Ciąża to czas, kiedy musisz szczególnie uważać na to, co jesz - zarówno ty, jak i rozwijające się dziecko potrzebujecie tylko najlepszych, różnorodnych i jak najzdrowszych składników. Ułożenie takiej idealnej diety może nie być łatwe, zwłaszcza jeśli twoje ciążowe zachcianki albo wręcz przeciwnie - awersja do jedzenia - utrudniają ci regularne, zdrowe odżywianie.
Spójrz na poniższą listę - to same najwartościowsze produkty, które warto włączać do ciążowej diety. Nie musisz zajadać się nimi wszystkimi codziennie, wybieraj te, które lubisz najbardziej i sięgaj po nie po prostu jak najczęściej.
Poznaj, 7 najważniejszych produktów w ciążowej diecie.
1. Jajka
To nieocenione źródło białka, na które twoje zapotrzebowanie w ciąży wzrasta aż o 20%, a także ponad 12 witamin i składników mineralnych, m.in. żelaza, witaminy A i B12. Co ciekawe, jajka wcale nie są tak bardzo kaloryczne - jedno jajko to tylko 90 kcal. Jeśli nie masz problemów z za wysokim poziomem cholesterolu we krwi, możesz zjadać jedno jajko co drugi dzień, a nawet codziennie.
Czytaj również: Zgaga w ciąży – przyczyny i objawy. Co na zgagę w ciąży?
2. Łosoś
Oprócz tego, że zawiera spore ilości tak cennego dla ciebie białka, to jeszcze jest niezwykle bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Jednocześnie niski poziom szkodliwej rtęci sprawia, że jedzenie łososia jest bezpieczne. Pamiętaj jedynie, by nie spożywać więcej niż 300-400 g ryby na tydzień.
Przeczytaj również: DHA w ciąży – jak działa i w czym jest kwas DHA?
3. Orzechy włoskie
Garść orzechów to wyśmienita przekąska, zwłaszcza jeżeli nie przepadasz za innymi produktami zawierającymi niezbędne białko i kwasy tłuszczowe omega-3, jak jajka czy ryby. Dodawaj orzechy do sałatek albo po prostu przegryzaj je między posiłkami.
Sprawdź, 8 zasad ciążowej diety.
4. Jogurt
Zwykły naturalny jogurt dostarczy ci białka, ale przede wszystkim zaopatrzy twój organizm w wapń potrzebny dziecku do budowy kości. Uzupełnianie zapotrzebowania na wapń uchroni cię przed groźnym ubytkiem tego pierwiastka - dziecko bowiem, po wyczerpaniu zapasów wapnia, zacznie czerpać go… z twoich kości i zębów.
5. Pełne ziarno
Czyli pełnoziarniste, ciemne pieczywo, płatki owsiane, musli, kasza jęczmienna, razowy makaron, brązowy ryż…. Wybór masz ogromny, a korzyści nie da się przecenić: produkty z pełnego ziarna są bogate w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E, białko i składniki mineralne, np. selen.
6. Chude mięso
Wybieraj chude gatunki mięs, czyli np. drób, polędwicę wołową, królika, aby dostarczyć organizmowi odżywczego białka pochodzenia zwierzęcego oraz łatwo przyswajalnego żelaza. Dania z mięsem zjadaj 4-5 razy w tygodniu, w pozostałe dni przyrządź sobie rybę.
Na czas ciąży zapomnij o wątróbce, bo duża zawartość witaminy A może przyczynić się do zaburzeń rozwoju płodu!
7. Zielone warzywa liściaste
Zadbaj o to, by na twoim stole gościły różne, najlepiej surowe warzywa, wyjątkowo cenne są jednak te zielone i liściaste, jak szpinak, sałata i kapusta ze względu na zawartość cennych folianów.
8. Kolorowe owoce
Czerwone, żółte, zielone, pomarańczowe - różnorodność kolorów owoców oraz warzyw zapewni twojemu dziecku optymalną ilość dostarczanych składników odżywczych. W ten sposób urozmaicana dieta to także uczta dla… oczu.
Czytaj również: Ryby w diecie dziecka – jakie ryby dla dziecka wybrać i jak je przyrządzić?
Posłuchaj, co dietetyk mówi na temat prawidłowego odżywiania w czasie ciąży.