Potas to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wielu procesach życiowych. Niedobór potasu w ciąży to najczęściej efekt wymiotów występujących w pierwszych tygodniach ciąży. Niski potas w ciąży może być groźny (np. stan rzucawkowy), dlatego należy zwrócić uwagę na zawartość potasu w jedzeniu. W czym jest potas?
Potas w ciąży – czy niedobór potasu w ciąży jest groźny? W czym jest potas?
Potas w ciąży
Potas to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wielu procesach życiowych. Jego właściwa podaż jest szczególnie istotna w przypadku kobiet ciężarnych.
Niedobór potasu w ciąży może być przyczyną uszkodzenia lub zaburzeń w rozwoju płodu, a także zagrożenia zdrowia przyszłej mamy.
Jaką rolę pełni potas w organizmie? Jak powinna wyglądać dieta bogata w potas? W czym jest potas?
Zobacz też: Czy w ciąży można pić kawę?
Potas w organizmie – rola i właściwości
Jaka jest rola potasu w organizmie? Potas jest jednym z najważniejszych składników mineralnych potrzebnych do właściwej pracy ludzkiego organizmu. Potas wraz z sodem bierze udział w regulacji gospodarki wodnej w organizmie. Działa antagonistycznie do sodu, dzięki czemu zapewnia prawidłowy rozkład płynów we wnętrzu oraz na zewnątrz komórek. Z uwagi na to działanie potas odpowiada również za właściwą pracę nerek oraz ciśnienie krwi.
Ponadto potas przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, gdyż uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych. Zaopatrując mózg w tlen, poprawia zdolności myślenia, pamięć i koncentrację.
Potas przenosi także składniki odżywcze do wnętrza komórek i przyspiesza pozbywanie się z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Wspomaga również działanie układu mięśniowego, regulując prawidłową kurczliwość mięśni. Oprócz tego potas pobudza uwalnianie insuliny i przyspiesza perystaltykę jelit.
Niedobór potasu w ciąży – czy jest groźny?
Niedobór potasu jest niebezpieczny dla zdrowia i życia każdego człowieka, lecz szczególnie groźny bywa dla kobiet ciężarnych.
Niedobór potasu w ciąży to najczęściej efekt wymiotów, które są powszechną przypadłością zwłaszcza w pierwszych tygodniach ciąży. Ponadto niski potas we krwi pojawia się również w przypadku schorzeń nerek, ciężkich oparzeń lub bardzo silnych i długotrwałych biegunek. Brak potasu lub jego zbyt niska podaż z dietą grozi pojawieniem się nadciśnienia tętniczego krwi w ciąży.
Jest to stan bardzo niebezpieczny zarówno dla rozwijającego się płodu, jak i ciężarnej. Długotrwale utrzymujące się nadciśnienie może doprowadzić do niedotlenienia dziecka, zaburzeń w jego rozwoju płodowym, przedwczesnego urodzenia, a w skrajnych przypadkach – śmierci w łonie matki.
Z kolei kobieta w ciąży, który ma wysokie ciśnienie narażona jest na: zawał serca, udar oraz wystąpienie tzw. rzucawki, czyli ataku przypominającego padaczkę, który bardzo często prowadzi do śmierci matki i płodu. Z uwagi na poważne zagrożenia wynikające z niedoboru potasu w ciąży bardzo ważne jest, aby nie dopuszczać do takich sytuacji.
Objawy niedoboru potasu w ciąży – co robić?
Nigdy nie należy też lekceważyć objawów niedoboru potasu, którymi są m.in.: zmęczenie, senność, osłabienie napięcia mięśni, obrzęki kończyn dolnych, problemy z wydalaniem moczu czy zaburzenia pracy serca.
Zaobserwowanie właśnie takich dolegliwości u kobiet ciężarnych wymaga natychmiastowego wprowadzenia do diety produktów z potasem, które bardzo szybko pomogą przywrócić jego właściwy poziom.
Potas w jedzeniu – w czym jest potas?
Potas w ciąży jest składnikiem, na który trzeba zwrócić szczególną uwagę ze względu na ryzyko, jakie niesie jego niedobór. Stąd bardzo ważne jest, aby kobiety ciężarne zapewniały jego właściwą podaż z codzienną dietą. Zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 4700 mg na dobę, ale należy pamiętać, że wzrasta ono wraz ze zwiększeniem spożycia sodu.
Kobiety cierpiące na niedobór potasu, zwłaszcza w czasie ciąży mogą również przyjmować potas w tabletkach, aby dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę tego pierwiastka. Warto jednak przede wszystkim zwrócić uwagę na swój sposób żywienia i wprowadzić na stałe do jadłospisu kilka produktów bogatych w potas. Jakie produkty spożywać, aby zwiększyć potas w diecie w ciąży? Co zawiera potas? Pierwiastek ten znajduje się w:
- suszonych owocach, np. rodzynki, suszone morele, figi, jabłka, śliwki,
- niektórych świeżych owocach, głównie w bananach, awokado i kiwi,
- warzywach, takich jak: pomidory, ziemniaki, seler, zielone warzywa liściaste, pietruszka,
- roślinach strączkowych, np. fasola, soja,
- kaszy gryczanej i orzechach,
- mięsie, np. drób, wołowina.
W skrajnych przypadkach można sięgać po suplementy z potasem, jednak zawsze lepiej wcześniej skonsultować się z lekarzem, aby z kolei nie dopuścić do nadmiaru potasu w organizmie. Stan ten, podobnie jak niedobór potasu w ciąży, jest równie niebezpieczny.
Bibliografia
- Holford P., Lawson S., Optimum Nutrition Before, During And After Pregnancy: The Definitive Guide to Having a Healthy Pregnancy, Little, Brown Book Group, 2012;
- Avena N. M., What to Eat When You're Pregnant: A Week-by-Week Guide to Support Your Health and Your Baby's Development, Clarkson Potter/Ten Speed, 2015;
- Pregnancy: Nutrition And Supplements For Expecting Mothers: Learn Everything You Need To Know To Optimally Nourish Yourself And Your Baby (Extended Edition), PublishDrive, 2022.
Joanna Ludwiszewska
Dietetyk
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, na kierunku Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka o specjalności Żywienie Człowieka. Doświadczenie zawodowe zdobyła podczas licznych zajęć praktycznych w szpitalach, poradniach żywieniowych, domach opieki, prowadząc warsztaty żywieniowe, pracując jako dietetyk na portalu internetowym o tematyce żywieniowej. Na bieżąco poszerza swoją wiedzę, uczestnicząc w licznych szkoleniach oraz konferencjach naukowych. Dietetyka to przede wszystkim jej pasja, dlatego też interesuje się każdą jej dziedziną. W swojej pracy do każdego pacjenta podchodzi indywidualnie, aby jak najlepiej pomóc mu osiągnąć zamierzony cel. Przygotowywane jadłospisy zawsze dostosowuje do potrzeb i preferencji pacjenta. Interesuje się gotowaniem i ciągle poszukuje nowych przepisów na ciekawe oraz zdrowe dania.
Komentarze i opinie (0)