ryby morskie i owoce morza. Zalecenia spożycia ryb i produktów rybnych dla kobiet ciężarnych i karmiących, wskazują na konieczność spożycia co najmniej 2 posiłków rybnych tygodniowo, tj. ok. 300 g ryb i produktów rybnych. Natomiast roczne spożycie ryb w Polsce w przeliczeniu na osobę jest bardzo niskie i wynosi ok. 12 kg, co sugeruje konieczność uzupełniania diety kobiet w produkty bogate w DHA. Zgodnie z Zaleceniami Ekspertówkobiety w ciąży i matki karmiące powinny otrzymywać suplementację min. 200 mg DHA dziennie, a w przypadku małego spożycia ryb należy uwzględnić suplementacje w dawkach dobowych 2-3 razy większych od dawki minimalnej (400-600 mg/dobę).

Ryby stanowią ważny element codziennej, zbilansowanej diety. Są źródłem wielu cennych substancji odżywczych, w tym kwasu DHA. Jednak ze względu na wysoką akumulację rtęci i metylortęci przez duże, drapieżne ryby (takie jak tuńczyk, miecznik) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poleca ostrożność w spożywaniu tych ryb, szczególnie wśród kobiet planujących zajść w ciążę, kobiet ciężarnych, karmiących oraz małych dzieci.

Przeczytaj również: DHA w ciąży – jak działa i w czym jest kwas DHA?

Warto więc zwrócić uwagę na DHA pochodzące z oleju z alg, które jest alternatywnym dla ryb źródłem kwasów omega-3. Zgodnie ze stanowiskiem Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji w przypadku podawania suplementów diety (np. w formie kapsułek) istnieje mniejsze ryzyko zatrucia metalami ciężkimi, które wiążą się z białkami i mogą znaleźć się w mięsie ryb. Ponadto dostarczanie kwasu dokozaheksaenowego w postaci kapsułek z olejem z alg wydaje się być lepszym rozwiązaniem, gdyż olej z alg jest przyjemny w smaku oraz zapachu i tym samym nie potęguje mdłości przez co często jest lepiej tolerowany przez kobiety ciężarne i matki karmiące. Takim produktem jest Pregnofer DHA, stworzony właśnie z myślą o kobietach w ciąży i matkach karmiących. Zawiera olej z alg bogaty w DHA. Algi wykorzystywane do produkcji oleju rosną w pełni kontrolowanych warunkach, dlatego są bezpieczne dla mamy i jej maluszka.

Czytaj również: Ryby w diecie dziecka – jakie ryby dla dziecka wybrać i jak je przyrządzić?

Opublikowano: 16 grudnia 2021
Aktualizacja: 3 lutego 2022

Więcej na ten temat