Wiele kobiet zastanawia się, jakie herbaty w ciąży powinny wybierać. Należy pamiętać, że niektóre rodzaje utrudniają wchłanianie składników mineralnych oraz witamin – np. zielona herbata ogranicza przyswajanie kwasu foliowego cennego w przypadku ciężarnych. Co pić w ciąży? Która herbata jest najlepsza dla ciężarnej – czerwona, czarna, Rooibos? Czy picie naparów z ziół w ciąży (np. szałwii) jest bezpieczne?
Herbata w ciąży – czarna, czerwona, zielona czy ziołowa?
Herbata w ciąży – czy jej picie jest bezpieczne?
Wśród powszechnie wypijanych herbat należy wymienić: zieloną, czerwoną i czarną (poddaną fermentacji). Nie jest konieczne całkowite ograniczenie ich spożycia w okresie ciąży, jednak zaleca się rezygnację głownie z mocnej czarnej herbaty. Czerwoną należy zastąpić wodą mineralną, herbatami ziołowymi i naturalnymi sokami warzywno-owocowymi.
Spożywanie herbaty w ciąży powinno być umiarkowane. Dotyczy to zarówno naparu z czarnej, jak i zielonej herbaty. Do zalet napoju zalicza się często właściwości antyoksydacyjne oraz poprawę samopoczucia. Nie bez znaczenia jest rodzaj spożywanej herbaty w okresie ciąży. Niektóre gatunki wywierają dobroczynne działanie na zdrowie kobiety i rozwijającego się płodu – inne natomiast mogą oddziaływać niekorzystnie.
Wadą naparów herbaty jest obecność związków, których nadmiar może wpływać niekorzystnie na organizm oraz zaburzać przyswajalność związków zapewniających prawidłowy rozwój płodu. W okresie ciąży, a także karmienia piersią, zaleca się umiar wynikający głównie z powodu ograniczania przez niektóre herbaty wchłaniania witamin i składników mineralnych.
Przeczytaj też: Kwas foliowy przed poczęciem i w ciąży
Czy można pić czarną herbatę w ciąży?
Czarna herbata zawiera teinę o działaniu bardzo podobnym do kofeiny obecnej w kawie. Jej znaczne spożycie powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi oraz tętna, co może wpływać niekorzystnie na samopoczucie kobiety oraz rozwijający się płód.
W herbacie czarnej obecne są również garbniki – związki te odznaczają się korzystnym działaniem dla organizmu, z drugiej strony jednak prowadzą do ograniczania wchłaniania: witamin A, B12, kwasu foliowego, cynku, żelaza, wapnia, magnezu, czyli składników niezwykle cennych dla prawidłowego rozwoju dziecka i prawidłowego przebiegu ciąży.
To też może Cię zainteresować: Cukrzyca ciążowa – przyczyny, objawy i leczenie
Zielona herbata w ciąży a kwas foliowy
Picie zielonej herbaty podczas ciąży nie jest przeciwwskazane, jednak należy zachować umiar. Napar z herbaty zielonej wykazuje wiele cennych właściwości, jak np. neutralizacja wolnych rodników w organizmie.
Stanowi również źródło minerałów i witamin, delikatnie pobudza, a przy tym nie podrażnia błony śluzowej żołądka Należy przy tym pamiętać, że – podobnie jak herbata czarna – powoduje ograniczenie przyswajania kwasu foliowego niezwykle istotnego dla zdrowia dziecka.
Zobacz też: Czy w ciąży można pić białą herbatę?
Rooibos czy czerwona herbata – co pić w ciąży?
Rooibos określana jest czasem mianem czerwonej herbaty – nie należy jednak mylić tych dwóch terminów. Herbata czerwona Pu-Erh to napar poddany dodatkowej fermentacji i przygotowany z liści krzewu herbacianego. Doskonale sprawdza się jako herbata wspomagająca odchudzanie, natomiast nie jest polecana dla przyszłych matek, ponieważ przyczynia się do znacznego wypłukiwania witamin i minerałów z organizmu.
Herbata Rooibos jest naparem z liści czerwonokrzewu – rośliny niespokrewnionej z krzewem herbacianym. Ponieważ zawiera nieznaczne ilości teiny oraz garbników, posiada delikatny miodowy smak i doskonale nadaje się do picia podczas ciąży.
