Będąc w stanie błogosławionym każda kobieta zdaje sobie sprawę, że bardziej niż kiedy indziej powinna uważać na to, co trafia do jej organizmu. Nie chcąc zaszkodzić dziecku, na okres ciąży wyrzeka się wielu smakołyków, m.in. surowej ryby, tatara czy serów pleśniowych z niepasteryzowanego mleka. Uważa również na to, co pije. Ogranicza kawę ze względu na zawartość kofeiny, jak ognia unika nawet najmniejszych ilości alkoholu. Co jednak z herbatą? Czy każdy jej rodzaj jest w ciąży dozwolony? Czy wybór białej herbaty może spowodować jakieś negatywne skutki? Jaką herbatę i w jakich ilościach można bezpiecznie pić, będąc w ciąży?
Biała herbata w ciąży – czy można ją pić?
Biała herbata – czy naprawdę jest taka niezwykła?
Gdyby można było jakiś napar liściasty ubrać w szaty monarsze, to z pewnością herbata biała byłaby królową wśród innych tego typu napojów. Nie jest może tak bardzo znana, jak czarna herbata, rooibos, herbata czerwona pu erh czy nawet yerba mate, jednak jej charakterystyczny, delikatny smak, z wyczuwalną nutą owocową, znajduje miłośników na całym świecie.
Jest najmniej przetworzonym gatunkiem herbaty (dzięki czemu zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników), a sposób zbierania liści i proces ich suszenia powodują, że jest również najdroższa w zakupie. Wiele wieków wcześniej była napojem dostępnym jedynie dla cesarza, nawet nie ze względu na swoją cenę, a bardziej na fakt, iż krzewy rosły w cesarskich ogrodach herbacianych.
Białej herbacie trudno się oprzeć. Powstaje z młodych (pokrytych jeszcze białym meszkiem) i delikatnych listków krzewu herbacianego, rosnących na wzgórzach chińskich prowincji lub bezpośrednio na Sri Lance. Zbieranie liści jest rytuałem. Zrywane są ręcznie o określonej porze – jedynie wczesną wiosną, wraz z pierwszymi promieniami porannego słońca (czyli w godzinach między 5:00 a 9:00 rano) przez osoby podlegające ścisłej i rygorystycznej diecie. To nie żart. Kolekcjonerzy liści herbaty nie powinni spożywać pikantnych potraw, ani tym bardziej pić napojów alkoholowych, gdyż te aromaty mogłyby się przedostać i zepsuć smak cennego białego naparu.
Zobacz też: Co można pić w ciąży?
Tradycyjne suszenie polega na wystawianiu liści na naturalne działanie promieni słonecznych lub wykorzystywanie do tego celu ognia. Dziś często elektryczne suszarki pomagają w całym procesie. Sposób zbierania i suszenia herbaty sprawia, że listki pozostają białe, ze srebrnym odcieniem, napar z nich przyrządzony ma jasnożółtą barwę, pozostawia delikatny i owocowy posmak. Aby uzyskać jednak taką barwę, należy zadbać o odpowiedni sposób zaparzenia – czystą, przegotowaną wodą o temperaturze 50-65 stopni Celsjusza.
Białej herbaty nie powinno się pić bezpośrednio po posiłku, a jedynie w przerwach. Nie powinno także temu rytuałowi towarzyszyć jedzenie ciastek ani innych przegryzek.
Przeczytaj też: Jaką herbatę pić w ciąży?
Korzyści płynące z picia białej herbaty i przeciwwskazania
Picie herbaty, szczególnie tej prawdziwej naturalnej królowej wśród herbat, może nieść ze sobą wiele korzyści. Zawiera ona w sobie mnóstwo witamin, w tym:
- witaminę A – retinol, który działa przeciwstarzeniowo;
- witaminę B1 – tiamina, która jest niezbędna organizmowi w procesach przemian metabolicznych);
- witaminę B2 – ryboflawina, która odpowiada m.in. za prawidłową pracę układu immunologicznego;
- witaminę B3 – niacyna, która ma działanie ochronne dla obwodowego układu nerwowego, zmniejsza senność oraz posiada także inne właściwości – podobno potrafi dodawać pewności siebie;
- witaminę C – kwas askorbinowy, który ma działanie antyoksydacyjne.
