Niestrawność w ciąży wynika zwykle ze zmian hormonalnych, które stają się przyczyną wzdęć, zgagi, nadmiernych gazów, biegunek i innych objawów dyspepsji. W leczeniu niestrawności żołądka duże znaczenie ma dieta. Sposobem na bóle brzucha i skurcze jelit jest unikanie produktów nasilających problemy z trawieniem i włączenie do jadłospisu tych, które uśmierzają dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jak. np. ból żołądka.
Niestrawność w ciąży – jakie są sposoby na niestrawność żołądka?
Niestrawność w ciąży – przyczyny problemów z żołądkiem
Ciąża to czas ogromnych zmian w organizmie kobiety, dlatego podczas jej przebiegu pojawiają się różnego rodzaju dolegliwości, z którymi przed ciążą wiele kobiet nie miało problemu. Szczególnie wrażliwy na wszelkie przemiany jest układ trawienny, dlatego na problemy z żołądkiem w ciąży skarży się wiele kobiet.
Nieustanne wahania poziomu hormonów przyczyniają się do rozluźnienia mięśni gładkich, na skutek czego przewód pokarmowy pracuje wolniej. Spada więc tempo przesuwania dostarczanego pokarmu, gdyż dzięki temu w większym stopniu możliwe jest przyswojenie niezbędnych organizmowi w czasie ciąży składników odżywczych.
Niestety sprzyja to jednocześnie powstawaniu dolegliwości trawiennych, m.in. zgagi, nudności, wzdęć, biegunek czy zaparć.
Ponadto, wraz z kolejnymi tygodniami ciąży rosnące dziecko zaczyna wywierać coraz większy nacisk na narządy wewnętrzne, co jeszcze bardziej nasila objawy niestrawności (dyspepsji). Jedną z najsilniejszych przypadłości końcowej fazy ciąży jest zgaga, czyli uczucie silnego palenia w przełyku. Duży nacisk powiększającej się macicy na żołądek oraz zwiotczenie zastawki, która wprowadza pokarm do żołądka, stają się przyczyną cofania z powrotem do przełyku treści pokarmowej i pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości.
Z uwagi na to, iż problemy z trawieniem w ciąży są w zasadzie nieodłącznym jej elementem, konieczne jest zwrócenie uwagi na swoją codzienną dietę. Niektóre produkty mogą być odpowiedzialne za ból brzucha po jedzeniu i inne objawy niestrawności – przelewanie w brzuchu i przelewanie w jelitach, skurcze żołądka czy skurcze jelit, częste wzdęcia bądź rozwolnienie.
Problemy z trawieniem w ciąży – co nasila objawy niestrawności i dolegliwości bólowe?
Niestrawność, czyli nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, najczęściej spowodowana jest spożywaniem pokarmów obfitujących w tłuszcz, ostro przyprawionych, smażonych, a także produktów wywołujących wzdęcia brzucha. Jednak określone składniki codziennej diety mogą nasilać konkretne problemy trawienne.
Jakie produkty sprzyjają pojawieniu się zgagi, wzdęć, a które odpowiadają za biegunkę w ciąży?
- Wzdęcia w ciąży – są najczęściej efektem spożywania żywności o właściwościach wzdymających. Zalicza się do nich przede wszystkim rośliny kapustne oraz strączkowe, jak: kapusta, fasola, brukselka, groch czy bób. Poza tym wzdęty brzuch w ciąży może być także następstwem spożycia produktów lub potraw tłustych, np. smażonego mięsa, wędlin czy wysokotłuszczowych serów.
- Nadmierne gazy w ciąży – to efekt jedzenia żywności, która powoduje nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym, co skutkuje nadprodukcją gazów. Do produktów tych zalicza się: niektóre świeże owoce, np. gruszki czy jabłka, warzywa kapustne i strączkowe oraz napoje gazowane. Ponadto w zależności od indywidualnej tolerancji, bardzo często przyczyną nadmiaru gazów w jelitach są produkty mleczne. Oczywiście podobnie jak w przypadku wzdęć, także pokarmy tłuste będą dodatkowo nasilały produkcję gazów o nieprzyjemnym zapachu.
- Biegunka w ciąży – przyczyną może być spożycie czegoś nieświeżego, alergia lub nietolerancja konkretnego produktu lub grupy produktów, a także nadmiar błonnika w diecie. Biegunki w ciąży pojawiają się najczęściej na skutek wysokiej podaży świeżych owoców i warzyw, a także przetworów mlecznych, np. mleka, kefiru czy maślanki.
- Zaparcia w ciąży – powstają wtedy, gdy codzienna dieta dostarcza zbyt mało błonnika oraz płynów. Zaparcia nasilają się również kiedy jedzenie jest zbyt obfite oraz tłuste.
- Zgaga w ciąży – uczucie pieczenia w przełyku pojawia się przede wszystkim po jedzeniu obfitującym w tłuszcz oraz ostre przyprawy. Poza tym występowaniu zgagi sprzyja także picie kawy, alkoholu i napojów gazowanych.
Dieta przy niestrawności żołądka – co jeść przy dyspepsji?
