Dziecko ma tylko jedno źródło pożywienia – ciebie. Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest w ciąży ważniejsza niż kiedykolwiek. Czy dieta w drugim trymestrze różni się od sposobu odżywiania w pierwszym i trzecim trymestrze? Co możesz spożywać, a na co powinnaś uważać?
Dieta na drugi trymestr ciąży
W drugim trymestrze ciąży znacznie wzrasta zapotrzebowanie na niektóre minerały, witaminy i składniki odżywcze. Dziecko w twoim łonie rośnie w błyskawicznym tempie i z twojego organizmu będzie czerpać to, co jest konieczne dla jego prawidłowego rozwoju. Podczas środkowych miesięcy ciąży szczególnie zadbaj o dostarczenie swojemu organizmowi odpowiedniej ilości białka, wapnia, związków mineralnych czy węglowodanów. Co nie znaczy, że masz jeść za dwoje - liczy się jakość, a nie ilość.
Zasady odżywiania w drugim trymestrze ciąży
Więcej mleka. Wapń to ważny minerał niezbędny dla właściwego rozwoju kości dziecka i jego zębów, które zaczynają się rozwijać w pierwszym trymestrze, około 8. tygodnia. Dzienna dawka wapnia winna być dwa razy większa niż przed ciążą. Jeśli nie lubisz mleka lub masz na nie uczulenie, możesz zjadać ser żółty, pić jogurty czy kefiry. Przetwory mleczne mają jednak sporo tłuszczu, staraj się wybierać chude lub półtłuste (ale nie typu light). Mogą to być dwie szklanki mleka lub 8 dag sera żółtego.
Przeczytaj też: Kwas foliowy przed poczęciem i w ciąży
Białko. Jedz różnorodne produkty bogate w białko; organizm zarówno twój, jak i dziecka potrzebuje go więcej niż w pierwszym trymestrze. Białko znajdziesz w rybach (zwłaszcza morskich), mięsie, warzywach strączkowych. Polecamy także soczewicę i orzechy, również bogate w białko. Pamiętaj, że produkty zwierzęce zwykle obfitują w tłuszcz, dlatego wybieraj chude mięso.
Błonnik. Żeby zapobiec zaparciom, musisz codziennie dostarczyć swemu organizmowi dużą ilość błonnika. Doskonałym jego źródłem są owoce i warzywa, zwłaszcza że nie trzeba ograniczać ich spożycia. Najlepsze będą surowe, świeże, z uprawy ekologicznej. Błonnik znajdziesz także w pieczywie z pełnego przemiału, chlebie razowym, nie łuskanym ryżu czy makaronie z mąki razowej.
Witaminy. To składniki diety, których organizm ludzki nie jest w stanie magazynować, zatem konieczne jest codzienne dostarczanie ich niezbędnych ilości. Witamina C pomaga w rozwoju mocnego łożyska, podnosi odporność na infekcje i jest pomocna w przyswajaniu żelaza. Znajdziesz ją w surowych owocach i warzywach. Nadmiarem sobie nie zaszkodzisz, gdyż jest on wydalany z organizmu. Witaminy z grupy B i witamina E poprawiają stan skóry i jej elastyczność. Szukaj ich w papryce, kapuście, olejach roślinnych, marchewce. Pamiętaj jednak, że nawet spożywanie wszystkich potrzebnych witamin nie zabezpieczy cię w 100% przed rozstępami. Skórę smaruj specjalnymi preparatami przeciw rozstępom.
Kwas foliowy. Organizm nie magazynuje kwasu foliowego, a podczas ciąży wydala go więcej niż normalnie, dlatego spożywaj warzywa i owoce - najwięcej kwasu foliowego znajdziesz w surowych zielonych warzywach (sałata, szpinak, brokuły). Jedz je na surowo lub gotowane na parze, gdyż gotowane w wodzie tracą większość swoich wartości odżywczych.
Zobacz też: Co można pić w ciąży?
Żelazo. Twoje dziecko musi zmagazynować jego zapasy na czas po urodzeniu, z kolei twoje ciało zwiększa produkcję krwi, potrzebuje zatem więcej żelaza, by przenosić więcej tlenu. Organizm łatwiej przyswaja żelazo pochodzenia zwierzęcego, żelazo pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajalne. Jeśli nie jesteś wegetarianką, zjadaj chude mięso (baranina lub wołowina), tuńczyka. Gdybyś nie jadała mięsa, staraj się codziennie dostarczyć organizmowi szpinak czy suszone morele, które obfitują w żelazo. Pamiętaj też, by pokarmom bogatym w żelazo towarzyszyły produkty z witaminą C, które pomagają przyswajać ten pierwiastek.
Płyny. Nadal wzrasta zapotrzebowanie na płyny. Mają one duże znaczenie dla prawidłowej pracy nerek, pomagają też unikać zaparć. Najlepsza jest niegazowana woda mineralna - zawsze miej pod ręką małą butelkę.
Poznaj również: Kalendarz ciąży
Czego trzeba unikać?
Sól. Większość ludzi spożywa zbyt dużo soli. Podczas ciąży ograniczenie jej jest ważne, ponieważ nadmiar może prowadzić do zatrzymywania wody w organizmie.
Potrawy ciężkostrawne i wzdymające. Ciąża to nie najlepszy czas na fasolkę po bretońsku, bigos czy grochówkę.
Konserwy. Unikaj wyrobów garmażeryjnych, tych z torebek i puszek, ponieważ mają zbyt dużo soli, cukru, tłuszczu, konserwantów i barwników. Zawsze czytaj etykietki. Miej świadomość, co jesz i pijesz.
Sery dojrzewające i pleśniowe. Sery takie zwykle są produkowane z niepasteryzowanego mleka. Mogą zawierać bakterie listerii, wywołującej zakaźną chorobę listeriozę.
Alkohol. Alkohol spożywany w czasie ciąży przenika przez łożysko do organizmu dziecka. Nawet niewielka jego ilość może spowodować nieodwracalne zmiany w układzie neurologicznym rozwijającego się organizmu. Jest to produkt absolutnie zakazany.
Kawa, herbata, kakao. Wszystkie zawierają kofeinę, która działa pobudzająco na układ nerwowy. Jeśli nie możesz obejść się bez porannej kawki, zastąp ją kawą zbożową z mlekiem, a herbatę pij bardzo słabą.
Czytaj również: Zgaga w ciąży – przyczyny i objawy. Co na zgagę w ciąży?
Bibliografia
- Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy, 2016.
- Leki i ciąża. Bezpieczna farmakoterapia i suplementacja kobiety ciężarnej. Wyd. 1.
- R. Conway, Co jeść podczas ciąży, Wydawnictwo Esprit 2010.
Komentarze i opinie (0)