Mamazone

Jak poprawić poziom żelaza w ciąży?

9 września 2022
(pierwsza publikacja: 14 grudnia 2021)
Karolina Wojtaś
Karolina Wojtaś
Karolina Wojtaś

psycholog

Właściwa dieta przyszłej mamy powinna uwzględniać wyższe zapotrzebowanie na żelazo. Pierwiastek ten jest częścią hemoglobiny i pełni bardzo ważną funkcję – transportuje tlen do komórek, w tym również do komórek płodu. Jak wysokie jest zapotrzebowanie na żelazo w ciąży, jak rozpoznać jego niedobory i kiedy wskazana jest suplementacja?

Jak poprawić poziom żelaza w ciąży?
Fotolia

Żelazo w ciąży – dlaczego jest tak ważne?

Żelazo to mikroelement, którego funkcjami są transport tlenu do komórek, usuwanie z organizmu dwutlenku węgla oraz aktywowanie pewnych enzymów, które biorą udział w produkowaniu mieliny (to coś w rodzaju osłonki komórek nerwowych). W związku z tak poważnymi zadaniami pierwiastka łatwo się domyślić, że jego niedobór może mieć poważne konsekwencje: jest to między innymi przedwczesny poród lub opóźnienie umysłowe u dziecka.

W okresie ciąży zapotrzebowanie na żelazo rośnie, ponieważ po pierwsze, zwiększa się ilość erytrocytów, po drugie – znaczna część pierwiastka transportowana jest do rozwijającego się płodu oraz łożyska. W pierwszym trymestrze organizm zazwyczaj czerpie żelazo ze swoich zapasów, jednak później mogą pojawić się już niedobory. Z drugiej strony zdarzają się i takie przypadki, w których niedokrwistość występowała już przed ciążą – wtedy zagrożenie dla płodu rośnie.

Przeczytaj też: Mięśniaki macicy – przyczyny, objawy, leczenie

Żelazo w ciąży: zapotrzebowanie i objawy niedoboru

Zapotrzebowanie na żelazo w ciąży zależne jest od czasu jej trwania. W 1. trymestrze przyszła mama powinna dostarczać organizmowi 0,8 mg żelaza dziennie. W drugim już 4-5 mg, w trzecim około 6 mg, a na kilka tygodni przed porodem: aż 10 mg. Należy jednak pamiętać, że do organizmu wchłania się tylko około 10% przyjmowanego żelaza, dlatego ciężarna powinna spożywać go około 25-27 mg dziennie.

W związku ze słabą wchłanialnością żelaza oraz faktem, że dieta przyszłych mam nie zawsze wygląda tak jak powinna, u wiele z nich stwierdza się niedokrwistość z niedoboru żelaza (tzw. anemię). Jej objawy to:

  • bóle głowy,
  • zmęczenie,
  • osłabienie fizyczne i psychiczne (np. trudności w skupieniu uwagi),
  • kołatanie serca,
  • bladość,
  • spadek odporności (większa podatność na infekcje).

Jeśli ciężarna nie zacznie otrzymywać zwiększonych ilości żelaza, z czasem powyższe objawy przybiorą na sile, a ponadto pojawią się:

  • bladość śluzówek,
  • duszności na skutek wysiłku (trudności ze „złapaniem tchu”),
  • drętwienie rąk i nóg,
  • bardzo niskie ciśnienie,
  • bóle brzucha.

Jednocześnie należy nadmienić, że u kobiety, która prowadzi ciążę prawidłowo i regularnie odwiedza lekarza, niedokrwistość z niedoboru żelaza zostanie bardzo szybko wykryta dzięki rutynowej morfologii.

Zobacz też: Czy w ciąży można pić kawę?

Jak poprawić poziom żelaza w ciąży?

Aby zapobiec niedoborom żelaza, konieczne jest dostarczanie go organizmowi wraz z pożywieniem. I tutaj warto wiedzieć, że istnieją dwa rodzaje tego pierwiastka: to żelazo hemowe (przyswajane w około 10%) oraz niehemowe (przyswajane w 5%). Pierwsze występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, drugie dostarczamy organizmowi wraz z pokarmami roślinnymi.

Aby dostarczyć organizmowi żelaza, należy sięgać po produkty z obu grup. Najbardziej zalecane są:

  • polędwica wołowa,
  • schab,
  • mięso kurczaka,
  • jajka,
  • orzechy laskowe,
  • natka pietruszki,
  • kasza gryczana,
  • buraki,
  • groch,
  • mąka pełnoziarnista,
  • pestki dyni,
  • brokuły.

Uwaga! Jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego jest wątróbka. Nie wolno jednak sięgać po nią w ciąży. Organ ten współuczestniczy w procesie oczyszczania organizmu z toksycznych substancji, co oznacza, że może je zawierać.

Przeczytaj też: Test NIFTY – nieinwazyjne badanie prenatalne

Żelazo w ciąży: kiedy niezbędna jest suplementacja?

Niedokrwistość z niedoboru żelaza może niestety wystąpić nawet u ciężarnych, które starają się przestrzegać zasad zdrowej diety. Wszystko z powodu zwiększonego zapotrzebowania na ten pierwiastek oraz wspomnianej słabej przyswajalności z pożywienia. Dla przykładu aby przyszła mama dostarczyła organizmowi około 30 mg żelaza, dziennie musiałaby spożywać aż ponad kilogram schabu.

Z uwagi na powyższe u wielu ciężarnych niezbędna jest suplementacja. Zanim lekarz ustali dzienną dawkę, należy mu wspomnieć o przyjmowanych preparatach witaminowych – one najczęściej także dostarczają tego pierwiastka.

Sprawdź również: Jak radzić sobie z osłabieniem w ciąży?

Produkty, które „wypłukują” żelazo

O niektórych produktach mówi się, że „wypłukują” żelazo z organizmu. W rzeczywistości oczywiście tego nie robią, a jedynie utrudniają jego wchłanianie – dlatego należy spożywać je w ograniczonych ilościach. Produkty te to błonnik pokarmowy, płatki owsiane i nasiona zawierające kwas fitynowy, czerwone winogrona, jagody, porzeczki, a także kawa i herbata, które zawierają taninę.

Bibliografia

Więcej o tym, jak dbamy o jakość naszych treści znajdziesz w Polityce Redakcyjnej Mamazone.pl.

  1. „Dieta w ciaży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”, opracowanie zbiorowe, wyd. RM, 2018
  2. Murkoff, „Dieta przyszłej matki. Poradnik dla kobiet w ciąży”, wyd. Rebis, 2020
  3. S. Case, „Ciąża i witaminy. Przewodnik ortomolekularny dla matki i dziecka”, wyd. ABA, 2020
Opublikowano: 14 grudnia 2021
Aktualizacja: 9 września 2022

Więcej na ten temat