Wzdęcia brzucha w ciąży to jedna z częstszych dolegliwości, jakie pojawiają się u kobiet ciężarnych. Ich powstawanie jest następstwem zmian zachodzących w organizmie kobiety podczas ciąży. Zwolniona perystaltyka jelit przyczynia się do nasilania nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcia i gazy, a także zaparć. Jednak bezpośredni wpływ na wzdęcia w ciąży ma niewłaściwa dieta, która w głównej mierze odpowiada za dyskomfort trawienny. Co jeść, aby uniknąć wzdęć w ciąży? Jakie pokarmy wywołują wzdęcia?
Wzdęcia w ciąży – jaka dieta pomoże pozbyć się wzdęć?
Wzdęcia – przyczyny – co powoduje wzdęcia w ciąży?
Wzdęty brzuch w ciąży to bardzo częsty i dokuczliwy problem większości ciężarnych. W niektórych przypadkach są to wzdęcia na początku ciąży, a inne kobiety skarżą się nadmiar gazów w jelitach dopiero w późniejszych okresach ciąży.
Na powstawanie wzdęć w ciąży składa się kilka czynników. Ciąża wiąże się ze zmianami hormonalnymi, jakie następują w organizmie kobiety. Wzrost poziomu hormonów odpowiedzialnych za utrzymanie ciąży przyczynia się do spowolnienia procesów trawienia. Następstwem tego są ciążowe dolegliwości w postaci wzdęć, nadmiernych gazów, a także zaparć w ciąży , przez które kobieta ma wrażenie brzucha jak balon. Dodatkowo w późniejszych etapach ciąży, wraz ze wzrostem dziecka, dochodzi do wzmożonego nacisku na narządy wewnętrzne kobiety ciężarnej, co nasila dolegliwości trawienne i sprawia, że brzuch jest nabrzmiały i może powodować dolegliwości bólowe.
Przyczyną wzdęć w ciąży, oprócz zmian fizjologicznych i hormonalnych, jest niewłaściwa dieta. Za wzdęcia po jedzeniu odpowiadają pokarmy o działaniu wzdymającym oraz cieżkostrawne. Poza tym jedzenie w pośpiechu, podczas którego dochodzi do połykania znacznych ilości powietrza czy żucie gumy, również mogą skutkować gromadzeniem się nadmiaru gazów w jelitach. Dlatego będąc w ciąży, lepiej unikać wszystkiego, co wzmaga wzdęcia i gazy. Szczególnie ważne jest zadbanie o prawidłową dietę, która pomoże zmniejszyć, a nawet całkowicie wyeliminować niestrawność w ciąży. Jest to istotne zwłaszcza, kiedy kobiecie towarzyszy uczucie ciągle wzdętego brzucha.
Zobacz też: Co można pić w ciąży?
Dieta na wzdęcia – naturalny lek na wzdęty brzuch
Aby pozbyć się wzdęć i gazów, należy zacząć od zmiany diety. W ciąży, podobnie jak poza nią, zalecane jest spożywanie posiłków lekkostrawnych (np. gotowanych w wodzie, na parze, pieczonych bez dodatku tłuszczu) częściej, lecz małych objętościowo. Ważne jest także, aby dokładnie gryźć i przeżuwać pokarm, w spokoju, bez pośpiechu. Produkty, które powinny znaleźć się w jadłospisie diety na wzdęcia, to:
- chude gatunki mięs, np. kurczak, indyk, cielęcina, chude ryby, np. dorsz, mintaj;
- jaja gotowane lub w postaci jajecznicy na parze;
- warzywa, najlepiej w formie gotowanej, np. marchew, pietruszka, sałata, pomidor, niektóre owoce, np. banany, cytrusy;
- produkty zbożowe, np. ryż, makaron, pieczywo (w zależności od indywidualnej tolerancji mogą być to produkty pełnoziarniste lub oczyszczone przetwory zbożowe);
- przetwory mleczne, np. jogurt, maślanka, kefir;
- w niewielkich ilościach tłuszcze roślinne, np. olej słonecznikowy, rzepakowy, margaryny;
- napoje, takie jak: woda, soki warzywne, słaba herbata, napary ziołowe.
Na wzdęcia i gazy w czasie ciąży pomogą także łagodne przyprawy i zioła, np.: kminek, koperek, majeranek, kolendra, oregano.
Czego nie jeść, aby pozbyć się wzdęć w czasie ciąży?
Dieta na wzdęcia wymaga wykluczenia pewnych produktów spożywczych z uwagi na ich działanie wzdymające oraz wzmaganie fermentacji w jelitach, odpowiadającej za nadmierne gazy jelitowe. Żywność która nasila bolesne wzdęcia i gazy, zwłaszcza w u kobiet ciężarnych, to rośliny strączkowe, np. groch, fasola, bób, ciecierzyca, a także warzywa kapustne i cebulowe, np. kapusta, brukselka, kalarepa, kalafior, cebula, por.
