Dieta po cesarce – co jeść i czego unikać w diecie po porodzie?

Poród przez cesarskie cięcie różni się od porodu naturalnego. Aby szybko wrócić do pełni sił, nie można zapomnieć o diecie po cesarce, która uzupełni niedobory składników odżywczych oraz uchroni przed dolegliwościami, takimi jak np. anemia po ciąży. Dieta po cesarskich cięciu powinna dostarczać m.in.: wapnia, żelaza i witamin (np. A, E, C). Co można jeść po porodzie (cesarce)? Jakie są zasady diety po porodzie?

  • 0.0
  • 0
  • 0

Dieta po cesarce znaczenie

Poród przez cesarskie cięcie różni się od porodu naturalnego, dlatego też proces regeneracji po cesarce będzie wyglądał nieco inaczej. Z uwagi na to, że cesarka jest operacją, szczególnego znaczenia nabiera prawidłowe zadbanie o siebie, aby szybko powrócić do pełni sił.

Jednym z najistotniejszych elementów jest właściwa dieta po cesarce, która pomoże w uzupełnieniu wszelkich niedoborów składników odżywczych oraz uchroni przed różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Jak powinna wyglądać dieta po cesarskim cięciu? Które produkty wprowadzić do jadłospisu po cesarce, a z jakich lepiej zrezygnować?

Przeczytaj też: Alkohol w ciąży

Dieta po porodzie dieta a połóg

Odpowiednia dieta po ciąży to jeden z najważniejszych aspektów, o jaki powinna zadbać młoda mama. Oczywiście nie chodzi tutaj o diety odchudzające, ponieważ tuż po porodzie absolutnie nie wolno rozpoczynać bardzo rygorystycznych diet, zwłaszcza jeśli kobieta karmi dziecko piersią (odchudzanie a karmienie piersią).

Jednak, aby w szybszym tempie dojść do pełnej sprawności, szczególnie, gdy poród odbył się poprzez cesarskie cięcie, trzeba stosować kilka zasad żywieniowych. Duże znaczenie w diecie po cesarce ma zapewnienie właściwej podaży brakujących składników odżywczych, które mogą być następstwem np. sporej utraty krwi podczas porodu.

Zobacz też: Czy w ciąży można pić kawę?

Dieta po cesarskim cięciu co można jeść po porodzie?

W okresie około pierwszych trzech dni po cesarskim cięciu kobiety na ogół otrzymują kroplówki, aby wzmocnić i wzbogacić organizm w utracone substancje. Natomiast kolejne dni to już stopniowe rozszerzanie diety o normalne produkty spożywcze. Dieta w połogu wymaga przestrzegania następujących zasad przedstawionych poniżej.

  • Należy zadbać o dostateczne nawodnienie organizmu najlepiej poprzez picie wody niegazowanej. Można również sięgać po soki owocowe czy warzywne, jednak istotne jest, aby unikać napojów gazowanych, które mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha. Właściwa dawka płynów w ciągu dnia uchroni przed odwodnieniem, na które kobiety po porodzie są szczególnie narażone.
  • Dieta po cesarce musi obfitować w witaminy oraz składniki mineralne przyspieszające gojenie się ran, wzmacniające odporność, wspierające regenerację organizmu, przywracające skórze jędrność oraz chroniące przed wystąpieniem anemii po ciąży. Najważniejsze z nich to: witaminy A, E, C, z grupy B, żelazo i wapń.
  • Dieta w połogu powinna być bogata w pełnowartościowe białko, które odpowiada za szybszą regenerację oraz wspomaga procesy gojenia. Najlepszym jego źródłem są: mięso, ryby, jaja oraz nabiał.

Przygotowywane posiłki muszą być lekkostrawne. Dlatego zalecane techniki kulinarne to: gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii lub pergaminie bez dodatku tłuszczu oraz smażenie bez tłuszczu. Unikać należy natomiast tradycyjnego pieczenia, smażenia czy duszenia, podczas których wykorzystuje się duże ilości tłuszczu.

Przeczytaj też: Karmienie piersią a powrót do pracy

Produkty bogate w żelazo w diecie po cesarce

Dieta po cesarce wymaga włączenia do codziennego jadłospisu produktów zawierających duże ilości żelaza. Żelazo to pierwiastek, na którego niedobór narażona jest większość kobiet po ciąży, z uwagi na sporą utratę krwi jaka następuje w czasie porodu. Żelazo jest niezbędne w procesie prawidłowej regeneracji organizmu. Niedobory żel mogą być przyczyną osłabienia, zmęczenia, braku sił, senności czy apatii.

Dlatego tak ważne jest, aby dieta po cesarskim cięciu obfitowała w produkty stanowiące dobre źródła żelaza. Oczywiście najlepiej przyswajalną formą żelaza jest żelazo hemowe, które znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednak warto spożywać również produkty roślinne, które co prawda zawierają żelazo niehemowe, przyswajalne tylko w niewielkim stopniu, lecz poprzez odpowiednie zabiegi można nieco zwiększyć jego wchłanianie. Dobrym sposobem jest łączenie roślinnych źródeł żelaza z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia i powoduje wzrost jego przyswajania. Produkty bogate w żelazo hemowe niezbędne w diecie po cesarce to:

  • mięso, zwłaszcza podroby oraz mięso czerwone, ale również drób, np. wątróbka, wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk, cielęcina,
  • chude i tłuste ryby morskie, owoce morza, np. łosoś, śledź, dorsz,
  • jaja, a szczególnie żółtka jaj.