Jak złagodzić uciążliwe pieczenie w przełyku i jak nie doprowadzać do bólu żołądka? W domowym leczeniu dolegliwości trawiennych najważniejszą rolę odgrywa właściwa dieta, która znacząco może zmniejszyć dokuczliwe objawy ciążowej niestrawności. Podstawowe zalecania diety na problemy z trawieniem w ciąży są następujące:
- Należy jeść mniej, a częściej. Porcje o mniejszej objętości zapobiegają powstawaniu uczucia ciężkości na żołądku i jego nadmiernego wypełnienia. Są także łatwiejsze do strawienia i nie obciążają nadmiernie przewodu pokarmowego.
- Ostatni posiłek warto spożywać 2–3 godziny przed pójściem do łóżka. Jedząc tuż przed snem pokarm ten bowiem nie zostanie strawiony, a przyjęcie pozycji leżącej tuż po jedzeniu dodatkowo nasili objawy zgagi.
- Unikajmy spożywania produktów i potraw tłustych, ciężkostrawnych, wzdymających, ostrych, kwaśnych, o wysokiej zawartości cukru, kawy, mocnej herbaty i napojów gazowanych. Żywność ta dodatkowo podrażnia przewód pokarmowy i nasila nieprzyjemne kłopoty trawienne.
Sprawdź: Jak leczyć przeziębienie w ciąży?
- Sposobem na niestrawność w ciąży jest dostarczanie odpowiedniej ilości produktów białkowych, takich jak chude mięso czy nabiał oraz bogatych w błonnik pokarmowy, np. świeże owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe. Białko uchroni przed zawracaniem treści pokarmowej z żołądka do przełyku, natomiast błonnik pozwoli zapobiec zaparciom.
- Pijmy przynajmniej 2 l wody dziennie, która wspiera prawidłowe trawienie i zmniejsza niestrawność.
Warto pamiętać, by posiłki spożywać w spokoju, bez pośpiechu. Unikajmy rozmów podczas jedzenia, gdyż to sprzyja powstawaniu wzdęć, nadprodukcji gazów i innych dolegliwości trawiennych.
Co na zgagę w ciąży? Jakie są sposoby na pieczenie w przełyku?
Zgaga to obok mdłości najczęstsza przypadłość kobiet ciężarnych. O ile mdłości dokuczają głównie na początku ciąży, o tyle zgaga nasila się pod koniec jej trwania. Jest to efekt wzmożonego nacisku wywieranego przez rosnące dziecko. Dostarczana treść pokarmowa zarzucana jest z powrotem do przełyku, co daje objawy pieczenia, ale także dyskomfortu w jamie brzusznej.
Jeśli problem zgagi jest bardzo silny, warto spróbować kliku domowych sposobów na zgagę. Dobrym pomysłem jest włączenie do codziennego menu herbatek ziołowych, np. imbirowej lub z nasion kminku, które wspomagają prawidłowe trawienie i eliminują uczucie palenia w przełyku. Świetnie sprawdzi się także spożywanie każdego dnia garści migdałów wpływających na regulację układu trawiennego. Poza tym są też źródłem niezbędnych w ciąży składników mineralnych, jak choćby magnezu.
Na zgagę w ciąży może być pomocne mleko, które neutralizuje kwasy w żołądku. Jednak jego picie powinno być uzależnione od indywidualnej tolerancji, gdyż u niektórych kobiet ciężarnych spożycie mleka może zakończyć się biegunką.
Mając problem ze zgagą w ciąży, lepiej jest unikać noszenia obcisłych ubrań oraz spania lub leżenia zupełnie na płasko. Jeśli natomiast palenie w przełyku w ciąży jest na tyle dokuczliwa, że ciężko jest z nią sobie poradzić naturalnymi metodami, można również sięgnąć po dostępne, ziołowe tabletki na niestrawność. Koniecznie jednak najpierw należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, by upewnić się, że są one bezpieczne i przeznaczone dla kobiety w ciąży.
Bibliografia
- L. Regan, Twoja ciąża tydzień po tygodniu. Czego możesz się spodziewać od poczęcia do porodu. Wyd. Esteri 2020.
- A. Bienert, G. Iwanowicz-Palus, Edukacja przedporodowa. Seria: biblioteka położnej, 2020.
- Oz. C. Mehmet, M.F. Roizen, Zdrowa ciąża.
Joanna Ludwiszewska
Dietetyk
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, na kierunku Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka o specjalności Żywienie Człowieka. Doświadczenie zawodowe zdobyła podczas licznych zajęć praktycznych w szpitalach, poradniach żywieniowych, domach opieki, prowadząc warsztaty żywieniowe, pracując jako dietetyk na portalu internetowym o tematyce żywieniowej. Na bieżąco poszerza swoją wiedzę, uczestnicząc w licznych szkoleniach oraz konferencjach naukowych. Dietetyka to przede wszystkim jej pasja, dlatego też interesuje się każdą jej dziedziną. W swojej pracy do każdego pacjenta podchodzi indywidualnie, aby jak najlepiej pomóc mu osiągnąć zamierzony cel. Przygotowywane jadłospisy zawsze dostosowuje do potrzeb i preferencji pacjenta. Interesuje się gotowaniem i ciągle poszukuje nowych przepisów na ciekawe oraz zdrowe dania.
Komentarze i opinie (0)