Wiele ciężarnych kobiet zastanawia się, jak powinna wyglądać ich dieta, aby dostarczała wszystkich cennych witamin i składników mineralnych. U przyszłych mam pojawiają się często wątpliwości dotyczące owoców w ciąży, takich jak np.: jabłka, śliwki, cytrusy, winogrona czy truskawki. Mimo tego że zawierają cenne związki (np. potas, błonnik, karoten czy kwas foliowy) niektóre z nich należy ograniczyć w diecie ciężarnej. Jakie owoce jeść w ciąży, a których unikać?
Owoce w ciąży – które jeść, a których unikać?
Dlaczego warto jeść owoce w ciąży?
Dieta kobiety ciężarnej powinna dostarczać jak najwięcej składników odżywczych, witamin oraz składników mineralnych. Doskonałą grupę produktów, która obfituje w powyższe składniki, stanowią właśnie owoce. Dodatkowo są smakowite i stanowią dobry zamiennik słodyczy i niezdrowych przekąsek.
Specjaliści zalecają zjadanie 3–5 porcji owoców dziennie, również pod postacią naturalnego soku czy sałatki. Dlaczego te artykuły spożywcze są tak ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety?
- Dostarczają naturalnych witamin biorących udział w procesach antyoksydacyjnych i chroniących komórki organizmu przed niekorzystnymi zmianami.
- Wysoka zawartość potasu i niska sodu pozwala na utrzymanie prawidłowego nawodnienia organizmu, co dodatkowo zapobiega powstawaniu obrzęków.
- Owoce są dobrym źródłem naturalnego błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit. Włókno pokarmowe zapobiega zaparciom w ciąży.
- To produkty naturalne, nieprzetworzone, które nie zawierają żadnych sztucznych dodatków czy barwników.
Ponadto większość owoców wykazuje działanie zasadotwórcze, chroniąc tym samym przed zakwaszeniem, czyli zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Przeczytaj też: Kwas foliowy przed poczęciem i w ciąży
Dieta ciężarnej – jakie owoce jeść w ciąży?
Owoce, które można umieścić w diecie kobiety w ciąży, zostały opisane poniżej.
- Jabłka w ciąży – to owoce pochodzące z lokalnych upraw i właśnie te najlepiej zjadać ze skórką, ponieważ pod nią znajduje się najwięcej witamin. Jabłka kupione w sklepie najczęściej są pryskane preparatami chroniącymi je przed zepsuciem – w tym przypadku warto je obierać. Owoce te zawierają dość duże ilości witaminy C, która – oprócz działania antyoksydacyjnego – wspomaga także system odpornościowy, chroniąc przed infekcjami. Jabłka to także spora dawka rozpuszczalnego błonnika eliminującego toksyny z organizmu, regulującego pracę jelit ii chroniącego przed zaparciami.
- Kiwi w ciąży – owoc o wysokiej zawartości witaminy C. Owoce kiwi zawierają spore ilości witaminy E, kwasu foliowego, potasu i pektyn. Kwas askorbinowy przyczynia się do zwiększenia wchłaniania żelaza, warto zatem łączyć produkty bogate w żelazo ze świeżymi owocami. Kiwi zawiera także kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego przebiegu ciąży.
- Maliny w ciąży – owoce o działaniu przeciwzapalnym, rozgrzewającym, napotnym. Są dobrym źródłem: witaminy C, karotenu, folianów, cynku, potasu oraz błonnika. Zawarty w nich kwas salicylowy wspomaga system odpornościowy oraz leczenie przeziębienia. Maliny zawierają także flawonoidy o udowodnionym korzystnym działaniu na zdrowie.
To też może Cię zainteresować: Cukrzyca ciążowa – przyczyny, objawy i leczenie
- Śliwki w ciąży – są bogatym źródłem pektyn korzystnie wpływających na funkcje jelit, przez co zapobiegają występowaniu zaparć. Pektyny oraz obecne w śliwkach kwasy (winowy, jabłkowy) oczyszczają przewód pokarmowy z toksyn. Owoce te zjadane w okresie ciąży pomagają uzupełnić takie składniki mineralne, jak: żelazo, fosfor, wapń. Duża zawartość witamin z grupy B oraz magnezu wspomagają prawidłowe działanie układu nerwowego.