Ponadto wskazane jest wprowadzenie do diety produktów bogatych w żelazo niehemowe, łącząc je z żywnością zawierającą spore dawki witaminy C. Żelazo niehemowe występuje w: orzechach, nasionach, pestkach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, zielonych warzywach, burakach, suszonych owocach oraz roślinach strączkowych.

Jednak na te ostatnie kobiety po cesarce powinny uważać i spożywać je tylko od czasu do czasu w niewielkich ilościach, gdyż mogą powodować wzdęcia oraz bóle brzucha. Poza tym, gdy kobieta karmi piersią spożywanie roślin strączkowych jest niewskazane, ponieważ przyczynia się do powstawania kolek i wzdęć u dziecka.

Przeczytaj też: Przeciwwskazania do karmienia piersią

Produkty bogate w wapń w diecie po porodzie

Kolejnym ważnym składnikiem jaki powinna dostarczać dieta po ciąży jest wapń. Ten pierwiastek podobnie jak żelazo wspomaga leczenie i regenerację organizmu kobiety po porodzie. Zapotrzebowanie na wapń wzrasta w czasie ciąży oraz podczas karmienia. Wapń odpowiada za regulację ciśnienia krwi oraz wpływa na prawidłową krzepliwość, a więc ogranicza ryzyko silnego krwawienia podczas połogu. Poza tym wapń potrzebny jest w czasie ciąży oraz okresie karmienia piersią w celu właściwego rozwoju kości i zębów dziecka. Spożywanie produktów bogatych w wapń uchroni także młodą mamę przed osłabieniem i uszkodzeniem kości, a co za tym idzie osteoporozą.

Kobiety po ciąży są szczególnie narażone obniżenie gęstości kości, ich kruchość i łamliwość. Spowodowane jest to tym, że rozwijający się płód czerpie z organizmu matki wszystko co najcenniejsze, by zaspokoić własne potrzeby. Odbywa się to kosztem kobiety ciężarnej, z której wszelkie składniki odżywcze zostają "wyssane". Dotyczy to zwłaszcza wapnia.

Dlatego bardzo ważne jest uzupełnienie braków wapnia, aby uchronić się przed problemami zdrowotnymi w przyszłości. Produkty bogate w wapń to: mleko i przetwory mleczne, a więc: jogurty, kefiry, twarogi, sery żółte oraz inne sery. Poza tym wapń znajdziemy także w przetworach rybnych, orzechach, warzywach zielonych i roślinach strączkowych. Źródło wapnia stanowią też wody mineralne o wysokiej zawartości wapnia, które są bardzo dobrym sposobem na uzupełnienie jego niedoborów i jednoczesne nawodnienie po porodzie.

Dieta po cesarce czego nie jeść po porodzie?

Dieta po cesarskim cięciu wymaga wyeliminowania niektórych produktów spożywczych, z uwagi na ich niekorzystny wpływ na organizm. Przede wszystkim konieczne jest wykluczenie produktów i potraw obfitujących w tłuszcz, które są ciężkostrawne. Zalicza się do nich: słodycze, wyroby cukiernicze, dania typu fast food, różnego rodzaju dania gotowe oraz smażone.

Poza tym niewskazane jest jedzenie żywności o działaniu wzdymającym i gazotwórczym ze względu na bóle brzucha jakie może wywoływać, m.in. rośliny strączkowe, kapustne, cebula czy napoje gazowane. Oczywiście unikać trzeba także kofeiny, a więc picia kawy, napojów z dodatkiem kofeiny oraz spożywania produktów zawierających sztuczne substancje chemiczne, np. konserwanty, barwniki itp., zwłaszcza niskogatunkowych wędlin czy pasztetów.

Związki te mogą bowiem przyczyniać się do osłabienia przyswajalności i wypłukiwania wielu składników odżywczych z organizmu. Ponadto kobietom po porodzie nie zaleca się picia alkoholu. Jest to zabronione, jeśli kobieta karmi dziecko piersią.

Opublikowano: ; aktualizacja: 14.12.2021

Oceń:
0.0

Joanna Ludwiszewska

Dietetyk

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, na kierunku Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka o specjalności Żywienie Człowieka. Doświadczenie zawodowe zdobyła podczas licznych zajęć praktycznych w szpitalach, poradniach żywieniowych, domach opieki, prowadząc warsztaty żywieniowe, pracując jako dietetyk na portalu internetowym o tematyce żywieniowej. Na bieżąco poszerza swoją wiedzę, uczestnicząc w licznych szkoleniach oraz konferencjach naukowych. Dietetyka to przede wszystkim jej pasja, dlatego też interesuje się każdą jej dziedziną. W swojej pracy do każdego pacjenta podchodzi indywidualnie, aby jak najlepiej pomóc mu osiągnąć zamierzony cel. Przygotowywane jadłospisy zawsze dostosowuje do potrzeb i preferencji pacjenta. Interesuje się gotowaniem i ciągle poszukuje nowych przepisów na ciekawe oraz zdrowe dania.

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Śniadanie dla zabieganych

 

Koktajle i smoothie

 

Truskawki w ciąży – czy można je jeść?

 

Makrela wędzona w ciąży – czy można jeść wszystkie rodzaje ryb wędzonych?

 

Grzyby w ciąży – czy można, jakie jeść, których unikać?

 

Syrop z chrzanu – właściwości, przepis, kiedy warto go stosować?

 

Sushi w ciąży – czy można, jakie jeść, które przepisy wybrać?