Ponadto herbata Rooibos jest bogata w przeciwutleniacze chroniące komórki przed wolnymi rodnikami i wspomaga układ odpornościowy.
Przeczytaj też: Jak spać w ciąży? Najlepsza pozycja
Herbaty ziołowe w ciąży – które wybrać?
Picie herbat ziołowych w ciąży jest bezpieczne pod warunkiem zachowania umiaru. Zawierają one witaminę C, są także źródłem: wapnia, żelaza, fosforu i związków bioaktywnych, dzięki czemu przypisuje się im szczególne właściwości, jednak herbatki ziołowe powinny być stosowane z umiarem. Jaką herbatę pić w ciąży?
Zobacz też: Czy w ciąży można pić kawę?
Melisa w ciąży
Napar polecany jest przyszłym mamą ze względu na działanie uspokajające, relaksujące. Naturalnie reguluje ciśnienie krwi, wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy i krwionośny. Jednocześnie herbata z melisy wzmacnia odporność dzięki zawartości witaminy C, chroni przed infekcjami, a po okresie ciąży – wspomaga laktację.
Herbata rumiankowa
Polecana jest w ciąży przy łagodzeniu mdłości i innych dolegliwości ze trony układu pokarmowego jak wzdęcia, stany zapalne żołądka oraz jelit. Rumianek pomocny jest także w stanach zapalnych pęcherza moczowego, infekcji dróg płciowych, bolesnych skurczów macicy.
Pokrzywa w ciąży
Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz wspomaga utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi, zawiera wapń, żelazo, oraz witaminę K, B2. Jednocześnie działa moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn, dzięki czemu picie naparu z pokrzywy chroni przed gromadzeniem nadmiaru wody i występowaniu opuchlizny.
Imbir w ciąży
Jest szczególnie polecany w przypadku mdłości. Wspomaga trawienie, eliminuje wzdęcia, zapobiega kolkom jelitowym. Inne cenne właściwości kłącza imbiru to działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne, działanie moczopędne. Dodatek świeżego imbiru do herbaty korzystnie wpłynie na samopoczucie kobiety w ciąży.
Zobacz też: Co można pić w ciąży?
Herbata miętowa
Działa korzystnie na przewód pokarmowy, wspomaga trawienie, łagodzi mdłości, a także działa uspokajająco. Nie ma zalecanej ilości spożycia, zatem herbatę miętową (miętę) w ciąży należy pić z umiarem.
Przeciwwskazana jest natomiast szałwia w ciąży. Roślina ta zawiera "tujon" – związek działający neurotoksycznie, poronnie, a także nasilający bóle brzucha i nudności. Niewielkie spożycie nie stanowi istotnego zagrożeniam jednaka w przypadku znacznego spożycia może powodować zagrożenie dla prawidłowego przebiegu ciąży i życia. Przeciwwskazane podczas ciąży są również herbaty zawierające zioła zakazane w ciąży m.in: aloes, piołun, krwawnik pospolity, lubczyk ogrodowy, hibiskus, anyżek, żeń-szeń, dziurawiec, senes czy miętę polną.
Bibliografia
- Clark D., Aromatherapy and Herbal Remedies for Pregnancy, Birth, and Breastfeeding, Book Publishing Company, 2015;
- Stanway Dr P., The Miracle of Tea: Practical Tips for Health, Home and Beauty, Watkins Media, 2013;
- Holford P., Lawson S., Optimum Nutrition Before, During And After Pregnancy: The Definitive Guide to Having a Healthy Pregnancy, Little, Brown Book Group, 2012.
Małgorzata Andrzejczak
Dietetyk
Wraz z Agnieszką Ludwiszewską prowadzi poradnię dietetyczną tuDietetyk. Jej celem jest niesienie pomocy osobom z problemami żywieniowymi. Oferta poradni skierowana jest do wszystkich osób, które poszukują fachowych porad żywieniowych w zakresie odchudzania i chorób dietozależnych. Plany żywienia, które przygotowuje, są zgodne z zasadami prawidłowego odżywiania i zapewniają sukces w drodze po zdrowie i wymarzoną sylwetkę. Duży nacisk kładzie na edukację żywieniową pacjentów, co pomaga w utrzymaniu osiągniętych rezultatów oraz zmiany stylu życia. Oferuje poradnictwo żywieniowe w każdym zakresie.
Komentarze i opinie (1)
opublikowany 05.01.2023