Mikrofalówka a zdrowie dziecka

Czy dzieciom można podawać posiłki podgrzane w mikrofalówce? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców, zaniepokojonych doniesieniami o szkodliwości emitowanych przez urządzenie fal elektromagnetycznych. Dietetyk zdradza, czy rzeczywiście jest się czego obawiać.

  • 5.0
  • 1
  • 0

Jak działa mikrofalówka?

Jedzenie w mikrofalówce jest podgrzewane dzięki wykorzystaniu fal elektromagnetycznych. Mikrofale wprawiają w ruch i powodują drgania cząsteczek wody. Jest to możliwe dzięki posiadaniu biegunów dodatnich i ujemnych w tych cząsteczkach. Drganie cząsteczek poddanych działaniu fal elektromagnetycznych powoduje wydzielenie się energii w postaci ciepła, która jest przekazywana cząstkom sąsiadującym ze sobą. Im bardziej odpowiednio cząsteczki wody są rozmieszczone w pokarmie, tym szybciej i bardziej równomiernie dochodzi do jego podgrzania.

Mikrofalówka i naczynia, które do niej wstawiamy nie nagrzewają się pod wpływem mikrofal, ponieważ nie mają budowy polarnej. Mogą nagrzać się jedynie pod wpływem ciepła wydzielanego przez jedzenie.

Przeczytaj też: Jak podawać dziecku witaminę D?

Czy jedzenie z mikrofalówki jest bezwartościowe?

Bardzo często można spotkać się ze stwierdzeniem, że jedzenie z mikrofalówki jest niezdrowe. Na jakiej jednak podstawie się je formułuje? Wiele badań pokazało, że podgrzewanie żywności w mikrofalówce nie zmienia jej wartości odżywczej. Okazuje się, że jest to jeden ze sposobów przygotowywania posiłków, który pozwala na zachowanie największej ilości witamin i składników mineralnych. Jeśli w mikrofalówce umieścimy naczynie z niewielką ilością wody, która pozwala uzyskać jedzenie jak z parowaru, stosujemy w ten sposób metodę gotowania najzdrowszą pod względem zachowania witamin i składników mineralnych.

Każda metoda obróbki cieplnej powoduje straty składników odżywczych. Aby je minimalizować, należy gotować szybko, wystawiać żywność na działanie wysokiej temperatury przez możliwie krótki czas i minimalizować ilość płynów użytych do gotowania. Podgrzewanie w mikrofalówce spełnia te wymogi.

Przeczytaj też: Wielkanocne zabawy dla dzieci

Jak mikrofale wpływają na wartość odżywczą jedzenia?

Dyrektor Centrum Badań Profilaktycznych Uniwersytetu Yale David Katz podkreśla, że żywność podgrzewana w mikrofalówce nie jest gorsza pod względem zawartości witamin i składników mineralnych od jedzenia poddanego innym formom obróbki termicznej. Używanie mikrofalówki może wręcz wpływać pozytywnie na wartość odżywczą przygotowanego w niej jedzenia:

  • pozwala zachować niemal 100 proc. kwasu foliowego w szpinaku (podczas gotowania pozostaje ok. 30 proc.),
  • w mięsie prawie nie wytwarzają się rakotwórcze nitrozaminy, co ma miejsce podczas smażenia,
  • zwiększa przyswajalność karotenoidów w pomidorach i marchwi,
  • zwiększa biodostępność biotyny w jajkach.

Kiedy potrawy z mikrofalówki mogą szkodzić?

Potrawy z mikrofalówki mogą być szkodliwe dla zdrowia, jeśli są przygotowywane w nieodpowiednich naczyniach. Problematyczne są najczęściej opakowania plastikowe. Bezpiecznie można używać tylko tych oznaczonych symbolem kuchenki mikrofalowej. Plastikowe pudełka, które są przeznaczone do używania w mikrofalówkach, nie zawierają (a przynajmniej według norm nie powinny zawierać) szkodliwych dla zdrowia ftalanów i bisfenolu A (BPA).

Pozostałe mogą sprawiać, że żywność podgrzana za pomocą mikrofal będzie wykazywać działanie toksyczne dla organizmu, ponieważ pod wpływem ciepła dojdzie do wydzielenia z plastiku i absorpcji przez pokarm szkodliwych dla zdrowia związków.

Czego nie można podgrzewać w mikrofalówce?

Mikrofale przenikają porcje żywności na głębokość do maksymalnie 4 cm, dlatego kuchenki mikrofalowej powinno używać się jedynie do podgrzewania jedzenia, a nie do samego gotowania. Dotyczy to szczególnie mięsa, gdyż w niedogotowanym mogą pozostać szkodliwe dla zdrowia mikroorganizmy. W kuchence mikrofalowej można podgrzewać prawie wszystkie produkty spożywcze. Do wyjątków należą:

  • mleko kobiece – zniszczeniu mogą ulec dobroczynne bakterie zawarte w mleku, co ma jednak także miejsce podczas stosowania innych rodzajów obróbki termicznej,
  • jajka w skorupkach – podczas ich podgrzewania wydziela się dużo pary wodnej, która może rozsadzić skorupkę,
  • winogrona – wydzielająca się podczas podgrzewania para wodna może rozerwać owoce,
  • mrożone mięso – mimo opcji rozmrażania mikrofalówka nie zawsze równomiernie podgrzewa mięso, przez co niektóre fragmenty są ugotowane, a inne całkiem zimne. Grozi to pozostawieniem w mięsie bakterii chorobotwórczych i zatruciem.

Czy dziecko może jeść pokarmy podgrzane w mikrofalówce?

Jak wspomniano podgrzewanie pokarmów w kuchence mikrofalowej jest korzystną formą obróbki termicznej ze względu na małe straty witamin i składników mineralnych. Z tego powodu jedzenie z mikrofalówki może być podawane dzieciom. Należy jednak uważać na opakowania, w których podgrzewa się pożywienie. Jedno z badań naukowych z 2011 roku wykazało, że nawet opakowania plastikowe oznaczone jako bezpieczne do stosowania w kuchence mikrofalowej oraz butelki dla dzieci emitowały pewne ilości szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych.

W związku z tym, że organizmy dzieci są dużo bardziej wrażliwe na toksyny niż organizmy dorosłych, dla ich bezpieczeństwa najlepiej podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, stosując naczynia ceramiczne i szklane. Mikrofale nie mają nic wspólnego z promieniowaniem, które może wywołać nowotwory. Zarówno przebywanie niedaleko kuchenki mikrofalowej, jak i spożywanie podgrzanego w niej jedzenia, nie powoduje zmian nowotworowych, co potwierdza American Cancer Society.

Opublikowano: ;

Oceń:
5.0

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Czy chore dziecko może jeść lody?

 

Dieta młodego sportowca – jak powinno wyglądać żywienie dziecka uprawiającego sport?

 

Czy płatki to na pewno dobry wybór na śniadanie dla dziecka?

 

Śniadanie dla przedszkolaka

 

Czy dzieci mogą jeść czekoladę? Jaka czekolada jest najlepsza dla dzieci?

 

Najbardziej niezdrowe, ale popularne produkty w diecie dziecka

 

Uzależnienie od słodyczy – przyczyny, objawy, skutki

 

Jaką dietę stosować i jakie produkty podawać dziecku, aby nigdy nie zabrakło mu energii?