Dieta w ciąży przy wzdęciach powinna eliminować owoce o wysokiej zawartości fruktozy, np. gruszki, jabłka, winogrona (są przyczyną nadmiernej fermentacji w jelitach, która sprzyja powstawaniu gazów i wzdęć). Jeśli chodzi o mleko w ciąży – zawsze jest to uzależnione od indywidualnej tolerancji, gdyż nie u wszystkich obserwuje się wzdęcia po produktach mlecznych.
Wzdęty brzuch w ciąży może być także skutkiem picia soków i przetworów owocowych, spożywania miodu i słodyczy. Ciągle wzdęty brzuch wiąże się także z jedzeniem produktów i potraw tłustych, smażonych, wysokoprzetworzonych (np. tłuste gatunki mięs, wysokotłuszczowe produkty mleczne, dania typu fast-food, instant, słone przekąski). Należy też oczywiście unikać napojów gazowanych.
Ponadto nadmiar błonnika w diecie ciężarnej także może być przyczyną wzdęć oraz gazów, dlatego nie należy przesadzać ze spożywanie produktów, takich jak: surowe owoce i warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe czy otręby. Zawsze jednak trzeba obserwować swój organizm i zwracać uwagę na to, po których pokarmach pojawiają się nieprzyjemne problemy trawienne. Jeśli bowiem żywność bogata w błonnik, owoce, warzywa czy nabiał nam nie szkodzą, to nie ma potrzeby eliminowania ich z jadłospisu.
Czy istnieje możliwość zaplanowania płci dziecka?
Sposoby na wzdęcia – co pomaga na gazy w ciąży?
Oprócz odpowiedniej diety na wzdęcia, można się również wspomagać innymi środkami oraz korzystać z domowych sposobów na wzdęcia i gazy w ciąży.
- Zioła to doskonały naturalny lek na wzdęcia w ciąży. Najlepsze zioła na wzdęcia to mięta, kminek, rumianek oraz koper włoski. Można je dodawać do potraw, ale także pić ich napary. Zioła te są w pełni bezpieczne dla przyszłej mamy oraz dziecka, dlatego bez obaw można je stosować w ciąży.
- Uciążliwe objawy usuną tabletki na wzdęcia. Obecnie dostępnych jest wiele preparatów, głównie na bazie naturalnych substancji, takich jak zioła czy wyciągi roślinne, które pomagają zmniejszyć dolegliwości trawienne, m.in. wzdęcia i gazy. Większość z nich może być też zażywana przez kobiety ciężarne. Jednak zawsze przed sięgnięciem po tego typu specyfiki lepiej skonsultować się z lekarzem.
- Naturalnym sposobem na wzdęcia w ciąży jest aktywność fizyczna, która wspomaga perystaltykę jelit oraz przyspiesza tempo przemiany materii. Dzięki ćwiczeniom można ustrzec się nieprzyjemnych wzdęć i gazów, gdyż wpływają na regulację i poprawę pracy przewodu pokarmowego. Oczywiście w ciąży nie należy przesadzać z wysiłkiem fizycznym i trzeba dostosować go do własnych potrzeb i możliwości. Wystarczy każdego dnia wybrać się na spokojny spacer, aby zniwelować uczucie wzdętego brzucha.
- Bardzo ważne jest, aby w czasie ciąży unikać ciasnej bielizny oraz odzieży, gdyż wywołuje to dodatkowy ucisk na żołądek, przez co trawienie zostaje spowolnione i wzmagają się wzdęcia. W czasie ciąży należy wybierać luźniejsze fasony ubrań, aby nie stwarzać niepotrzebnie ryzyka powstawania wzdęć.
Joanna Ludwiszewska
Dietetyk
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, na kierunku Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka o specjalności Żywienie Człowieka. Doświadczenie zawodowe zdobyła podczas licznych zajęć praktycznych w szpitalach, poradniach żywieniowych, domach opieki, prowadząc warsztaty żywieniowe, pracując jako dietetyk na portalu internetowym o tematyce żywieniowej. Na bieżąco poszerza swoją wiedzę, uczestnicząc w licznych szkoleniach oraz konferencjach naukowych. Dietetyka to przede wszystkim jej pasja, dlatego też interesuje się każdą jej dziedziną. W swojej pracy do każdego pacjenta podchodzi indywidualnie, aby jak najlepiej pomóc mu osiągnąć zamierzony cel. Przygotowywane jadłospisy zawsze dostosowuje do potrzeb i preferencji pacjenta. Interesuje się gotowaniem i ciągle poszukuje nowych przepisów na ciekawe oraz zdrowe dania.
Komentarze i opinie (0)