Poza wymienionymi witaminami biała herbata ma także dużo aminokwasów, bioflawonoidów, przeciwutleniaczy oraz mikroelementów, takich jak: fluor, wapń i fosfor, dzięki czemu jej picie może przynieść wiele korzyści organizmowi, m.in.:
- obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi;
- odtruwa organizmu i pomaga pozbyć się toksyn;
- obniża ciśnienie krwi;
- stabilizuje emocje, wpływając na równowagę wewnętrzną i wzmacnia układ nerwowy;
- ma działanie przeciwzapalne;
- wspomaga procesy trawienne;
- zapobiega powstawaniu nowotworów;
- wzmacnia układ środkowo-naczyniowy;
- spowalnia procesy starzenia;
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych;
- zapobiega pojawianiu się kamienia nazębnego i hamuje rozwój próchnicy.
Do picia białej herbaty nie ma zbyt wielu przeciwwskazań, jednak ze względu na jej niektóre właściwości, z jej spożyciem powinny zachować umiar osoby, które cierpią na nietolerancje pokarmowe lub zmagają się z niektórymi przewlekłymi chorobami, jak: choroba nerek, tachykardia, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka czy nadciśnienie.
Zobacz też: Czy w ciąży można pić kawę?
Czy można pić białą herbatę w ciąży?
Jak w każdej sytuacji, zachowanie umiaru jest rozsądnym wyjściem. Odpowiednio zbilansowana dieta i podaż płynów różnego rodzaju to podstawa zdrowego żywienia. O ile picie jednej filiżanki białej herbaty dziennie raczej nie przyniesie negatywnych konsekwencji, jej długotrwałe przyjmowanie w wysokich stężeniach mogłoby już niestety mieć wpływ na ciążę. Głównie dlatego, że biała herbata oddziałuje na kwas foliowy i jego wchłanianie, a jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju cewy nerwowej u dziecka w I trymestrze. Liście białej herbaty także zawierają najwięcej teiny, kofeiny oraz szczawianów, które mogą w skrajnych przypadkach doprowadzić do uszkodzenia nerek, a także utrudnić odpowiednie przyswajanie żelaza i doprowadzić do anemii.
To też może Cię zainteresować: Czy w ciąży można pić napoje energetyczne?
Zielona herbata, a może herbaty ziołowe? Jakie są właściwości innych liściastych naparów?
Jak mówi tekst znanej piosenki – „herbata czarna myśli rozjaśnia”. Nie są to jednak jej jedyne zalety. Liście czarnej herbaty zawierają teiny w wysokiej dawce, które działają pobudzająco i poprawiają koncentrację. Ciężarnym nie zaleca się jednak pić więcej niż jedną filiżankę czarnej herbaty dziennie.
Herbata zielona ma w smaku więcej goryczy od innych naparów – to ze względu na zawartość polifenoli. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo.
Czerwona herbata pu erh nie jest zakazana, jednak z uwagi na to, że zawiera kofeiny, nie powinna być spożywana w ciąży zbyt często.
Herbata rooibos ma za to działanie bardzo pożądane przez kobiety spodziewające się dziecka – łagodzi mdłości ciążowe oraz likwiduje zaparcia i reguluje procesy trawienne.
Herbaty owocowe, np. z liści malin i inne ziołowe herbatki są nieocenionym uzupełnieniem diety. Każda może mieć inny smak i na pewno uda się wybrać taką, która zasmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.
Bibliografia
- Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy, 2016.
- Leki i ciąża. Bezpieczna farmakoterapia i suplementacja kobiety ciężarnej. Wyd. 1.
- R. Conway, Co jeść podczas ciąży, Wydawnictwo Esprit 2010.
Magdalena Krajewska-Sochala
pedagog
Magdalena Krajewska-Sochala – żona oraz mama dwóch córek, muzyk i pedagog z wykształcenia, animatorka kultury, copywriterka, od niedawna również, po tranformacji zawodowej, rekruterka realizująca się w dziedzinie HR. Romantyczna i kreatywna osobowość, łącząca elementy z natury trudne do połączenia. Interesuje się wychowaniem bliskościowym, zdrowiem, rozwojem osobistym oraz... grą na XIX-wiecznym drewnianym flecie irlandzkim.
Komentarze i opinie (0)