- Granat w ciąży – owoc ten stanowi źródło: antyoksydantów, witaminy A i E (chroniących układ krwionośny oraz wzrok) oraz naturalnych przeciwutleniaczy. W granacie obecna jest także: witamina C, witaminy z grupy B, a także potas, żelazo, wapń, magnez, jod. Wszystko to sprawia, że owoc granatu jest doskonałą bombą witaminową dla ciężarnej.
Istnieje jednak kilka owoców, których spożywania w czasie ciąży należy unikać.
Sprawdź: Jak leczyć przeziębienie w ciąży?
Jakich owoców unikać lub nie jeść w ciąży?
Wiele ciężarnych kobiet zastanawia się, jak powinna wyglądać ich codzienna dieta i które produkty powinny spożywać. Należy pamiętać, że w tym przypadku jedzenie niektórych owoców jest niewskazane. Czego nie jeść w ciąży? Które owoce należy ograniczyć lub wykluczyć z diety ciężarnej?
- Winogrona w ciąży – owoce zawierające flawonoidy chroniące układ sercowo- naczyniowy. Podczas ciąży wpływają na właściwe ukrwienie łożyska. Zawartość błonnika i witamin z grupy B korzystnie wpływają na tempo przemiany materii. Winogrona zawierają spore ilości węglowodanów, dlatego ich spożycie powinno być mniejsze niż innych owoców – szczególnie jeśli mamy do czynienia z cukrzycą ciężarnych.
- Truskawki w ciąży – są bogatym źródłem witaminy C, niestety posiadają silne działanie alergizujące, stąd nalezą do grupy owoców, których spożycie powinno podlegać ograniczeniu podczas ciąży.
Do tej grupy zaliczają się także owoce cytrusowe (cytrusy w ciąży) – grejpfruty, pomarańcze, mandarynki – stanowią one dobre źródło witaminy C, A i potasu, ale mogą wywoływać alergię u dziecka. Nie trzeba eliminować ich z diety, jednak należy zachować umiar w ich spożywaniu.
Czytaj również: Ból ucha w ciąży – przyczyny, leczenie i domowe sposoby na bolące ucho
Bibliografia
- Avena N. M., What to Eat When You're Pregnant: A Week-by-Week Guide to Support Your Health and Your Baby's Development, Clarkson Potter/Ten Speed, 2015;
- Charles P., Real Food for Pregnancy: Complete Guide to Healthy Pregnancy for the Whole 9 Months, Amazon Digital Services LLC - KDP Print US, 2020;
- Lane D., Fruit to Avoid when Pregnant: Fruit and Food You Should be Beware of when Pregnant, Amazon Digital Services LLC - Kdp, 2023.
Marzena Rojek
Dietetyk
Absolwentka Śląskiego UM. Członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Posiada kilkuletnie doświadczenie w pracy z pacjentami indywidualnymi, także cierpiącymi na zaburzenia odżywiania. Prowadzi szkolenia z zakresu prawidłowego odżywiania dla dorosłych, dzieci i młodzieży, zajmuje się przygotowywaniem i realizacją programów profilaktyki zdrowotnej. Wykładowca Śląskiego UM, Szkoły Policealnej Copernicus oraz Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Prezentuje racjonalne podejście do prawidłowego odżywiania oparte na aktualnej wiedzy z tego zakresu. Sprzeciwia się radykalnym dietom „cud” i stara się przekonywać, że zdrowy styl życia może być łatwy i przyjemny. Prywatnie jest pasjonatką tańca orientalnego, biegania, zwierząt w kuchni zaś doskonali i testuje przepisy dietetyczne. Pacjentów indywidualnych przyjmuje w: Gliwicach, Katowicach, Bielsku Białej oraz Będzinie.
Komentarze i opinie (0)